Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Widząc co ludzie potrafią zrobić na linuxie, zastanawiam się czy jest możliwe ogarnięcie systemu opartego na Debianie, lub jakiegoś programu, który działając na serwerze firmowym, umożliwiałby przyjmowanie zamówień. Konkretnie miałoby to wyglądać mniej więcej tak:
sklep przez stronę www składa zamówienie, które spływa do serwera z którego ja mogę te zamówienia ściągać i drukować, ewentualnie jakoś kasować czy zaznaczać jako zrealizowane.
Wiem, że takie oprogramowanie można napisać typowo pod firmę, ale może jest już coś podobnego na linuxie?
Przecież takie zamówienia możesz obsługiwać przez jakąś webaplikacje typu Wfirma itp
Dla Ciebie to oczywiste, dla mnie nie :) Generalnie wolałbym żeby coś takiego było skonfigurowane na moim serwerze firmowym.
Tyle że napisanie takiej aplikacyjki "pod firmę" byłoby pewnie prostsze i szybsze, niż konfigurowanie jakiejś wielce uniwersalnej (gdzie po tygodniu okaże się że owa Wielce Uniwersalna na w cholerę opcji których nie potrzebujesz, a nie ma tej jednej najważniejszej).
Pytanie tylko jaki byłby koszt napisania takiej aplikacji, chociażby podstawowej wersji do składania zamówień jak to napisałem na początku. Później można sukcesywnie to rozwijać w miarę innych potrzeb.
Zdążyłbym napisać zanim mi się bateria w netbooku rozładuje.
Więc jeżeli masz oczywiście czas i ochotę, napisz wersję testową i zobaczymy jak działa. Jeżeli będzie ok, to podziałamy dalej oczywiście nie za "dziękuję".
Ostatnio edytowany przez milik (2015-02-04 12:44:16)
Wybacz - ochotę to może i tak, ale czasu nie :(
Natomiast (ponieważ co najmniej dwie takie aplikacje popełniłem) mogę służyć pomocą (nawet za "dziękuję").
Ja nie mam pojęcia o jakimkolwiek programowaniu. Zielonego. Więc sam tego nie napiszę...coż, zostaje dalej zeszyt i kartka.
To sprawdź co potrafi np. WooCommerce - być może wystarczy.
To chyba bardziej pod sklep.
Ostatnio edytowany przez milik (2015-02-04 13:06:16)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00132 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.40.53' WHERE u.id=1 |
0.00090 | UPDATE punbb_online SET logged=1732537854 WHERE ident='18.116.40.53' |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732537554 |
0.00085 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.188.175.66' |
0.00082 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.129.63.252' |
0.00086 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.136.236.178' |
0.00353 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.89.89' |
0.00034 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26991 AND t.moved_to IS NULL |
0.00026 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00153 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26991 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26991 |
Total query time: 0.01198 s |