Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czołem,
miał ktos okazję korzystać z takiego lapa i stawiał na nim debiana (czy tam inne distro)?
Zastanawiam sie czy nie bedzie tutaj żadnych problemów.
https://www.x-kom.pl/p/403885-notebook-laptop-141-asus-vivobook-s14-s410-i5-8250u-12gb-512ssd-win10-mx150.html
Osobiście nie ale nie widzę powodu dla którego miałby nie działać.
2 lata temu miałem problem z grubem na debianem stable i dyskiem m2 ale na testing działało od strzału, więc powinno być już ok
Najlepiej weź do salonu pendrive'a z jakimś live'em który działa u Ciebie i przymierz.
W kupowaniu laptopa z kartą NVidia obecnie nie ma żadnego sensu.
Optimus, Wayland, firmware do otwartych sterowników etc.
Pamięć RAM 12 GB (SO-DIMM DDR4, 2400MHz)
Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM 20 GB
Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne) 1/0[/quote]
Ktoś się orientuje co to są za kości te 12G RAM? Jakieś niedorobione 16G? xD Poza tym te max RAM, to też chyba jakaś parodia, bo ten procesor ma max 32G.
[quote=morfik]
Pamięć RAM 12 GB (SO-DIMM DDR4, 2400MHz)
Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM 20 GB
Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne) 1/0[/quote]
Ktoś się orientuje co to są za kości te 12G RAM? Jakieś niedorobione 16G? xD Poza tym te max RAM, to też chyba jakaś parodia, bo ten procesor ma max 32G.[/quote]
moze 4gb wlutowane + slot z 8? gdzieś mi już taka konfiguracja w dellu mignęła swego czasu.
[quote=yossarian]Optimus, Wayland, firmware do otwartych sterowników etc.[/quote]
sprecyzuj, bo dosyć lakonicznie to brzmi jeśli ktoś nie jest w temacie a jak rozumiem masz jakieś informacje na ten temat.
notabene miałem już lapka z dwoma kartami, i jako tako ogarniałem to przez bumblebee (chociaż coś ostatnio w debianie jest zamieszanie podczas instalacji stery nvidii + bumblebee).
==edit
sorry za double post, chciałem zrobić edit a wyszło jak zawsze :)
Ostatnio edytowany przez Pakos (2018-02-27 14:19:26)
[quote=Pakos]moze 4gb wlutowane + slot z 8? gdzieś mi już taka konfiguracja w dellu mignęła swego czasu.[/quote]
Faktycznie są takie wynalazki ze "zintegrowanym" RAM. Ciekawe czy jest jakiś plus z tego, czy to znowu cięcie kosztów. Jak taki zalutowany RAM padnie, to wtedy cały laptop do wyrzucenia? xD
Sprzętów z Kaby Lake-G i Vegą M na pokładzie jeszcze nie ma?
Ostatnio edytowany przez ciastek1981 (2018-02-27 17:34:48)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00100 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.142.210' WHERE u.id=1 |
0.00102 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.142.210', 1732357074) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732356774 |
0.00074 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30319 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00176 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30319 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30319 |
Total query time: 0.0062 s |