Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wiem ze temat był wałkowany na roznych forach. Przeczytałem różne wielokrotnie ale cały czas mam problem z dodaniem do autostartu skryptu który uruchomomi mi xfce4-power-manager.
Mam srodowisko LXDE.
Co zrobiłem:
1.skrypt:
root@armira:/etc/init.d# cat skryptStartowy.sh #! /bin/sh ### BEGIN INIT INFO # Provides: skrypt # Required-Start: $local_fs $all # Required-Stop: $local_fs $all # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: 0 1 6 # Short-Description: proba # Description: Enable service provided by daemon. ### END INIT INFO xfce4-power-manager
root@armira:/etc/init.d#
2. skopiowałem do go :
cp skryptStartowy.sh /etc/init.d
3.nadałem mu prawa wykonywania:
root@armira:/etc/init.d# chmod +x /etc/init.d/skryptStartowy
4.
insserv skryptStartowy.sh
po restacie nie uruchamia mi się program. Proszę o wskazówkę co źle robię.
Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2014-01-19 22:20:41)
To jest skrypt ????
ja bym to zrobil fachowo jak w dokumentacji pisze
mkdir -p ~/.config/lxsession/LXDE/ touch ~/.config/lxsessions/LXDE/autostart leafpad ~/.config/lxsessions/LXDE/autostart
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewtopic.php?f=91&t=11256
czyli /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart
@xfce4-power-manager
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2014-01-19 12:20:47)
Tak to ci się nigdy nie uruchomi. Musisz xfce4-power-manager uruchomić wraz z sesją środowiska, czyli dopisz do pliku: ~/.config/lxsession/LXDE/autostart taką linię:
@xfce4-power-manager
i powinno działać.
Co chcesz zrobić? Skrypt wstający z automatu przy odpaleniu systemu, czy środowiska graficznego?
Samo umieszczenie w init.d nie wykonuje skryptu, gwarantuje to dopiero pociągnięcie symlinka do /etc/rcRUNLEVEL.d/
Podejrzyj /etc/init.d/skeleton. Ale chyba nie o to Ci chodzi. Dopijając kawę, ujrzałem we fusach że chcesz uruchamiać powermanager PO uruchomieniu środowiska LXDE. To ważny szczegół, bo mechanizm autostartu skryptu z poziomu systemu to zgoła coś innego jak autostart środowiska.
[url=http://wiki.lxde.org/en/Autostart]Tutaj[/url] sznurek który rozwiąże Twój problem.
>> Ryszard
Tak mi się wydawało.
>>mati75
nie miałem katalogu lxsession jak go dodałem to po restarcie pusty ekran mi się odpalał, nic nie mogłem uruchomic
>>lis6502
faktycznie fusy miały racje, chodziło mi o to drugie
sznurek jednak nie zadziałał u mnie, stworzyłem w .config/autostart ale nie uruchomił mi się program
torpi@armira:~/.config$ cat autostart [Desktop Entry] Type=Application Exec=xfce4-power-manager -n torpi@armira:~/.config$
Kombinujesz jak tajwan i nic dobrego to nie wróży.
cp /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart ~/.config/lxsession/LXDE/autostart
i dopisz to co wyżej napisałem.
Otrzymuje taki komunikat, nawet potym jak stworzyłem katalogi ~/.config/lxsession/LXDE/
root@armira:/home/torpi/.config# cp /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart ~/.config/lxsession/LXDE/autostart cp: nie można utworzyć zwykłego pliku „/root/.config/lxsession/LXDE/autostart”: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Add a [color=red].desktop[/color] file to your[/quote]
Czytasz ze zrozumieniem?
stwórz plik [tt]dupa.desktop[/tt] w [tt]~/.config/autostart[/tt] o treściKod:
[Desktop Entry] Type=Application Exec=xfce4-power-manager -nczyli
Kod:
mkdir ~/.config/autostart echo -e '[Desktop Entry]\nType=Application\nExec=xfce4-power-manager -n' > ~/.config/autostart/dupa.desktoppowyższe z usera, po czym przekręć komputer.
