Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-01-02 17:56:47

najsu - Użytkownik

najsu
Użytkownik

Serwer VPS, transfer leci jak szalony

Cześć,

Mam VPS na którym uruchomiony jest teamspeak, dzisiaj zauważyłem ogromny spadek jakości (nie pingu), ogólnie wszystko strasznie zamulało. W panelu ujrzałem:

Bandwidth Usage: 37.8 GB of 250 GB Used / 212.2 GB Free[/quote]
Z serwera ping wyglądał tak, że time=~10ms, ale między pingami były kilkusekundowe przerwy (tak co 2-3 pingi).
Na innym VPS uruchomione miałem identycznie to samo, a miesięczny transfer wynosił ~3GB. Po restarcie serwera wszystko wróciło do normy. Jak sprawdzić przyczynę całego zajścia, w które logi zajrzeć? W chwili obecnej zainstalowałem sobie fail2ban, i powoli staram się skonfigurować jakiś prosty firewall za pomocą iptables.

Dzięki.

[img]http://i.imgur.com/hwP7SWg.png[/img]

Ostatnio edytowany przez najsu (2014-01-02 18:12:37)

#2  2014-01-02 19:25:40

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Serwer VPS, transfer leci jak szalony

W chwili obecnej zainstalowałem sobie fail2ban, i powoli staram się skonfigurować jakiś prosty firewall za pomocą iptables.[/quote]
Żeby administrować VPS-em, który w każdej chwili może oberwać atakiem dos/ddos, ping of death czy synflood, to iptables trzeba znać znacznie lepiej,
niż pacierz i własny tyłek razem wzięte.
Failban ma moim zdaniem niewielki sens, z wyjątkiem bardzo specyficznych usług, jak serwer Voip, dodatkowo filtry Failbana są dosyć trudne w konfiguracji, trzeba do nich nieźle znać regexy.

W każdym razie, jak nie skonfigurowałeś firewalla, to Failban Ci się przyda, jak łysemu grzebień.

EDIT:
Jeżeli to serwer TS3, to prawdopodobnie jakaś konkurencja go młóci spoofowanymi fragmentowanymi  pakietami UDP, być może używając ataku teardrop - żaden system na niego nie jest już wrażliwy, ale do ataku dos/ddos i zapychania rurki do netu  nadaje się idealnie.

http://en.wikipedia.org/wiki/Denial-of-service_attack

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-02 19:31:11)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2014-01-02 19:28:29

najsu - Użytkownik

najsu
Użytkownik

Dobrze, teraz mam na celu naukę iptables, w każdym razie czy mógłby ktoś naprowadzić mnie jak znaleźć przyczynę tego co się stało?

#4  2014-01-02 19:32:56

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

poczytaj o psad

Pozdrawiam
Redelek
--------------------------------------------------------
Polecam hosting ViPower https://vipower.pl/panel/aff.php?aff=208, TikTalik https://tiktalik.com/pl/

#5  2014-01-02 19:38:27

najsu - Użytkownik

najsu
Użytkownik

Dzięki, dzisiaj się wezmę za iptables + psad.

#6  2014-01-02 19:54:03

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Miej logi i patrzaj w logi.

Do analizy ruchu sieciowego możesz użyć np tcpdumpa czy  snorta - oba działają w konsoli.

Na wikibooks masz instrukcję do netfiltera po polsku.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-02 19:54:34)

#7  2014-01-02 21:53:44

chmuri - [=Centos=]

chmuri
[=Centos=]
Serwis

CSF zobacz też.

[img]http://wiki.centos.org/ArtWork/Brand?action=AttachFile&do=get&target=centos-logo-light.png[/img]

#8  2014-01-02 22:33:40

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

@Chmuri @Redelek

Namawiacie do Psada i CSF.
To są nakładki na iptables, które rzekomo mają coś ułatwiać.

Zgodzę się, ze np CSF może ułatwić pracę komuś, kto Iptables zna lepiej, niż własnego wacka.

