Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam, czy ktos jest w stanie wytlumaczyć mi róznice miedzy kvm a openV?
Wiem tyle że openVZ opiera sie na czyms w rodzaju kontenera i calosc zarządzana jest przez program
KVM zarządzany jest przezz jajo sytem
Ale coś więcej? chciałbym znaleźć troche wiecej informacji ale nie moge tego jasno zrozumieć, wiekszosc artykułów, które znalazłem to było cos co nadje sie tylko dla robotów google (zwykłą pozycjonerka) czy ktoś jest w stanie mi pomóć rozumieć te róznice ? ;0
kvm to pełna wirtualizacja, a openvz to rozwinięty chroot, aktualnie zupełnie przestarzały. W miejscu openvz jest aktualnie lxc, znacznie lepiej rozwinięty,
pełna wirtualizacja? tzn? odpala sie całyy system w innym systemie, który masz wszystko to co suwerenny komputer z systemem? tj własne jajo itd?
bo jak rozumiem openvz jajko dzieli z systemem głóœnym
[quote=Neriom]pełna wirtualizacja? tzn? odpala sie całyy system w innym systemie, który masz wszystko to co suwerenny komputer z systemem? tj własne jajo itd?[/quote]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wirtualizacja
bo jak rozumiem openvz jajko dzieli z systemem głóœnym[/quote]
O OpenVZ nie ma już sensu wspominać.
Poczytaj o współczesnej konteneryzacji — LXC, Docker, Kubernetes, Amazon ECS, systemd-nspawn itd.
wiem wiem że to stare ale mimo wszystko warto byloby wiedziec, nadal sporo firm oferuje to roziwaanie
[quote=Neriom]wiem wiem że to stare ale mimo wszystko warto byloby wiedziec, nadal sporo firm oferuje to roziwaanie[/quote]
Wiele firm oferuje?
Jak pokazuje przykład 2be.pl, nawet duża firma często ma tylko jednego Admina, który względnie czai bazę w systemach operacyjnych, i jak przypadkowo taki admin umrze albo trzaśnie drzwiami, to potem na takim OpenVZ będą siedzieć do końca świata i jeszcze tydzień dłużej, organizując co chwila łapankę na nowego Admina (z przeważnie dosyć zabawnym rezultatem).
Z resztą zarówno bardziej poważne firmy, jak i np taka Nazwa.pl już jadą na KVM OpenStack, a nie OpenVZ.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-02-13 02:20:17)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.98.175' WHERE u.id=1 |
0.00064 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.217.98.175', 1732229226) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732228926 |
0.00062 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.220.97.161' |
0.00058 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.76.159' |
0.00076 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.149.41' |
0.00110 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30282 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00153 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30282 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30282 |
Total query time: 0.00752 s |