Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jest router TP-Link N750 (WDR4300)z portami usb.
Pod port usb podpięta drukarka usb.
Pod windows i makówkę przygotowane jest specjalne oprogramowanie do obsługi takowej.
Czy jest możliwość ożywienia tej drukarki pod linuksem?
Z tego co na szybko wygoglałem to tylko zmienieć firmware w routerze.
http://forum.suse.pl/index.php?topic=25685.0
Niestety ta opcja na razie odpada bo router jest nowy na gwarancji.
Dlaczego odpada?
Jak router zdechnie "na zimno" to w serwisach i tak już się takich gratów nie naprawia, tylko wymienia na nowy.
Szanse, że ktoś będzie w zimnym routerze sprawdzał, jaki tam jest soft,
są raczej niewielkie.
Poza tym w smartfonach już ZSRE ustaliło, że alternatywny ROM nie zwalnia
z odpowiedzialności za awarię sprzętową, wiec radziłbym uważnie przeczytać instrukcję tego routera.;)
Możesz też zapytać w TP-Linku, jak ten gość z wklejonego przez Ciebie sznurka, tylko w tym przypadku o gwarancję.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-09 20:59:52)
[quote=Jacekalex]...[/quote]
To nie jest mój sprzęt.
Problem tymczasowo [s]rozwiązany[/s] ominięty za pomocą VB. :)
[quote=ilin][quote=Jacekalex]...[/quote]
To nie jest mój sprzęt.
Problem tymczasowo [s]rozwiązany[/s] ominięty za pomocą VB. :)[/quote]
Na Ceneo ten router kosztuje od 220, czyli cena hurtowa to będzie jakieś 180-200 zł.
W przypadku naprawy gwarancyjnej, godzina pracy technika plus części zamienne,
i masz koszt porównywalny z ceną nowego grata, a magazyn części zamiennych kosztuje, podobnie jak pensje wykwalifikowanych elektroników.
W praktyce, przy rzeczach do 100 dolarów niczego się nie naprawia, tylko wymienia.
Stary kawał z mikserem za 180 - poszły w nim zębatki, dzwonię do serwisu,
a wymiana 200 części + robocizna (to mnie się przytrafiło z robotem Kenwood).
Przy okazji zębatki trzeba dopiero z fabryki sprowadzić (producent z UK, fabryka chooj wie gdzie), bo na gwarancji wymieniają całego grata, a naprawa pogwarancyjna?
byłbym 1 klientem od 12 lat, który zażądał naprawy miksera.....
Także zawiadom właściciela, że o gwarancję się martwić nie musi za bardzo,
nikt nie będzie takiego routera naprawiał w razie czego.
Pozdro
;-)
Tylko po co się szarpać jeśli działa :)
Przy podmianie firmware zawsze istnieje pierwiastek ryzyka że coś pójdzie nie tak.
Chociażby to że w czasie tej operacji prąd wyłączą.
[quote=ilin]Tylko po co się szarpać jeśli działa :)
Przy podmianie firmware zawsze istnieje pierwiastek ryzyka że coś pójdzie nie tak.
Chociażby to że w czasie tej operacji prąd wyłączą.[/quote]
Jeśli zakładałeś ten wątek, to znaczy, że nie wszystko działa. ;)
Wymiana firmware/ to jakieś 5 minut, więc musiałbyś mieć ultra pecha z tym wyłączeniem prądu. ;)
Taki router zazwyczaj można zazwyczaj reanimować po takim pechowym wyłączeniu prądu, ale to już trzeba poszukać na wiki i forach DDWRT lub OpenWRT.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-09 22:20:54)
Jeśli zakładałeś ten wątek, to znaczy, że nie wszystko działa.[/quote]
Jak zakładałem wątek to jeszcze nie byłem zorientowany w sytuacji.
Zakładałem że ktoś z was miał już kontakt z podobnym ustrojstwem i będzie coś więcej wiedział.
Zmiana firmware od poczatku nie wchodziła w rachubę co jasno sprecyzowałem.
W miedzyczasie został zainstalowany VB z całą resztą.
Po tym wsio działa.
Może kiedyś tez sobie taki router sprawię to wrócimy do dyskusji.
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]
Luźny strzał, ale ja niektóre drukarki dodawałem w CUPS po prostu jako
ipp://ip_drukarki
czyli w Twoim przypadku adres routera. Czy zadziała - to zależy od drukarki.
[quote=pasqdnik]Luźny strzał, ale ja niektóre drukarki dodawałem w CUPS po prostu jako
ipp://ip_drukarki
czyli w Twoim przypadku adres routera. Czy zadziała - to zależy od drukarki.[/quote]
Próbowałem
smb://IP/nazwa
Ale nie dało się.
Przy okazji sprawdzę twoją sugestię.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00116 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.215.30' WHERE u.id=1 |
0.00083 | UPDATE punbb_online SET logged=1732312776 WHERE ident='18.191.215.30' |
0.00079 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732312476 |
0.00066 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27011 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00158 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27011 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00175 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27011 |
Total query time: 0.00706 s |