Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Jestem nowy w te klocki dlatego proszę o wyrozumiałość :D
Nie mogę skonfigurować tej karty, przekopałem internet i jestem na etapie próby zainstalowania firmware-atheros ale w ogóle mi to nie idzie.
Czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć w jaki sposób zainstalować ten sterownik?
Dziękuje i pozdrawiam.
Masz możliwość podłączenia tego kompa do netu po kablu ?
Jaka wersja debiana ?
Niestety nie, chwilowo tylko posiadam drugiego kompa z netem.
Wersja: 7.7 jessie.
7.7 to Wheezy.
Jessie to debian 8
Ściągnij ten pakiet
http://ftp.de.debian.org/debian/pool/non-free/f/firmware-nonfree/firmware-atheros_0.36+wheezy.1_all.deb
Przenieś na właściwego kompa i zainstaluj poleceniem
dpkg -i /scieżka/nazwa pakietu
Potem zrestartuj komputer.
Zrobione ale dalej nie widzi karty.
Zobacz czy polecenie
ifconfig -a
wypluwa cos w stylu
wlan0 wlan1 lub podobnie.
jest lo i wlan0.
Na lo jest jakiś transfer.
To teraz zobacz co zwróci polecenie
iwlist wlan0 scan
(bash: iwlist: nie znaleziono polecenia) :/
[quote=krystianek](bash: iwlist: nie znaleziono polecenia) :/[/quote]
Uruchom to z konta roota.
iwlist wlan0 scan
lub:
iw dev wlan0 scan
Przy problemach ze sprzętem najlepiej podać rzeczywistą nazwę karty sieciowej, którą znajdziesz w wynikach poleceń [tt]lspci[/tt] lub [tt]lsusb[/tt]
wireless-tools zainstalowane
na "iwlist wlan0 scan" daje " wlan0 Interface doesn't support scanning : Network is down
Nazwa urządzenia: Atheros Communications, Inc. AR9271 802.11n
Ostatnio edytowany przez krystianek (2014-12-27 14:46:02)
Zobacz tak
ifconfig wlan0 up iwlist wlan0 scan
Niestety nie mam możliwości skopiowania wyników ale z tego co widze pokazały się dane na temat mojej sieci Wifi,czy jest hasło i tak dalej.
Czyli ta karta jest zainstalowana czy jak??
Czyli karta już działa.
Wystarczy skonfigurować połączenie.
Jakie masz środowisko graficzne ?
To jest KDE .
Powinieneś mieć tam aplet network-managera do ustawiania sieci.
Niestety nie mam tego programu albo nie wiem gdzie go szukać :P.
Próbowałem zainstalować wicd ale ma tyle zależności z innymi pakietami że głowa mała a przenoszenie tego na usb to masakra.
Jak masz te siec zabezpieczoną ?
Czy masz możliwość na jakiś czas zdjęcia zabezpieczeń ?
W tysiącu wątków pojawia się hasło RTFM. Wykonanie owego przeważnie działa cuda. Jak się w google wpisze "linux wifi manual configuration" to na pewno na pierwszej stronie wyników będzie coś o poleceniach wpa_supplicant, wpa_passphrase, dhclient. Później wystarczy tylko output z tych poleceń, żeby bez problemu połączyć się z wifi...
Trzeba przyjąć poprawke na to, że może nie mieć potrzebnych pakietów do WPA zainstalowanych.
Bez dostępu do netu ich instalacja jest trochę kłopotliwa lecz wykonalna.
Zawsze lepiej odpalić bez zabezpieczeń, doinstalować co trzeba i ponownie zabezpieczyć i skonfigurować.
WPA jest wspierane od lat w instalatorze i niczego nie powinno brakować.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00138 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.78.87' WHERE u.id=1 |
0.00085 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.78.87', 1732327532) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732327232 |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26843 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00219 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26843 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00096 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26843 |
Total query time: 0.0067 s |