Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
W celu rozliczenia się z fiskusem zainstalawałem e-Deklaracje na w/w Debianie i problem mój polega na tym, że pomimo zainstalowanej wymaganej wersji Adobe Readera (wersja 9) formularze nie chcą się wczytywać. Wyskakuje komunikat aby zainstalować wercje 8.1.4 lub wyższa adobe readera.
Sam program uruchamia się bez problemu tylko cóż z tego jeśli nie ma formularzy.
Proszę o poradę jak to rozwiązać.
Czy w systemie jest jakaś inna wersja Acrobat Reader?
Podaj wynik polecenia:
xdg-mime query default application/pdf
Skojarz pliki .pdf z nowszą wersją AdobeReader - możliwe, że trzeba przygotować "nowy" plik .desktop.
$ xdg-mime query default application/pdf AdobeReader.desktop
Pliki pdf otwierają mi się Adobe w wersji 9
Ostatnio edytowany przez patria (2014-03-04 13:59:15)
Instalowałeś tego AdobeReadera do domyślnej lokalizacji (/opt/Adobe/Reader9)? Jak nie to spróbuj dorobić alias: ln -s /ścieżka_do_zainstalowanego_AdobeReadera /opt/Adobe/Reader9 jak radzi instrukcja http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/766655/1196444/instrukcjeLinux.pdf . Ja robiłem wg niej na testingu 64 bit, instalacje w domyślnych katalogi i ruszyło bez problemów.
Podlinkowałem Adobe Readera niestety bez rezultatu.
Ewentualnie coś innego: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=25281
A pokaż jeszcze zawartość pliku [i]e-deklaracje.desktop[/i].
ja użyłem tego pod winem, chodzi elegancko i nie trzeba dodatkowych gówien doinstalowywać
http://pit.dobry.pl/index.php?plik=pliki
[quote=marcin'82]A pokaż jeszcze zawartość pliku [i]e-deklaracje.desktop[/i].[/quote]
Zlalazłem tylko taki plik konfiguracyjny:
[Desktop Entry] Name=e-Deklaracje Comment=<> GenericName=e-Deklaracje Exec='/usr/bin'/'e-Deklaracje'/bin/'e-Deklaracje' Type=Application Terminal=false Icon=edeklaracje.a1909296681c7acefe45687d3a64758c8659bf46.1 StartupNotify=true X-KDE-StartupNotify=true Categories=Utility; X-AppInstall-Package=edeklaracje.a1909296681c7acefe45687d3a64758c8659bf46.1 X-AppInstall-Section=main
Ostatnio edytowany przez patria (2014-03-04 18:16:53)
A spróbuj tak uruchomić:
- pobranie aplikacji E-Deklaracje:
wget http://www.e-deklaracje.gov.pl/files/dopobrania/e-dek/app/e-DeklaracjeDesktop.air
- uruchomienie:
adobe-air /ścieżka/do/pobranego/pliku/e-DeklaracjeDesktop.air
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2014-03-04 21:14:30)
Uruchomienie komendą:
adobe-air /ścieżka/do/pobranego/pliku/e-DeklaracjeDesktop.air
nic nie dało.
W tewj chwili po uruchomieniu formularza w e-Deklaracji nie pojawia się już komunikat, że trzeba zainstalować nowszą wersję AdobeReader.
nic nie dało.[/quote]
?
marcin'82
Przepraszam, że wyraziłem sie ogólnie ale po wkonaniu polecenia :
adobe-air '/home/user/e-Deklaracje/e-DeklaracjeDesktop.air'
otrzymałem
bash: adobe-air: nie znaleziono polecenia
Panie drogi przerabiałem ten temat. Niestety musisz zainstalować adobe air dodatkowo. Trochę się z tym nagimnastykowałem i nie potrafie teraz polecić nawet jakiegoś how-to ale nie ma lekko
Sprawdziłem na Debian Jessie 64 bit [url=http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/766655/1196444/instrukcjeLinux.pdf]podług owych instrukcyj[/url] i wszystko działa.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00126 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.144.109' WHERE u.id=1 |
0.00339 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.144.109', 1732571426) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732571126 |
0.00109 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.224.55.63' |
0.00093 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.146.37.222' |
0.00107 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25376 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00517 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25376 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00508 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25376 |
Total query time: 0.01871 s |