Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Znudziły mi się kobylaste środowiska graficzne wiec zainstalowałem sobie debootstrapem minimalistycznego testinga z fluxboxem.
Jako menadżer plików używam thunara.
Niestety nie działa w nim montowanie penów.
Pen jest widoczny lecz nie da się go zamontować z konta użytkownika.
Wywala
Not authorized to perform operation.
Używam openrc ale na systemd było to samo plus nie dało się kompa wyłaczyć nawet z konta roota.
Od czego to obecnie zależy, bo nie jestem na bieżąco w zmianach w debianie.
Jako menadżera logowania używam [b]nodm[/b] ale przy podnoszeniu za pomocą startx jest to samo.
A masz doinstalowany [url=https://packages.debian.org/wheezy/thunar-volman]thunar-volman[/url]?
Tak.
dpkg -l | grep thunar ii libthunarx-2-0 1.6.3-1 amd64 extension library for thunar ii thunar 1.6.3-1 amd64 File Manager for Xfce ii thunar-data 1.6.3-1 all Provides thunar documentation, icons and translations ii thunar-volman 0.8.0-4 amd64 Thunar extension for volumes management
Możesz usbmount zainstalować, samoczynnie montuje pendrive po włożeniu
Fervi
Strzelam, że policykit czy inny podobny demon nie jest uruchomiony.
ps ax | grep policykit 2547 ? Sl 0:00 /usr/lib/policykit-1/polkitd --no-debug 2970 pts/0 S+ 0:00 grep policykit ps ax | grep udisk 2910 ? Sl 0:00 /usr/lib/udisks2/udisksd --no-debug 2919 pts/0 S+ 0:00 grep udisk
Niby jest.
Podobno pomaga dodanie do ~/.xinitrc
# Start the window manager: if [ -z "$DESKTOP_SESSION" -a -x /usr/bin/ck-launch-session ]; then exec ck-launch-session dbus-launch --exit-with-session /usr/bin/startfluxbox else exec /usr/bin/startfluxbox fi
niestety nie mam jak to sprawdzić.
[quote=ilin]Niby jest.[/quote]
Nie ma.
Musisz mieć uruchomionego agenta. Zainstaluj z jakiegoś środowiska graficznego:
[deb]policykit-1-gnome[/deb], [deb]lxpolkit[/deb] [deb]mate-polkit[/deb], [deb]polkit-kde-1[/deb] itp.
Wtedy wynik będzie wyglądał tak:
ps ax | grep policykit 930 ? Sl 0:05 lxqt-policykit-agent 955 ? Ssl 0:00 /usr/lib/policykit-1/polkitd --no-debug 10999 pts/0 S+ 0:00 grep policykit
Jako menadżera logowania używam nodm ale przy podnoszeniu za pomocą startx jest to samo.[/quote]
Nie wszystkie menedżery logowania sobie radzą z obecnym policykit/logind w Debianie.
Mam policykit-1-gnome zainstalowany ale sie nie uruchamia.
/usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1 (polkit-gnome-authentication-agent-1:3452): polkit-gnome-1-WARNING **: Unable to determine the session we are in: No session for pid 3452
Obecnie mam lightdm ale też to samo się dzieje.
U mnie ten gnomowy też czasem nie działał. Podejrzewam że ma to związek z bibliotekami Gtk. Czasem pomaga zmiana motywu graficznego gtk.
Spróbuj innego np. lxpolkit. On chyba sam się automatycznie uruchamia.
Pokaż jeszcze wynik:
loginctl show-session $XDG_SESSION_ID
Ja nie mam tego agenta odpalonego, a montowanie działa. AFAIR agent potrzebny był przy montowaniu zasobów wymagających podania hasła roota.
lxpolkit też sie nie uruchamia.
Wyskakuje okienko ze nie moze znaleźc sesji o takim numerku.
$ loginctl show-session $XDG_SESSION_ID Id=1 Timestamp=pią 2014-09-12 14:33:48 CEST TimestampMonotonic=77273385 VTNr=7 Display=:0 Remote=no Service=lightdm Scope=session-1.scope Leader=2686 Audit=1 Type=x11 Class=user Active=no State=online IdleHint=no IdleSinceHint=0 IdleSinceHintMonotonic=0 Name=ilin
Sprawdź czy masz doinstalowane [url=https://packages.debian.org/jessie/gvfs]gvfs[/url]. Jest w rekomendowanych, a to on odpowiada w thunarze za automonowanie.
Mam.
dpkg -l | grep gvfs ii gvfs:amd64 1.20.3-1 amd64 userspace virtual filesystem - GIO module ii gvfs-backends 1.20.3-1 amd64 userspace virtual filesystem - backends ii gvfs-bin 1.20.3-1 amd64 userspace virtual filesystem - binaries ii gvfs-common 1.20.3-1 all userspace virtual filesystem - common data files ii gvfs-daemons 1.20.3-1 amd64 userspace virtual filesystem - servers ii gvfs-fuse 1.20.3-1 amd64 userspace virtual filesystem - fuse server ii gvfs-libs:amd64 1.20.3-1
Active=no[/quote]
Tu masz problem.
Brak aktywnej sesji logind.
W jaki sposób ją uaktywnić ?
Co za to odpowiada ?
Daj sobie spokój z takimi wynalazkami jak OpenRC.
Przynajmniej do czasu aż zacznie to mieć ręce i nogi.
Zmieniłem na systemd i teraz nawet mi sie w thunarze pen nie pokazuje. :)
Chyba zaraz dam
aptitude install task-xfce-desktop
I zobaczę co będzie.
Potem się najwyżej usunie co niepotrzebne.
Zainstaluj systemd i lightdm.
Jak nie działa, to sprawdź czy wtedy sesja jest aktywna.
Zainstalowałem całe xfce4 z dodatkami.
Pendrak sie nawet w thunarze na systemd nie pojawia.
ps ax | grep policykit 718 ? Ssl 0:00 /usr/lib/policykit-1/polkitd --no-debug 1026 ? Sl 0:00 /usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1 1743 pts/0 S+ 0:00 grep policykit
$ loginctl show-session $XDG_SESSION_ID Id=1 Timestamp=pią 2014-09-12 17:24:19 CEST TimestampMonotonic=73756787 VTNr=7 Display=:0 Remote=no Service=lightdm Scope=session-1.scope Leader=935 Audit=1 Type=x11 Class=user Active=yes State=active IdleHint=no IdleSinceHint=0 IdleSinceHintMonotonic=0 Name=ilin
To już jakiś problem z Thunarem chyba. Sesja aktywna.
Nie instalowałeś innych rzeczy do montowania?
Wyłączanie działa?
Wyłączanie działa przynajmniej jak reboot robiłem z menu xfce4.
Sprawdzę jeszcze pcmanfm.
Czyli to już nie wina policykit bo wyłączanie działa.
U mnie działa jeszcze ten proces:
/usr/lib/gvfs/gvfs-udisks2-volume-monitor
Tu są jakieś kosmiczne jaja.
Normalnie nie działa.
Wystarczy odpalić pcmanfm i pojawia sie pen.
Dokładnie zaś w /media katalog o UUIdzie pendriva i jest widoczny zarówno w thunarze jak i pcmanfm.
To widocznie coś z Thunarem namieszane.
Gdy go kiedyś używałem to działał, ale obecnie Xfce jest trochę zaniedbane ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00081 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.218.99.80' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.218.99.80', 1732214897) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732214597 |
0.00064 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26395 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00113 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26395 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00059 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26395 |
Total query time: 0.00465 s |