Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć.
Nie wiem dlaczego, ale katalog / jest cały zapełniony ... Pokazuje mi, że w katalogu / mam zajęte 22GB. W home mam ok 16gb i to jest spoko tylko nie wiem dlaczego niby mam zajęte prawie 100% skoro dysk mam na jakieś 160 GB. Możecie powiedzieć jak mam zbadać, jakile ma mój dysk i ew. jak mogę powiększyć partycje główną ??
16Gb co Ty tam masz?
Zacznij od
apt-get clean
Potem powywalaj zbędne logi.
Niestety nic to nie daje. Logi już powywalałem.
To zobacz za pomocą
du /
co tak zawala dysk.
Ok, dla ścisłosci. Cały / ma rozmiar 20GB z czego jednak 11 GB to /home. Nie jest problemem, że 11Gb to home bo mam tam dużo, rzeczy, ani to , ze na / jest ogólnie 9gb bo mam dużo bibliotek i programów. Problem w tym, że dysk ma 160GB a na / jest tylko 20gb - jak to zmienić ??
Nie łapię.
home i / masz na jednej partycji ?
Może [tt]df -h[/tt] wrzuć żeby się w tym połapać.
No i właśnie chodzi o to, że z tego co widzę to nie jest na jednej partycji. Co więcej wsyzstkie filesystemy to koło 20GB, a ja mam dysk 160GB i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/sda1 8.2G 7.6G 190M 98% / udev 10M 0 10M 0% /dev tmpfs 403M 6.1M 397M 2% /run tmpfs 1007M 76K 1007M 1% /dev/shm tmpfs 5.0M 4.0K 5.0M 1% /run/lock tmpfs 1007M 0 1007M 0% /sys/fs/cgroup /dev/sda7 360M 2.1M 335M 1% /tmp /dev/sda5 2.7G 338M 2.3G 14% /var /dev/sda8 132G 11G 114G 9% /home tmpfs 202M 4.0K 202M 1% /run/user/117 tmpfs 202M 32K 202M 1% /run/user/1000
[EDIT]
Nieaktualne, OP mnie ubiegł.
Ostatnio edytowany przez enether (2015-11-11 17:26:34)
Heh chyba walnąłem głupote bo widzę, że na home jest dużo miejsca. Hmm faktynie sda1 jest za małe ... czy da rade zmienić proporcje ?? Żeby dorzucić z 20GB z home do / bez utraty systemu ??
W ogóle się da, ale to dłubanina. Z livecd trzeba odpalić program do partycjonowania i przesuwać po kawałku, potem jeszcze zaktualizować konfigi jeśli zajdzie potrzeba.
[quote=ArnVaker]W ogóle się da, ale to dłubanina. Z livecd trzeba odpalić program do partycjonowania i przesuwać po kawałku, potem jeszcze zaktualizować konfigi jeśli zajdzie potrzeba.[/quote]
GRML i Gparted, ustawić 5 minut, poczekać w zależności ile będzie trzeba.
I uprzednio zrobić backupy ;)
Ok. Zwolniłem 2% miejsca. Może starczy, żebym dał rade zainstalowac opencv. Niestety nie moge teraz pozwolić sobie na pady systemu. Pewnie w połowie grudnia pozmieniam rozmiary. Dzięki za pomoc.
Możesz jeszcze odzyskać nieco przestrzeni przez wywalenie zbędnych locale ;)
Zainstaluj sobie narzędzie localepurge i do dzieła.
Można wywalić np /var/ na partycję /home i montować /home/var jako /var przez opcję bind.
Tymczasowe rozwiązanie, ale może uratować sytuację.
Radziłbym też wywalić nieużywane kernele, jeśli się ich nazbierało za dużo, to też można trochę odzyskać.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-11-11 18:49:50)
[deb]bleachbit[/deb]
Co do purgelocal to z pewnością się zainteresuje i również zastanawiam sie nad przesunięciem tej partycji na home - ciekawy pomysł !Narazie przed czyszczeniem locale pousuwałem soft który będzie mi zbędny przez najbliższe 2 miesiące i osiągnąłem zapełnienie / na poziomie 89% więc mam 11% luzu , przy czym skompilowałem całe opencv i zainstalowałem i napisałem już pierwszy program, tak więc działa.
Co do zjętości / to myślę, że sytuacja jest opanowana. Mam natomiast inny problem - teraz zatyka mi się /tmp do 100% a ma on rozmiar 360MB. Nigdy mi sie tak nie zawalał ... Po restarcie jest pusty, ale gdy mam włączony palemoona(youtube)+geany+lxterminal+tmux +wywołania gcc i mojego programu co pisze, to /tmp sie zawala ... Mogę jakoś sprawdzić co go zapycha i ew. zmusić, żeby to czyścił ?? Coś mi sie nie chce wierzyć, że te narzędzia co mam potrzebują ponad 300MB plików tymczasowych.
@lukas.gab co do /tmp to przykładowo Iceweasel trzyma u mnie w /tmp choćby zbuforowane filmiki w HTML5, co samo w sobie potrafi sporo zająć.
Jak masz nadmiar pamięci operacyjnej to możesz /tmp zamontować w RAM.
Łap przykładowy wpis do /etc/fstab
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,noexec,nodev,size=1G,mode=1777 0 0
Co do "noexec" w /tmp to może Ci bruździć przy kompilacji lub niektórych czynnościach, więc choć osobiście polecam ten styl życia to musisz zobaczyć czy nie będzie to paraliżować twojej pracy.
Przy niektórych czynnościach, w które należy wliczyć instalację pakietów. Ja generalnie u siebie nie widziałem problemów z noexec na /tmp ale musiałem zrezygnować bo apt-get/aptitude ciągle miał z tą flagą problemy, także lepiej uważać na nią. Przy wine również nie da rady z niej korzystać z tego co pamiętam.
Jadę na /tmp tmpfs z noexec od blisko dwóch lat i do tej pory nie spotkałem się z żadnym problemem z wine (czy to systemowym, czy z PlayOnLinux, czy też innym embeeded z gier z GOG) ani aptem/aptitude.
Aptitude jedynie wyrzuca czasami ostrzeżenie że nie udało mu się uruchomić jakiegoś pakietu .pm Perla, co jednak w żaden sposób nie wpływa u mnie na funkcjonalność.
Ostatnio edytowany przez enether (2015-11-12 21:50:34)
Aptitude jedynie wyrzuca czasami ostrzeżenie że nie udało mu się uruchomić jakiegoś pakietu .pm Perla, co jednak w żaden sposób nie wpływa u mnie na funkcjonalność.[/quote]
Może to było to albo też coś innego. xD
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00092 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.190.176.176' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.190.176.176', 1732227590) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732227290 |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27885 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00187 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27885 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27885 |
Total query time: 0.00553 s |