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2014-01-19 13:08:32)
lis6502 on to z roota robi i nigdy mu to nie wyjdzie. Tak poza tym po zainstalowaniu xfce4-power-manager i lxde na czystym systemie widzę, że automatycznie startuje więc who cares?
>>mati75
torpi@armira:~$ cp /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart ~/.config/lxsession/LXDE/autostart cp: nie można utworzyć zwykłego pliku „/home/torpi/.config/lxsession/LXDE/autostart”: Brak dostępu
>>lis6502
Ok faktycznie zle przeczytalem - teraz poprawiłem ale po restarcie nie ma uruchomionego programu
mkdir ~/.config/autostart echo -e '[Desktop Entry]\nType=Application\nExec=xfce4-power-manager -n' > ~/.config/autostart/.desktop
torpi@armira:~/.config/autostart$ cat .desktop [Desktop Entry] Type=Application Exec=xfce4-power-manager -n torpi@armira:~/.config/autostart$
https://wiki.archlinux.org/index.php/LXDE#Autostart_programs
komendy:
rm ~/.config/autostart/.desktop cp /etc/xdg/autostart/xfce4-power-manager.desktop ~/.config/autostart/xfce4-power-manager.desktop
wykonałem ale po restarcie nie uruchomiło mi programu.
xfce4-power-manager.desktop torpi@armira:~/.config/autostart$ cat xfce4-power-manager.desktop [Desktop Entry] Name=Power Manager Name[ar]=مدير الطاقة Name[ast]=Alministrador d'enerxía Name[bg]=Управление на захранването Name[ca]=Gestor d'energia Name[cs]=Správce napájení Name[da]=Strømstyring Name[de]=Energieverwaltung Name[el]=Διαχειριστής ρεύματος Name[en_GB]=Power Manager Name[es]=Administrador de energía Name[et]=Vooluhaldur Name[eu]=Energia kudeaketa Name[fi]=Virranhallinta Name[fr]=Gestionnaire d'alimentation Name[gl]=Xestor de enerxía Name[hr]=Upravitelj energijom Name[hu]=Energiakezelő Name[id]=Manajer Daya Name[it]=Gestore di energia Name[ja]=電源管理 Name[kk]=Электр қоректендіру басқарушысы Name[ko]=전원 관리자 Name[lt]=Energijos tvarkyklė Name[nb]=Strømstyring Name[nl]=Energiebeheerder Name[nn]=Straumstyring Name[pa]=ਪਾਵਰ ਮੈਨੇਜਰ Name[pl]=Menedżer zasilania Name[pt]=Gestão de energia Name[pt_BR]=Gerenciador de energia Name[ro]=Manager de consum Name[ru]=Менеджер питания Name[si]=ශක්ති කළමනාකාරකය Name[sk]=Správca napájania Name[sv]=Strömhanterare Name[te]=విద్యుత్ నిర్వాహకం Name[tr]=Güç Yöneticisi Name[ug]=مەنبە باشقۇرغۇ Name[uk]=Менеджер живлення Name[ur]=توانائی منیجر Name[ur_PK]=توانائی منیجر Name[zh_CN]=电源管理器 Name[zh_TW]=電源管理員 Comment=Power management for the Xfce desktop Comment[ar]=مدير الطاقة لواجهة إكسفس Comment[ast]=Alministrador d'enerxía pal escritoriu Xfce Comment[bg]=Управление на захранването за Xfce среда Comment[ca]=Gestor d'energia per l'escriptori Xfce Comment[cs]=Správa napájení pro prostředí Xfce Comment[da]=Strømstyring til skrivebordsmiljøet Xfce Comment[de]=Energieverwaltung für die Arbeitsumgebung Xfce Comment[el]=Διαχείριση ρεύματος για την επιφάνεια εργασίας του xfce Comment[en_GB]=Power management for the Xfce desktop Comment[es]=Administrador de energía para el escritorio Xfce Comment[et]=Xfce töölaua vooluhaldur Comment[eu]=Xfce mahaigain inguruneko energia kudeatzailea Comment[fi]=Xfce-työpöydän virrankäytön hallinta Comment[fr]=Gestion d'alimentation pour l'environnement de bureau Xfce Comment[gl]=Xestión de enerxía para o escritorio Xfce Comment[hr]=Upravljanje