Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam problem z grubem. NA laptopie z windows8 wgrałem debiana. Zainstalowałem system i gruba ale po restarcie nie uruchamia sie grub a jedynie jakies info odnośnie karty realtek i cos dhcp mieli troche ale nic nie wykrywa.
Reinstaluje teraz system ponownie ale nie wiem czy moze gdzies indziej nalezy zainstalowa gruba?
Czy moge prosic o podpowiedz.
Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2014-05-09 18:57:37)
Zawsze w takich przypadkach przydaje się wynik bootinfoscript:
http://sourceforge.net/projects/bootinfoscript/
no tak ale rozumiem ze nalezy skorzystac z tego skryptu pod w8? (bo debian sie nie odpala u mnie)
Z LiveCD możesz.
Ewentualnie (jeżeli masz komputer z uefi) spróbuj wcisnąć F8 podczas uruchamiania i może tam będzie opcja uruchomienia Debiana.
Uruchomiłem debian-live-7.2-i386-standard z pendriva ale nie moge się zalogowac na root. su sudo bez haslo nie wchodzi a z haslem live tez failure. czy cos sie zmieniło w live?
Nigdy nie korzystałem z debianowego live'a, ale [tt]su sudo[/tt] to raczej nie ma prawa działać. Spróbuj [tt]sudo /bin/bash[/tt] może, jeśli tam w ogóle jest sudo skonfigurowane.
Działa. Mam jeszcze pytanie. fdisk -l podaje:
/dev/sda1 ... Id=ee system:GPT
fdisk nie wspiera GPT . Pisze ze mam uzyc GNU Parted. Czyli gparted? nie działa bo juz sprawdzilem.
736
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:51:26)
Miałeś podać wyniki skryptu, a nie wpisywać fdisk.
Zamiast fdisk można użyć:
gdisk /dev/sda -l
Ale to i tak za dużo nie powie.
Nie za bardzo wiem jak mam odpalic ten skrypt. Jestem pod terminalem i nie mam xów. zgrałem skrypt na usb ale jak włożylem to w /mnt ani w /media nie ma go. Chyba ze wgram live z xami ale to mi troche znowu zajmie.
Zamontuj partycję pendrive'a ręcznie do jakiegoś katalogu. Chyba wiesz jak? :)
ok zamontowałem i rozpakowałem skrypt, ale jak go uruchomic bo sama nazwa nie działa?
Tam jest plik README z opisem o ile mnie pamięć nie myli.
[b]EDIT:[/b] Na stronie skryptu też jest podane: http://bootinfoscript.sourceforge.net/
bash skrypt zadzialal. zaraz przesle wynik.
Boot Info Script 0.61 [1 April 2012] ============================= Boot Info Summary: =============================== => No known boot loader is installed in the MBR of /dev/sda. => No known boot loader is installed in the MBR of /dev/sdc. ============================ Drive/Partition Info: ============================= Drive: sda _____________________________________________________________________ Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes Partition Boot Start Sector End Sector # of Sectors Id System Invalid MBR Signature found. Drive: sdc _____________________________________________________________________ Disk /dev/sdc: 4040 MB, 4040724480 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 491 cylinders, total 7892040 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes Partition Boot Start Sector End Sector # of Sectors Id System Invalid MBR Signature found. "blkid" output: ________________________________________________________________ Device UUID TYPE LABEL /dev/loop0 squashfs /dev/sda1 AEA7-932F vfat SYSTEM /dev/sda10 76cb9882-ccd4-488f-ad48-46f32c9c5ecb ext4 /dev/sda2 ECE43E9AE43E674C ntfs Recovery /dev/sda4 E81CD4741CD43EEE ntfs OS /dev/sda5 645CD15F5CD12C94 ntfs DATA /dev/sda7 B8D84520D844DDEE ntfs Restore /dev/sda8 ad2144e5-d584-4e10-b32b-5cd5e397320b ext4 /dev/sda9 dd183653-bf31-44bb-bc40-fac2aee2929d swap /dev/sdc1 1F14-1234 vfat UUI /dev/sr0 iso9660 Debian testing i386 1 ================================ Mount points: ================================= Device Mount_Point Type Options /dev/loop0 /lib/live/mount/rootfs/filesystem.squashfs squashfs (ro,noatime) /dev/sdb1 /lib/live/mount/medium vfat (ro,noatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=cp437,iocharset=utf8,shortname=mixed,errors=remount-ro) /dev/sdc1 /mnt vfat (rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=cp437,iocharset=utf8,shortname=mixed,errors=remount-ro) ======================== Unknown MBRs/Boot Sectors/etc: ======================== Unknown MBR on /dev/sda Unknown MBR on /dev/sdc =============================== StdErr Messages: =============================== bootinfoscript: line 2700: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 2700: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 2730: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 2872: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 2730: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 2872: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1120: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1132: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1141: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1132: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1141: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1132: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1141: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1132: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1141: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1120: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1132: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1141: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1132: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1141: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1132: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1141: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1132: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 1141: /usr/bin/hexdump: Input/output error bootinfoscript: line 3110: /usr/bin/wc: Input/output error bootinfoscript: line 3110: [: -gt: unary operator expected
Czy ktos może wie jak mogę wybrnąć z tej trudnej dla mnie sytuacji?
Masz w ogóle dostęp do danych na dysku sda?
Spróbuj ręcznie zamontować te partycje i wtedy może wynik tego skryptu będzie zawierał więcej informacji.
Przy okazji wykonaj kopię ważnych danych.
zainstalowałem boot-repair i wskazuje mi ze system linux który jest zainstalowany nie jest wersją EFI. Proba naprawy konczy sie fiaskiem.
Jaką wersje Debiana w ogóle instalowałeś?
Poza tym, jak nie chce Ci się odpowiadać na zadawane pytania, to na skuteczną pomoc raczej bym nie liczył.
mam dostep do danych
instalowałem testing i386
zaraz wyrzuce resulta ponownie
Jestem niemal pewny, że wersja i386 nigdy nie zadziała z uefi.
Zainstaluj amd64. Powinno zadziałać bez żadnej ingerencji z Twojej strony.
ok juz sciagam. Sprobuje tak jak wskazałes bo inne moje proby koncza sie niefortunnie.
po samym zainstalowaniu systemu testing, grub niechcial ruszyc.
zainstalowałem amd64, uruchomiłem boot-repair-disk(64bit) i reszte zgodnie z zaleceniami programu boot-repair.
program wyrzucil mi boot infoscript :
http://paste.ubuntu.com/7422254
dodatkowo:
boot-repair wskazał ze wszystko poprwanie przywrocił i dodał:
dokonac biosu rozruch na sda1/EFI/debian/grubx64.efi plik.
po restarcie się nie uruchomil. Gdy jeszcze raz uruchomilem boot repair to otrzymalem:
the boot of your pc is in legacy mode. You may want to retry after changing it to EFI mode.
Czy to znaczy ze w biosie mam ustawione legacy wciaz?
Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2014-05-09 18:49:55)
ok poszlo. Ustawiłem jeszcze w biosie
rozruch z sda1/EFI/debian/grubx64.efi
i w koncu poszlo.
Dziekuje za pomoc.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00112 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.239.50' WHERE u.id=1 |
0.00081 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.239.50', 1732223013) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732222713 |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25777 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00239 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25777 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00074 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25777 |
Total query time: 0.00633 s |