Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć.
A więc wykorzystałem mojego starego, poczciwego PCta do celów naukowych i postawiłem na nim najnowszego debiana. Teraz jednak rodzi się pewne pytanie. Chce tym serwerkiem zarządzać (i czasem zaatakować w celach testowycn) spoza mojej domowej sieci. Jak wypuścić mój serwer w świat i dopisać dla niego jakieś inne IP?
[quote=Rolej][...] Jak wypuścić mój serwer w świat i dopisać dla niego jakieś inne IP?[/quote]
AD1. przekierować porty usług które chcesz mieć dostępne publicznie:
ssh - 22 (443?)
www - 80 / 443
smtp - 25 / 587 / 465
XMPP - 5222 / 5223 / 5269
ftp - 20 / 21
AD2. jak Ci ISP daje jeden IP to na tym jedynym twoim IP będzie widać ten serwer po prostu (coś obstawiam że tam właśnie jest)
Mhm.
2. Jak podłączam stacjonarke do routera (w domu mam kilka urządzeń pod WiFi) i wklepie [i]ifconfig[/i] to zamiast mojego standardowego IP 84.205.x.x wyskakuje 192.168.0.100. Z takim IP mam pracować?
1. Gdzie te porty mogę upublicznić? Da się to zrobić z poziomu serwera czy musze się logować do firmwaru routera?
To router odpowiada za organizację twojej sieci domowej. A nie założony przez ciebie serwer.
W ustawieniach zatem routera musisz szukać opcji Network Address Translation; w której dopisujesz sobie adres IP twojego serwera i port na którym ma ów "nasłuchiwać".
Ostatnio edytowany przez $pwd (2013-12-04 10:32:08)
ustaw mu stały numer IP w swojej sieci domowej
będąc w domu odwołujesz się o niego po jego IP lokalnym (u Ciebie jak napisałeś: 192.168.0.100)
dla ludzi z zewnątrz IP tego serwera to 84.205.x.x
musisz porty przekierować w routerze (masz pewnie - jak $pwd napisał - jakieś coś "NAT", może "Firewall bla bla bla" może "Virtual server", poszukaj na pewno znajdziesz)
Jak chcesz go atakować (jak sam napisałeś) to albo zrobisz to z poziomu sieci lokalnej, albo cały ruch z rutera cały ruch przekierujesz do tegoż serwera.
// Z portami to trochę za dużo roboty. Jeśli ruter umożliwiłby przekierowanie całego ruchu do serwerka, to w sumie nie byłoby problemu. Przypominam, że do panelu administracyjnego rutera idzie się (przynajmniej powinno się dać) dostać spoza sieci domowej.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2013-12-04 20:09:46)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00165 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.178.122' WHERE u.id=1 |
0.00114 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.178.122', 1732219345) |
0.00074 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732219045 |
0.00158 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24750 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00321 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24750 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00107 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24750 |
Total query time: 0.00966 s |