Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie.
Mam u siebie w tej chwili VoIPa od FCN. Wygląda to mniej więcej tak:
Kilka numerów stacjonarnych -- > Warunek 1 (odrzucanie numerów zastrzezonych i kilku numerów z "blacklisty") ---> Komunikat (powitanie) ---> Warunek 2 (od godziny 8 do 16 przyjmuje połączenia, w pozostałych godzinach odtwarza komunikat, że w sprawach pilnych można wcisnąć 1 i połączyć się z osobą dyżurujaca, po 10 sekundach odrzuca połaczenie) --> połączenie wędruje do Siemens A510 IP, stamtąd można je przekierować na inne słuchawki - Linksysy z numerami od 101 do 105 ew na FAX podaczony do PAP-2T. Z wszystkich tych urzadzen mozna dzwonic na zewnatrz.
Chciałbym dodać do tego jeszcze nagrywanie rozmów i odbieranie połączeń z GSM. Dokupiłem do tego Portech MV-372 która konwertuje GSM do SIP. Mam tylko problem z ogarnieciem tego softwareowo. Słyszałem, że Asterisk to kombajn, ktory to wszystko obsluzy. Niestety jednak utknalem na samym poczatku. Tutoriale jakie znalazlem pochodza z lat 2006-2008, opisywane w nich astersik-gui nie jest juz obslugiwane, panel WWW pokazuje mi non stop 403, panel FreePBX daje non stop błędy z PHP-whoops! W dodatku brak supportu i jakiegos tutoriala, ktory powiedzialby gdzie co jak wyklikac, chociazby tak, zeby podlaczyc te moja centralke do innej lini SIP, np. FCN lub tego Portecha. Czy moglbym kogos z Was prosic o wyjasnienie mi w przystepny sposob, od czego mam zaczac?
Z gory dzieki i pozdrawiam
W centrali tworzysz sobie SIP trunka lub nowe konto, a na bramce konfigurujesz SIP'a (użytkownik, hasło, host, kodeki).
Nie znam tej centrali ani bramki, ale jak podeślesz jakieś zrzuty to mogę pomóc.
Z konfiguuracją bramek, telefonów i tego Prtecha sobie poradzę. "Centralkę" chcę rozwiązać software'owo na Debianie za pomocą asterisk. I tu właśnie zaczyna się problem bo nie wiem kompletnie od której strony to podejść.
Najlepiej najpierw stwórz sobie w głowie koncepcję dial-planu. Następnie rozsrysuj ją na kartce w postaci diagramu a następnie zacznij go implementować. Zacznij od najprostszej konfiguracji (np. wpuszczanie połączeń wchodzących i wychodzących) a następnie dokładaj kolejne klocki. www.voip-info.org będzie Twoim bliskim przyjacielem
Wydaje mi się, że asterisk nie jest potrzebny. Wystarczy na FCN skonfigurować. Bramka przez centralę może być traktowana jak zwykły telefon.
Też tak na początku myślałem ale w FCN mówią, że się nie da.
Freeswitch bardzo grzecznie może obrobić taki bajzel, a konfigurację ma w plikach XML, i można tam dosyć łatwo stosować regexy.
Do tego, jak ktoś lubi chałupnicze rozwiązania za grosik, to Freeswitch ma moduł GsmOpen, który może działać z modemami na usb posiadającymi kartę muzyczną.
Z 50 Huavei można z nim używać.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.63.71' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.63.71', 1732221845) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732221545 |
0.00050 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27636 AND t.moved_to IS NULL |
0.00018 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00108 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27636 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27636 |
Total query time: 0.00488 s |