Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wątek Zamknięty
Witam!
Ostatnio bawiłem się troche lutownicą znaczy lutowałem kable.
Po wyłączeniu lutownicy okazało się ,że w jest grot w miejscu w którym była cyna jest bardziej "matowy". Czy są to oznaki początku przepalenia grota? Jak można przywrócić taki ładny srebny kolor jaki był po zakupie?
To normalne, problem się zacznie dopiero, jak się grot przepali, jak żarówka.
W ogóle z czego teraz te groty robią, bo ja w ostatniej lutownicy w życiu miałem groty miedziane (jakiś stop), i sprawdzały się nieźle, ale to była lutownica ze [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Centralna_Sk%C5%82adnica_Harcerska]Składnicy Harcerskiej[/url], która kiedyś miała sklep niedaleko mojej chałupy - było to chyba przed urodzeniem sporej części Dugowiczów ;).
Jak sie grot przepali to się bierze kawałek drutu miedzianego np z kabla o srednicy +- 2.5mm i z niego robi nowy.
Nie wiem po co ten lament.
...i z lutownicy robi się spawarka.
[quote=ilin]Jak sie grot przepali to się bierze kawałek drutu miedzianego np z kabla o srednicy +- 2.5mm i z niego robi nowy.
Nie wiem po co ten lament.[/quote]
A ja preferuję zwykły nożyk. Daje radę.
A wiecie jak ograniczyć moc 100 W lutownicy transformatorowej? bo według mnie to jest za dużo do lutowania małych elementów.
Wątek Zamknięty
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.142.210' WHERE u.id=1 |
0.00083 | UPDATE punbb_online SET logged=1732213625 WHERE ident='18.119.142.210' |
0.00062 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732213325 |
0.00373 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.3' |
0.00102 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.199' |
0.00074 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26065 AND t.moved_to IS NULL |
0.00018 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00222 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26065 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00064 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26065 |
Total query time: 0.01117 s |