Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-05-19 12:30:41

mauro183 - Nowy użytkownik

mauro183
Nowy użytkownik

przekwalifikowanie

Witam

Mam pytanie do ludzi związanych z branżą IT, konkretnie programistów. Pracuje od 4 lat jako automatyk, programista sterowników PLC i uruchomienia systemów automatyki przemysłowej. Chciałem się przekwalifikować na programistę C++ ew. Jave. Z c++ mam trochę styczności w pracy, ale raczej okazjonalnie. Javy uczę się od jakiegoś czasu (tzn. na własny użytek). Mam magistra inż. z informatyki stosowanej( skończone w 2009) i inż. z automatyki na AGH.  Mam 32 lata. Jak wyglądają szansę w procesie rekrutacyjnym do korpo, a jak do mniejszej firmy. Czy są w ogóle jakieś szanse?:) Czy duże znaczenie w procesie rekrutacji będzie miał mój wiek i brak doświadczenia.  Doświadczenie mam bardzo małe, w 2007 racowałem może z 6 miesięcy jako programista C (w tym 3  miesiące praktyk). Trochę żałuje, że nie poszłem w tym kierunku, bo trochę "liznąłem" programowania, ale niestety jakoś życie się tak potoczyło.  Wiem, że dla niektórych może to być głupi wątek, ale w swojej pracy mam bardzo znikome perspektywy. A w Krakowie zdecydowanie łatwiej o prace programisty niż automatyka, stąd moje pytanie.

#2  2014-05-19 15:27:02

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Re: przekwalifikowanie

Jest szansa choć łatwiej jest studentom załapać się bez praktyki i jeśli jeszcze nie trzeba składek odprowadzać. Na Motorole raczej bym nie liczył, ale mniejsze firmy powinno dać radę. Jeśli chodzi o cel językowy to należy sprawdzić oferty pracy z firm które Ciebie interesują.

#3  2014-05-19 17:31:06

mauro183 - Nowy użytkownik

mauro183
Nowy użytkownik

Dzięki za odpowiedź.

No właśnie o Motoroli w Krakowie myślałem :) Trafiłeś w 10tkę:) Raczej chciałem na początek udeżyć do tych dużych "graczy", którzy rekrutują najwięcej. W zeszłym miesiącu znajomy dostał się właśnie do Motoroli w Krakowie, bez doświadczenia - starszy ode mnie, samouk. To mnie bardziej zmotywowało. Ale to może być tylko czysty przypadek.

#4  2014-05-19 17:51:05

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@mauro183:

Wszystko zależy od firmy i jej podejścia - jak załatwisz sobie dobrą opinię z obecnej roboty, plus zagadasz odpowiednio na rozmowie, wykażesz chęć samo szkolenia (bo nie ukrywajmy, żadne kursy tutaj zbyt wiele nie dają, trzeba brać C/C++/Jave czy .NET w łapkę i pisać, pisać, no i oczywiście pisać), to masz szansę na junior-dev'a. Pieniądze na początek może nie jakieś super (w średniej firmie w której robiłem młodszy programista .net zarabiał 2500 na rączkę - może nie tak źle ale to w końcu Kraków więc ceny też... "odpowiednie"), ale z czasem będzie coraz lepiej. IMHO zastanów się na Javą lub .NET'em (wiem że "tfu tfu" bo M$ i takie tam, ale roboty w tym od cholery i trochę, a start jest nieco łatwiejszy niż w Javie), chyba że łyknąłeś nieco wiedzy o układach scalonych i ich programowaniu (wydaje mi się - może błędnie - że co najmniej podstawy powinieneś mieć, ze względu na obecny zawód), wtedy możesz próbować sił w C/C++ + układy scalone i procesy wbudowane, kasa z tego co mi wiadomo naprawdę dobra i nie musisz się grzebać w szambie (znaczy w webówkach).

W korpo można się załapać bez doświadczenia - mój znajomy ma znajomego który po studiach historycznych (!!), dostał się do Campegini jako murzyn na infolinię, potem coś tam Javy liznął i go przenieśli na junior dev'a teraz już chopek wymiata i zarabia dobre pieniądze (jak na Polskę - rzecz jasna). Oczywiście to wszystko zależy od firmy, najgorzej będzie jak trafisz na babę od rekrutacji z teścikiem, wynajętą od firmy zewnętrznej... ale to też świadczy o poziomie firmy IMHO.

Aha mała rada - gdybyś szedł do pewnej firmy co ma w nazwie RS-232 inaczej, to wiedz że może tam być piekiełko i robienie za murzyna, nie wszędzie tak jest jak tam więc się nie zrażaj ;]

Pozdrawiam.

#5  2014-05-19 18:51:36

darius - Użytkownik

darius
Użytkownik

Jestes dobrym inzynierem to zapisz sie tutaj => http://www.linkedin.com/static?key=what_is_linkedin&trk=ndir_what_header

Ostatnio edytowany przez darius (2014-05-20 08:29:06)

Linux debian 4.9.0-3-amd64 #1 SMP Debian 4.9.30-2+deb9u3 (2017-08-06) x86_64 GNU/Linux

Stopka forum