energijom za Xfce radno okruženje Comment[hu]=Energiagazdálkodás az Xfce környezetben Comment[id]=Manajemen daya untuk desktop Xfce Comment[it]=Gestione dell'energia per l'ambiente Xfce Comment[ja]=Xfce デスクトップ用電源管理 Comment[kk]=Xfce жұмыс үстел ортасы үшін эл. қорегін басқару Comment[ko]=Xfce 데스크톱의 전원 관리자 Comment[lt]=Xfce darbastalio energijos tvarkyklė Comment[nl]=Energiebeheer voor de Xfce-werkomgeving Comment[nn]=Straumstyring for Xfce-skrivebordet Comment[pa]=Xfce ਡੈਸਕਟਾਪ ਲਈ ਪਾਵਰ ਮੈਨੇਜਰ Comment[pl]=Zarządza zasilaniem w środowisku Xfce Comment[pt]=Gestão de energia para o Xfce Comment[pt_BR]=Gerenciamento de energia para o Xfce desktop Comment[ro]=Management de consum pentru desktopul Xfce Comment[ru]=Управление питанием для окружения рабочего стола Xfce Comment[si]= Xfce desktop සඳහා ශක්ති කළමණාකාරකය Comment[sk]=Správa napájania pre prostredie Xfce Comment[sv]=Strömhanterare för Xfce-skrivbordet Comment[te]=Xfce డెస్క్టాప్ కొరకు విద్యుత్ నిర్వాహణ Comment[tr]=Xfce masaüstü için güç yönetimi Comment[ug]=Xfce ئۈستەليۈزىنىڭ مەنبە باشقۇرغۇ پروگراممىسى Comment[uk]=Менеджер живлення для робочого столу Xfce Comment[ur]=توانائی منیجر پرائے ایکسفس ڈیسک ٹاپ Comment[ur_PK]=توانائی منیجر پرائے ایکسفس ڈیسک ٹاپ Comment[zh_CN]=Xfce 桌面的电源管理 Comment[zh_TW]=Xfce 桌面的電源管理 Icon=xfpm-ac-adapter Exec=xfce4-power-manager Terminal=false Type=Application OnlyShowIn=XFCE; StartupNotify=false torpi@armira:~/.config/autostart$
czy opcja OnlyShowIn=XFCE; nie powinna byc off skoro mam lxde?
Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2014-01-19 14:33:18)
[quote=torpeda80]czy opcja OnlyShowIn=XFCE; nie powinna byc off skoro mam lxde?[/quote]
Sprawdź?
Ale raczej lxde niż off.
Ostatnio edytowany przez P@blo (2014-01-19 15:02:07)
Opcja
OnlyShowIn=lxde
niepomogła.
Natomiast odpalając jako root:
leafpad /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart
i dodając do pliku
@xfce4-power-manager
po restarcie ujrzałem w końcu monitor baterii.
Dziękuje za liczny odzew i pozdrawiam.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00139 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.220.200.197' WHERE u.id=1 |
0.00076 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.220.200.197', 1732221037) |
0.00067 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732220737 |
0.00099 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.118.32.7' |
0.00087 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.188.76.209' |
0.00091 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.189.143.1' |
0.00089 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.222.166.127' |
0.00092 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.13' |
0.00084 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.41.200' |
0.00083 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.7.253' |
0.00103 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.15.239.0' |
0.00084 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25035 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00219 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25035 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00105 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25035 |
Total query time: 0.01449 s |