Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, przeczytałem na ten temat kilkanaście poradników i w każdym pisze co innego. Potrzebuje instrukcji, wskazówek jak NAJLEPIEJ zrobić sobie developerskiego LAMP-A na desktopie, a dokładniej,[b] jak uniknąć problemów z uprawnieniami...[/b]. Chciałbym mieć strony w katalogu /home/user/public_html
W niektórych poradnikach jest napisane, żeby użyć userdir + chmody, w innych są tylko chmody i zmiana właściciela katalogu, natomiast w jeszcze innym temacie czytałem, że wystarczy zmienić ustawienia dla v-hostów i nie trzeba się bawić w żadne chmody.
W dokumentacji joomli natomiast jest napisane, że nautilius i zmiana chmodów może pokopać zalecane uprawnienia plików i katalogów joomli, jak tego uniknąć?
Kurcze niby każdy mówi, że to takie proste a jak kilka razy próbowałem to zawsze coś nie działało, a to zapisywanie do katalogu, a to phpmydamin...99% poradników też jest do kitu.
Udało się komuś z was zrobić to bez ŻADNYCH problemów w długim okresie? Jeśli tak to pomóżcie ;)
Zależy mi na takiej konfiguracji : Apache + php-fpm + mariadb + phpmyadmin, całość umiem skonfigurować, problem mam z poprawnym ustawieniem uprawnień.
Jeżeli potrzebujesz tego w celach developerskich na desktopie i nie będzie to widoczne z sieci to https://github.com/mind04/mod-ruid2 może być tym czego szukasz.
Niestety nie podpowiem Ci nic więcej, ponieważ osobiście jeszcze tego nigdy nie wykorzystywałem, ale podobno lawinowo zyskuje na popularności. Gdy ostatnio instalowałem na serwerze popularny panel hostingowy DirectAdmin mod_ruid2 był sugerowanym rozwiązaniem domyślnym dla Apache.
EDIT:
Z tego co widzę jest nawet w repo Wheezy'ego (oldstable) i Jessie (stable)
https://packages.debian.org/jessie/libapache2-mod-ruid2
Ostatnio edytowany przez enether (2015-08-13 22:57:10)
[quote=nmarx]Witam, przeczytałem na ten temat kilkanaście poradników i w każdym pisze co innego. Potrzebuje instrukcji, wskazówek jak NAJLEPIEJ zrobić sobie developerskiego LAMP-A na desktopie, a dokładniej,[b] jak uniknąć problemów z uprawnieniami...[/b]. Chciałbym mieć strony w katalogu /home/user/public_html
W niektórych poradnikach jest napisane, żeby użyć userdir + chmody, w innych są tylko chmody i zmiana właściciela katalogu, natomiast w jeszcze innym temacie czytałem, że wystarczy zmienić ustawienia dla v-hostów i nie trzeba się bawić w żadne chmody.
W dokumentacji joomli natomiast jest napisane, że nautilius i zmiana chmodów może pokopać zalecane uprawnienia plików i katalogów joomli, jak tego uniknąć?
Kurcze niby każdy mówi, że to takie proste a jak kilka razy próbowałem to zawsze coś nie działało, a to zapisywanie do katalogu, a to phpmydamin...99% poradników też jest do kitu.
Udało się komuś z was zrobić to bez ŻADNYCH problemów w długim okresie? Jeśli tak to pomóżcie ;)
Zależy mi na takiej konfiguracji : Apache + php-fpm + mariadb + phpmyadmin, całość umiem skonfigurować, problem mam z poprawnym ustawieniem uprawnień.[/quote]
Hejka!
Tutaj masz sprawdzony i wygrzany poradnik: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-linux-apache-mysql-php-lamp-stack-on-debian
Wystarczy przejść go krok po kroku.
Jeśli chodzi o uprawnienia - najłatwiej wykonać to dwiema komendami:
chown -R www-data:www-data /var/www/public_html
chmod -R 775 /var/www/public_html
Pliki z Joomla! wgrywasz bezpośrednio do /var/www/public_html
Nie powinno być problemów.
W razie czego - pisz posta z logiem :)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00044 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.190.253.56' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.190.253.56', 1732258176) |
0.00022 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732257876 |
0.00079 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27641 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00172 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27641 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00057 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27641 |
Total query time: 0.0046 s |