Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
I znowu ja. Tym razem z shaperem. Chcialem uzyc shaperda. Skonfigurowalem - dziala... i nie dziala :-/ Nie przycina ruchu. Koncowka z mojego konfigu. Pomyslalem, ze uzyje niceshapera - zonk. Kombinujac przy lstacie zaciagnalem apt nowsze biblioteke libc6 (unstable) i mam problem z zaleznosciami. Nie chcialem tego ruszac bo wprowadzil sporo zmian w kilku progsach. Mozna ja odinstalowac czy lepiej nie tykac?
W tej chwili shaperd - dziala, ale nie dzieli obcina (moze cos przeoczylem)
Jednostki - w kb/s (kilobitach :-)) nie kB/s
# interface definitions
inter_int=eth0;540;620;160;192;192.168.0.5;1
local_int=eth1;10240;192.168.2./24;192.168.1.0/24;2
widelki dla usera 64 128
Kurcze fajnie. Tylko ja bawie sie tym od jakis 2 tygodni. Potrzebuje cos postawic zaraz. Potem moge moge wglebiac sie w temat. Uzyszkodnicy zarzynaja mi lacze -_- Ja tu borykam sie z podst. problemami, a mialbym robic kolejki, klasy itd ^^)) Nie jestem takim orlem.
Polecam lektore nie dla orlow ;)
http://www.dug.net.pl/texty/htb.php
i zobaczysz jak latwo sie tworzy wlasne kolejki
XDDD Wy mi juz nic nie mowcie o "latwiznie" Zachcialo mi sie Debiana. Co jak co, ale nie spodziewalem sie, ze beda takie chocki - klocki. Mam nadzieje, ze bedzie chociaz z tego jakis pozytek i zysk na przyszlosc :-)
A co sie tyczy tekstow na tutaj. Sa ok. Mysle, ze jedne z lepszych chociaz czasami odnosze wrazenie ze pisane na kolanie :-P Zaleta - sensowne i PRZED wszystkim aktualne. Swoja droga juz taki jestem, ze nie lubie powielac schematow. Kombinuje (czego pozniej mam niestety efekty :-)) Jak mowliem, chce zrozumiec zasade, a nie wklepnac regulki ze skrypta - i bedzie dobrze. Takze bede tu goscil dosyc czesto :-) Mam nadzieje, ze nikt nie bedzie mi mial tego za zle...
a gdzie wpisać żeby niceshaper sam się startował wraz z systemem ??
a gdzie wpisać żeby niceshaper sam się startował wraz z systemem ??[/quote]
http://www.debian.org/doc/manuals/reference/ch-system.pl.html#s-runlevels
pkt 2.4.2 i 2.4.3
Zarejestrowany użytkownik Linuksa #361563
ok , dzięki :D
nadal klops
zrobilem sobie maly skrypt w którym jest niceshaper start
wpisałem update-rc.d foo defaults ale niestety po resecie nie odpala sie
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.149.160' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.149.160', 1738341950) |
0.00060 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738341650 |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2534 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00163 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2534 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2534 |
Total query time: 0.0056 s |