Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć!
Obecnie siedzę na Kubuntu, chcę wrócić do Debiana i zmienić środowisko z zasobożernego KDE5 do XFCE.
Wczoraj cały dzień spędziłem siermiężnie walcząc ze stworzeniem bootowalnego pendriva, niestety bezskutecznie.
Dodam że próbowałem na dwóch różnych pendrivach, więc problem raczej nie jest z uszkodzonym pendrivem (chociaż oba tej samej firmy ADATA)
Co robiłem:
Na początek ściągnąłem sobie obraz (w zasadzie to dwa obrazy płyt):
debian-8.6.0-amd64-CD-1.iso debian-live-8.6.0-amd64-xfce-desktop.iso
Następnie próbowałem je wgrać bez efektu dwoma metodami. Ogólnie próbowałem różnych miksów tych metod (szczególnie pierwszej), za każdym razem bez efektu.
[b]1 metoda (dd):[/b]
1. Po włożeniu Pendrive sprawdzam czy zamontowany (sdb1):
lsblk NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT sda 8:0 0 477G 0 disk ├─sda1 8:1 0 1,9G 0 part [SWAP] ├─sda2 8:2 0 51,2G 0 part / └─sda3 8:3 0 423,8G 0 part /home sdb 8:16 1 14,5G 0 disk └─sdb1 8:17 1 14,5G 0 part sr0 11:0 1 1024M 0 rom sr1 11:1 1 1024M 0 rom
2. Odmontowany więc prawidłowo. Następnie zgranie obrazu na pendrive:
sudo dd bs=4M if=/home/tomek/Pobrane/debian-8.6.0-amd64-CD-1.iso of=/dev/sdb1 status=progress && sync
3. Komenda po zgrania zwraca że wszystko zrobione dobrze. Teraz napiszę o dodatkowych opcjach które używałem jako różne próby miksów ("a może to zadziała..."). Komendy których używałem to:
1) sudo wipefs -af /dev/sdb1 2) sudo umount /dev/sdb1 3) sudo mkfs.vfat /dev/sdb1 4) sudo dd bs=4M if=/home/tomek/Pobrane/debian-live-8.6.0-amd64-xfce-desktop.iso of=/dev/sdb1 status=progress
Gdzie odpowiednio:
1) czyści pendrive
2) odmontowywuje pendrive (konieczne dla dd)
3) formatuje pendrive
4) próbowałem dd w różnych wariantach bez [i]&& sync[/i], oraz bez [i]status[/i]. Jakoakolwiek zmiana nie dała rezultatu.
Jak zamontuje pendrive i toworze w Dolphinie albo chociaż zapuszczę ls'a to listuje pliki i katalogi / Dolphin je wyświetla.
4. Uruchamiam ponownie komputer, ustawiam boot na pendrive w BIOSie i ... nie czyta mi pendriva. Widzę ciemny ekran jakby próbował czytać, a potem zaczyna bootować Kubuntu. Kilka razy było tak że po prostu wyświetlił biały napis "Missing operating system" a potem zaczął bootować Kubuntu jakby pendrive nei był podłączony.
[b]2 metoda (UNetBootin):[/b]
1. Instaluje program:
sudo add-apt-repository ppa:gezakovacs/ppa sudo apt-get update sudo apt-get install unetbootin
2. Formatuje pendrive:
sudo mkfs.vfat /dev/sdb1
3. Włączam program,wybieram odpowiednie opcje (czyli wybieram iso, następnie pendrive i dalej).
Jakieś 2-3 minuty zajmuje zgranie iso na pendrive. Jest gotowy.
4. Jest dosłownie ten sam efekt końcowy co w 1 metodzie. Nieważne który pendrive, nieważne który obraz iso, efekt jest taki że po uruchomieniu ponownym nie czyta pendrive'ów podczas bootowania.
Dodam na koniec że próbowałem je bootować z dwóch różnych laptopów, tak samo bez efektu.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły co robię nie tak,to proszę uprzejmie o pomoc.
Jeśli obraz jest poprawny, to musi to działać. Problem może być w ustawieniach BIOS/EFI.
Obraz iso "wgrywamy" na dysk, a nie na partycję.
Czyli w tym przypadku na sdb a nie na sdb1
Powinno być:
# dd if=/home/tomek/Pobrane/debian-8.6.0-amd64-CD-1.iso of=/dev/sdb bs=4M # sync
Problem rozwiązany.
Bardzo dziękuję za pomoc zl23 :)
Ps. Jak XFCE szybko działa... jestem w szoku. Załadował się szybciej Live CD niż u mnie system natywny. Respansywność natychmiastowa. Nieźle.
Ps 2. Miałem tu zadać kilka pytań,ale utworzyłem do tego oddzielny wątek:
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=307229#p307229
A umknęła mi ta jedynka.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.189.184.42' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.189.184.42', 1734500027) |
0.00062 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1734499727 |
0.00044 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=29193 AND t.moved_to IS NULL |
0.00022 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00243 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=29193 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00102 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=29193 |
Total query time: 0.00656 s |