Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jakiś czas temu (do wersji 7.3?) to działało, teraz przestało. Mam Debiana 7.6, a nim GNOME Shell i program Evolution. W nim mam skonfigurowanego GMaila i Google Calendar. GMail działa bez zarzutu, zaś w kalendarzu coś się zepsuło, bo po uruchomieniu komputera i wejściu w kalendarz (lub kliknięciu na zegar na górnej belce) program pyta 4-6 razy o hasło, które jest zapamiętane i w GNOME-Keyring i zresztą jest już w okienku automatycznie uzupełnione z zaznaczoną opcją zapamiętaj, więc wystarczy kliknąć "OK" te 4-6. Po serii kliknięć prompt znika i kalendarz działa aż do ponownego uruchomienia komputera, gdy sytuacja się powtarza.
[url]http://oi57.tinypic.com/8zlkw1.jpg[/url]
Próbowałem znaleźć coś w internecie na ten temat, ale nic z tego nie wyszło. Nie jest to może jakiś poważny problem, ale dość denerwujący, bo dość często korzystam z kalendarza.
Podbiję temat, może ktoś będzie w stanie coś wymyślić. Sytuacja się nieco zmieniła od kiedy opisywałem to w sierpniu tamtego roku. Pamiętam, ze coś wtedy pozmieniałem sam aż doszło do tego, że po starcie systemu, bez odpalania żadnej aplikacji czy wchodzenia w zegar, dwa razy wyświetla się ten prompt ze screena w pierwszym poście, po czym po kliknięciu w obu okej, wszystko działa jak należy i tak aż do ponownego uruchomienia komputera. Próbowałem usuwania hasła z kluczy i dodawania na nowo i nic to nie dało. Nie jest to duży problem, ale trochę irytujący.
Nie wiem czy o to idzie ale jak kiedyś miałem gnome to aby mi te okienka nie wyskakiwały zmieniałem na puste hasło za pomocą
[b]seahorse[/b]
Chyba nie do końca rozumiem co masz na myśli. W każdym bądź razie poszukałem jeszcze w internecie i okazuje się, że chyba jest to bug, który być może został naprawiony w GNOME 3.9.5.
Other noticeable changes include support to RFKill for Linux systems, [b]no more password prompt for Google calendars[/b], redesign for Universal Access panel in System Settings and the ability for all your mortal beings to win a GNOME chess game ;-)[/quote]
Źródło: http://blogs.gnome.org/lferrett/2013/08/03/gnome-3-9-5-development-release/
Będę więc chyba musiał poczekać na Debiana Jessie. :)
[i]"Po drugie: w to co robisz uwierz i włóż w to serce."[/i]
Też to mam na chromium, i miałem na evolution, nigdy nie udało się tego naprawić mimo wielu sposobów w necie, pozostaje mieć nadzieję :)
Ostatnio edytowany przez raven18 (2015-02-05 20:56:26)
Albo użyć biblioteki [url=https://wiki.gnome.org/Projects/GnomeKeyring/Pam/Manual]pam_gnomekeyring.so[/url], żeby automatycznie odblokować bazę kluczy przy logowaniu przez manager logowania.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-05 20:47:12)
Napiszę jedynie - nie, nie odblokowuje, nie używam już chromium także... :) ale może @blind coś poradzi.
[quote=raven18]Napiszę jedynie - nie, nie odblokowuje, nie używam już chromium także... :) ale może @blind coś poradzi.[/quote]
SOA#1
Na Gnome 2.3x zawsze działało, a jak w Gnome3 coś się spieprzyło, to do takich spraw jest [url=https://bugzilla.gnome.org/]bugzilla[/url].
Hmm, na części aplikacji działa na części nie.
@blind spróbuj z wyłączonym automatycznym logowaniem choć w tedy i tak będziesz musiał wpisywać hasło, więc żadne rozwiązanie w sumie :p
Dzięki za odpowiedzi. Może dam trochę więcej szczegółów jak to u mnie wygląda.
Mam zainstalowanego Debiana Wheezy i GNOME. W GNOME jest coś takiego jak konta online. Loguję się tam na swoje konto Google i zaznaczam e-mail, kontakty i kalendarz. Hasło automatycznie ląduje w seahorse, a moje konto Google w Evolution.
Po zalogowaniu dostaję pytanie o hasło do kalendarza, mimo że hasło do konta Google w seahorse już istnieje. Jeśli je wpiszę, dostaję drugi taki sam prompt. Hasło do kalendarza ląduje w seahorse (obok tego do konta Google) i w każdym następnym zapytaniu jest ono już uzupełnione w tym promptcie.
Program nie pyta zaś o hasło do konta e-mail tylko normalnie korzysta z tego zapisanego w seahorse przez konta online w GNOME. Jeśli wyłączę kalendarz w kontach online, to po zalogowaniu nie pyta mnie już o hasło do kalendarza (kalendarza Google nie ma w Evolution) i jestem normalnie zalogowany do swojego konta e-mail. Wydaje mi się więc, że hasła są poprawnie odblokowywane przy logowaniu (dlatego też prompt do kalendarza ma je automatycznie uzupełnione).
Problem więc gdzieś musi być w Evolution lub kontach online, że nie potrafią bez pytania o hasło poprawnie odblokować kalendarza oraz że kalendarz nie korzysta z hasła do konta Google tylko pyta i zapisuje sobie oddzielne do kalendarza. Na koniec więc dodam tylko, że nie mam autologowania i zawsze loguje się ręcznie do systemu. :)
Czyli błąd masz w programie odpowiedzialnym za kalendarz, który nie potrafi gadać z bazą gnome-keyring.
I ten błąd trzeba by gdzieś zgłosić?
Albo po prostu poszukać jakiejś innej wersji programu, w gałęziach Stable|Testig|Sid masz kilka wersji, inna sprawa, ze mogą pociągnąć całe Gnome w innej wersji.
Wszystkie wersje Gnome-3, jakie widziałem, mają spory zapas błędów. :P
Wygląda na to, że błąd jest znany od dawna:
https://www.google.pl/#q=evolution+callendar+gnome-keyring
I jest znany zarówno w Ubuntu jak i RHEL, co oznacza, że babol tkwi w kodzie aplikacji, i tylko developerzy Gnome mogą go poprawić.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-05 23:03:42)
Teoretycznie mógłbym błąd zgłosić, tylko że w Wheezym jest GNOME 3.4, a aktualna wersja to bodaj 3.14. Możliwe, że błąd już dawno został poprawiony. Jeśli problem będzie dalej występować w Jessim, to wtedy się będę tym martwił, a teraz to chyba po prostu przeboleję. Mój program do kalendarza to Evolution. :)
Mam 3.14 i dalej jest ten bug, także możesz zacząć się martwić, w chromium przez kilka lat nikt tego nie rozwiązał, losowo występuje z innymi aplikacjami, np dropboxem ale tam pomogła mi zmiana gdm na lightdm.
Z i bez seahorse było to samo. Nie mam połowy tych automagicznych, do końca nie wiem co robiących, programów i system działa znacznie lepiej :)
Ostatnio edytowany przez raven18 (2015-02-06 08:19:51)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00135 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.105.230' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.105.230', 1732537086) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732536786 |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.118.154.237' |
0.00242 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='57.141.0.9' |
0.00064 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26273 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00158 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26273 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00086 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26273 |
Total query time: 0.00877 s |