Ale jak ktoś tego iptables nie zna, to przez takie nakładki jest 3 razy więcej roboty, niż bezpośrednio w samym iptables.

Powód jest taki, że w Iptables mamy pełną swobodę konfiguracji włącznie z xtables-addons i ipsetem, natomiast każda nakładka automatyczna ustawia ten firewall wg koncepcji autora nakładki, ładuje czasem setkę reguł, które diabli wiedzą, co robią, i w dodatku trzeba sporo czasu, wysiłku i doświadczenia, żeby wyczaić, co potem się w takich regułach dzieje.

Jedyny panel do administrowania firewallem, który nie robi zbyt dużego burdelu, bo samoczynnie nie miesza w regułach, to jest moduł Linux-firewall z Webmina.
Używając go mamy obcięte możliwości iptables tylko o jakieś 65%. ;)

Takie moduły, jak hashlimit i recent w ogóle są dostępne tylko w powłoce, i są morderczo skuteczne.

Może np ktoś ustawi w CSF albo Ufw, czy może Psadem albo Webminem taką tablicę raw:

Kod:

iptables -t raw -S
-P PREROUTING ACCEPT
-P OUTPUT ACCEPT
-N limitPPS
-A PREROUTING -p tcp -m multiport ! --sports 80,443 -m set --match-set sblamdrop src -j STEAL
-A PREROUTING -p tcp -m multiport ! --sports 80,443 -m set --match-set spamhaus src -j STEAL
-A PREROUTING ! -i lo -m set --match-set snort src -j STEAL
-A PREROUTING -p tcp -m multiport ! --sports 80,443 -m set --match-set peerblock src -j STEAL
-A PREROUTING -f -p udp -j STEAL
-A OUTPUT -p tcp -m multiport ! --dports 80,443 -m set --match-set sblamdrop dst -j STEAL
-A OUTPUT -p tcp -m multiport ! --dports 80,443 -m set --match-set spamhaus dst -j STEAL
-A OUTPUT -p tcp -m multiport ! --dports 80,443 -m set --match-set peerblock dst -j STEAL
-A limitPPS -m hashlimit --hashlimit  80/sec --hashlimit-burst 5 --hashlimit-mode srcip --hashlimit-name limitPPS -j ACCEPT
-A limitPPS -j STEAL

Wiecie w ogóle, do czego są poszczególne reguły? :DDD

Albo może ktoś rzuci okiem na to:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=9735

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-02 22:51:04)

#9  2014-01-02 23:18:34

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

ba ja wiem, ale jako dodatek fajnie działa. Mi się podoba, bazą jest zawsze iptables czyściutki , ale żeby znać iptables ( super ) to duuużo wódy trzeba wypić z kimś kto to zna :)))
Na razie mnie przepijają :))))

Pozdrawiam
Redelek
--------------------------------------------------------
Polecam hosting ViPower https://vipower.pl/panel/aff.php?aff=208, TikTalik https://tiktalik.com/pl/

#10  2014-01-03 00:05:12

najsu - Użytkownik

najsu
Użytkownik

Na razie sobie ogarniam całą podstawę iptables, co jak gdzie ;p
Z jakichkolwiek nakładek na razie rezygnuje.

Ostatnio edytowany przez najsu (2014-01-03 00:05:49)

#11  2014-01-03 04:34:52

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Radziłbym obowiązkowo na każdym otwartym porcie, albo grupie portów,  zrobić osobny łancuch fw, dać na nim connlimit (liczba maks połączeń z jednego ip/sieci) i hashlimit na połączenia NEW (limit prób połączenia z jednego ip/sieci).
Da się to sensownie wyrzeźbić, żeby działało.

