Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć wszystkim Forumowiczom
Chcę zaktualizować Debiana. Problem polega na tym, że apt przechowuje pobrane pakiety w /var/cache/apt/archives. Wynik komendy df -h daje 1,9G wolnego miejsca w głównym systemie plików /. Czy to jest wystarczająca ilość miejsca do uaktualnienia systemu, czy muszę jednak powiększyć partycję główną /, w której jest katalog /var?
Pozdrawiam
Szymon
A czy pokazuje "wagę" tylko dla pojedynczego pakietu czy dla wszystkich ściąganych pakietów? Jeśli wydam najpierw komendę "apt-get dist-upgrade -d", to czy pokaże mi ilość pobierania dla wszystkich plików?
Dzięki za odpowiedź, już wypróbowałem, faktycznie pokazuje ilość pobrania.
Witam forumowiczów
Chcę zaktualizować system. Postępuje według instrukcji podanej na tej stronie:
[url]http://elandit.com/upgrade-debian-squeeze-do-wheezy-debian-6-do-7/[/url]
Jest tam napisane, że trzeba uruchomić aptitude z klawiszem "g". Po jego naciśnięciu wyświetla mi masę paczek do usunięcia, w tym bardzo ważne paczki. Co mam z tym zrobić?
Pakiety do usunięcia, ponieważ nie są już używane (385)
m. in. wine, network-manager
Pakiety do usunięcia z powodu niespełnionych zależności (470)
m. in. evince, gconf2, gedit, gimp, gnome-applets, gtk2-engines, libreoffice, mail-notification, natillus, network-config, synaptic, thunar, całe xfce4, xorg
Pakiety do instalacji (18)
Pakiety do usunięcia (3)
m.in. python
Nie mogę usunąć tych pakietów, bo stracę funkcjonalność systemu.
Z tego co mi wiadomo taka aktualizacja jest możliwa tylko teoretycznie w konsekwencji czego może system się po prostu wyłożyć. Debian to nie Windows gdzie taki proces jest możliwy i bezproblemowy. Proponuje instalację na nowo Debiana w wersji Jessie.
Dzięki, czyli reinstalacja. Tak myślałem.
[quote=makowka]Dzięki, czyli reinstalacja. Tak myślałem.[/quote]
Oj tam, zawsze możesz spróbować. Jak się system wyłoży →czytaj wylecą X-y to sobie potem doinstalujesz co trzeba. No chyba że kernel nie wstanie. Ale zabawa da Ci wiedzę.
Aktualizacja jest jak najbardziej możliwa i wykonalna i jak przeczyta się właściwe release notes https://www.debian.org/releases/wheezy/releasenotes odbywa się bez żadnych "wyłożeń", ewentualne problemy można łatwo rozwiązać.
Drugą sprawa, to sens użytkowania starego wydania stabilnego, może niech zainteresowany wypowie się co chce osiągnąć, bo osobiście zamiast tracić czas na aktualizację squezze --> wheezy, potem wheezy --> jessie, zainstalowałbym od razu jessie z potrzebnymi mi pakietami.
Chyba nie można zrobić od razu aktualizacji ze Sqeeze do Jessie, na razie spróbuję do Wheezy. Dzięki za zachętę do aktualizacji, spróbuję, zobaczymy, czy się uda. W razie czego mam pełny backup systemu i katalogu /home na osobnym dysku twardym, robiłem kopie komendą cp -a.
A jakie powinny być wpisy w sources.list? Googlowałem i są różne wersje. Czy możecie mi podać te wpisy?
Ma być tylko wpis dotyczący wheezy
deb http://mirrors.kernel.org/debian wheezy main contrib
Przeczytaj release notes! https://www.debian.org/releases/wheezy/amd64/release-notes/ch-upgrading.pl.html
https://dug.net.pl/tekst/136/lista_repozytoriow_(sources_list)_dla_debiana/
zamiast stable, wpisz oldstable
Zainstalowałem jednak jessie od nowa, ale nie podobała mi się szata graficzna, ponadto nie mogłem uruchomić systemu dostarczania poczty (nowe maile lądowały w /dev/null), przywróciłem stary system.
Ostatnio edytowany przez makowka (2016-11-27 11:39:11)
[quote=makowka]Zainstalowałem jednak jessie od nowa, ale nie podobała mi się szata graficzna, ponadto nie mogłem uruchomić systemu dostarczania poczty (nowe maile lądowały w /dev/null), przywróciłem stary system.[/quote]
Szata graficzna? to możesz zmieniać dowolnie, w repozytorium kilka środowisk graficznych i managerów okien, do wyboru, do koloru.
Maile? chodzi o pocztę systemową, np z CRONA?
Czemu nie napisałeś o tym wątku?
Taki "straszny problem" można załatwić w ciągu kwadransa. :P
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-11-27 11:57:08)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00127 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.136.22.204' WHERE u.id=1 |
0.00076 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.136.22.204', 1732283416) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732283116 |
0.00092 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=29145 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00189 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=29145 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=29145 |
Total query time: 0.00629 s |