Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Jestem nowym uzytkownikiem debiana. Przez ostatnie pol roku uzywalem Slackware'a. Jezeli chodzi o linuxa moja wiedza na ten temat jest niewielka. Przejde do problemu.
Chodzi o to ze po skonfigurowaniu SDI na podstawie opisu z debian.one.pl nie moge uzyskac polaczenia. Wyrzuca mi cos takiego:
*/etc/ppp/ppp_on_boot is deprecated. Please configure your system to *use the standard /etc/network/interfaces method.
*.
*.
Lapka od polaczenia na modemie HIS sie zapala ale nie ma pingow.
Pozdrawiam i prosze o odpowiedz.
Podaj adres poczty elektronicznej - tu lub na PW, a puszczę Ci gotowe, działąjące skrypty na SDI, wraz z opisem
Czesc. Odpalam SDI ze tych skryptow, podnosze polacznie komenda ./ppp_on_boot (w /etc/ppp) i tak jak wczesniej zapala sie lampka polaczeia na modemie HIS, ale po wpisaniu pingow wypisuje mi tak..
debian:/etc/ppp# ping 194.204.159.1
PING 194.204.159.1 (194.204.159.1) 56(84) bytes of data.
From 192.168.0.1 icmp_seq=1 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=3 Destination Host Unreachable
Na freesco wszystko dziala, takze lacze jest sprawne.
Moze ktos ma jakis pomysl, jak to rozwiazac? Moze musze cos zmienic w etc/network/interfaces?
Pozdrawiam
a uruchom połączenie poleceniem z roota
/etc/init.d/ppp start
Odpalam tym polceniem. Wtedy wyswietla to samo co wczesniej.
debian:~# /etc/init.d/ppp start
* /etc/ppp/ppp_on_boot is deprecated. Please configure your system to use
* the standard /etc/network/interfaces method.
* You can consult /usr/share/doc/ppp/README.Debian.gz and interfaces(5)
* for details.
*
* This message has been printed by /etc/init.d/ppp .
Starting up PPP link: pppd.
debian:~#
Juz nie wiem co dzieje sie :/
Hmm, uczciwie mówiąc to nie wiem co to jeszcze może być. Te skrypty są z mojego byłego dobrze działającego SDI. Wysłane paru ludziom na świecie dobrze działają.
A moze moglby ktos pokazac swoj plik /etc/network/interfaces ?
Dziwne ze ikona polaczenia sie zapala a nie ma pingow. Pod slakiem wszystko bylo ok.
Kurcze, no nie moge sie z tym uporac. Moze to wina jakiegos oprogramowania, moze cos z kernelam. Mam najnowasza wersje Debiana...
Bardzo prosze o pomoc.
Wysłałem Ci drugiego plika ze skryptami. Faktem jest że SDI świetnie chodziło na jądrach 2..4, natomiats były kłopoty na 2.6
a jajko jakie masz. standardowe czy własne?
Bodzio, chyba sie pomyliles bo to te same drugi raz dostalem pliki... Jezeli to nie problem, wyslij mi jeszcze raz, ale te drugie.
Pozdr.
W /var/log/massages pojawia sie cos takiego...
Mar 12 23:18:19 debian pppd[1166]: Warning - secret file /etc/ppp/pap-secrets has world and/or group access
Mar 12 23:18:22 debian pppd[1166]: Warning - secret file /etc/ppp/pap-secrets has world and/or group access edit: !!!!! Z TYM juz sobie poradzilem, nie ma tego w logach. Polaczenie jest, ale nadal nie ma pingow.
@Lite-ON.. Jajko mam standardowe... Nic nie zmienialem. Czysty system mam.
a wec tak
fgi:~# uname -a Linux fgi 2.6.14 #1 Wed Nov 9 09:27:22 CET 2005 i686 GNU/Linux
wiadomo hasla sobie dostosu i ip do wlasnych potrzeb :]
pliki konfiguracyjne
fgi:/etc/ppp# cat pap-secrets gorxx * gorhisxx 212.160.37.xxx fgi:/etc/ppp# fgi:/etc/ppp# cat no_ppp_on_boot #!/bin/sh PPPD=/usr/sbin/pppd $PPPD call idsl fgi:/etc/ppp# fgi:/etc/ppp/peers# cat idsl user gorxx modem lock crtscts 115200 defaultroute /dev/ttyS1 noauth persist fgi:/etc/ppp/peers#
a wec mniewecej tak to powinno wygladac co do modyikacji zawartosci pliku /etc/network/interfaces to sprawa ma sie tak ze stsuje sie to przy polaczeniach PPPoE.
Czesc, znowu nadszedl weekend i moge sie wreszcie zajac serwerem. Konfig mam indentyczny jak mi podalas i dalej nie dziala.. Nie pinguje stron, nie ma internetu.. ale zaznaczam ze jest zapalona dioda polaczenia na modemie HIS... Macie jeszcze jakies pomysly?
Ja też mam SDI na modemie HIS. Wyświetla mi dokładnie taki sam komunikat /etc/ppp/ppp_on_boot is deprecated (...), ale z Internetem łączy się jak najbardziej poprawnie i żadnych problemów nie mam, więc na razie się tym nie przejmuję. Jeśli coś nie działa to myślę, że raczej nie jest to związane z tym komunikatem.
U siebie połączenie konfigurowałem z artukułu na http://debianusers.pl + DNSy w resolv.conf, jądro 2.6.8 i 2.6.15-1 z pakietów.
Cześć.
Odświeżam wątek, bo dzisiaj po aktualizacji (Testing) apt rozwalił mi połączenie z SDI. Cała konfiguracja była taka jak w artykule na debianusers.pl Systemowi chyba nie bardzo się to podobało (komunikat "ppp_on_boot is deprecated" przy każdym połączeniu), ale działało bezproblemowo więc nic nie kombinowałem. Dzisiaj po aktualizacji cała konfiguracja pozostała w zasadzie bez zmian, czyli:
/etc/ppp/pap-secrets
/etc/ppp/ppp_on_boot
/etc/ppp/peers/provider
/etc/resolv.conf
jest tak jak poprzednio.
Brakuje natomiast /etc/init.d/ppp i odpowiedniego pliku w /etc/rc2.d.
W systemie jest /usr/sbin/pppd, ale widać, że nie czyta tej konfiguracji, bo przy próbie uruchomienia wypisuje, że potrzebna jest autoryzacja.
Co więc teraz robić? Czy cała konfiguracja może zostać tak jak jest? Czy połączenie musi odbywać się przed /etc/network/interfaces (jak sugerował poprzedni komunikat)? Będę wdzięczny za odpowiedzi, bo kontakt z siecią muszę mieć w miarę na bieżąco, a to skutkuje tym, że znów korzystam z pewnego wspaniałego systemu.
----- EDIT
Już działa, należało w pliku /etc/ppp/ppp_on_boot zamienić linijkę:
$PPPD call provider
na
exec pppd call provider
Dodać prawo do uruchomienia i ten plik uruchomić.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.98.175' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.217.98.175', 1732455359) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732455059 |
0.00062 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.103.185' |
0.00061 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.3' |
0.00080 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.248' |
0.00096 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2759 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00237 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2759 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2759 |
Total query time: 0.00841 s |