Możesz też dać małe uzupełnienie iptables, czyli kombinacja snort - wykrywa podejrzany ruch sieciowy, potrafi dawać miliony fałszywych alarmów, lepiej nie włączać niepotrzebnych reguł.
guardian.pl - czyta logi snorta i dodaje podejrzany IP do dowolnego firewalla, najlepiej do tablicy ipset (taka tabliczka może zawierać nawet milion adresów IP, które firewall ogarnia jedną regułą)

Potrzebne: snort, iptables, ipset i guardian.pl
Guardian do ściągnięcia z netu, reszta w repo, przyda się subskrypcja reguł ze strony snorta, jak ostatnio tam zaglądałem, były płatne i bezpłatne.

Snort natomiast jest o tyle niebezpieczny, że może mocno przesadzać z blokadami, i jest dość trudny w konfiguracji do trybu IPS.
także trzeba go gruntownie przetestować na maszynie testowej, zanim wrzucisz konfig na maszynę produkcyjną.

#12  2014-01-04 17:37:22

najsu - Użytkownik

najsu
Użytkownik

Mam problem.
Przykładowo polecenie:

Kod:

iptables -I INPUT -p udp -m connlimit --connlimit-above 3 --destination-port 9987 -j DROP

Wyrzuca błąd:

Kod:

iptables: No chain/target/match by that name.

Szukałem trochę i dowiedziałem się, że może to być sprawka kernela, a dokładniej braku konkretnych modułów. Tak właśnie u mnie jest:
[b]uname -a[/b]

Kod:

Linux gM53 2.6.32-042stab083.2 #1 SMP Fri Nov 8 18:08:40 MSK 2013 i686 GNU/Linux

[b]lsmod[/b]

Kod:

Module                  Size  Used by

Chciałem zaktualizować kernela, tylko problem jest taki, że jest to serwer VPS więc tego zrobić nie mogę (poprawcie mnie jeśli się mylę). Na razie napisałem do supportu, jakieś rady? Dzięki z góry.

@edit
Przy próbie załadowania modułu:
[b]modprobe ipt_connlimit[/b]

Kod:

libkmod: ERROR ../libkmod/libkmod.c:554 kmod_search_moddep: could not open moddep file '/lib/modules/2.6.32-042stab083.2/modules.dep.bin'

Ostatnio edytowany przez najsu (2014-01-04 17:38:36)

#13  2014-01-04 17:41:54

enether - wiecznie niewyspany

enether
wiecznie niewyspany

Po wersji jądra widzę, że twój VPS to kontener OpenVZ. Możesz zapomnieć o własnym jądrze i pełnej dowolności konfiguracji, jako że w OVZ wszystkie maszyny wirtualne współdzielą jądro z hypervisorem.

Co za tym idzie bardziej zaawansowane opcje iptables będą niedostępne. Możesz skontaktować się z administracją swojego hostingu z prośbą o dodanie do twojej maszyny paru modułów jądra, ale to nadal nie będzie to.

#14  2014-01-04 17:46:57

najsu - Użytkownik

najsu
Użytkownik

Zgadza się wirtualizacja to OpenVZ, tani VPS, stoi tutaj tylko mały, prywatny serwer TS3 dla mnie i znajomych. Myślałem, że trochę się na nim pouczę zagadnień sieciowych, a widzę że ciężko. Może support coś zdziała, poza tym raczej nic nie da się zrobić?

#15  2014-01-04 17:55:43

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Szukaj jakiejś maszyny z kvm/xenem, to też wirtualizacja, ale zazwyczaj pełna,
i tam można mieć własne jajo.

Do nauki zagadnień sieciowych najlepiej skołować z alledrogo jakiegoś grata do domu, żeby był pod ręką,
Zwłaszcza przy zabawach z firewallami jedna wtopa z zablokowaniem dostępu do maszyny jest  od razu jest wyeliminowana. :D

#16  2014-01-04 18:02:03

najsu - Użytkownik

najsu
Użytkownik

Mam raspberry pi i postanowiłem, że to na tym cacku się pouczę :P
Dzięki za wszystko, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady co do firewalla, ogólnie zabezpieczeń, jak to dobrze napisać, co uwzględnić, to chętnie przyjmę.

Stopka forum