Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hi,
Po pierwsze witam wszytskich uzytkownikow forum :) to jest moj pierwszy post. Mam problem z debianem, a mianowicie z bardzo bardzo strara drukarka HP DeskJet 820Cxi ;). Zeby nie zachwoywac sie jak natret to powiem ze instalowalem trche tego wszystkiego, Cupsy, foomaticy i inne takie fajne rzeczy lecz nie moge wydrukowac sobie kartki z kodami do gierek ;). Czytalem pare topiców na forum, szczegolnie ten z 2005 roku o Hp 820C bo to prawie ta sama drukarka a problem jest .. podobny? W linuxie, a w szczegolnosci jestem bardzo mlodym debianiatkiem i mysle ze pomozecie mi tuxy i daemony wcielone :) pozdrawiam i prosze jakas wskazowke co mam pokazac bo ze mnie to kompletny noobek jest. Jak jest jakas lista(najprawdopodoniej jest tylko o niej nie wiem) z tymi Cupsami w linuxie(zainstalowanymi, do weryfikacji) to chetnie je pokaze tylko nie znam na to komendy w konsoli
Do zobaczenia
zacznijmy od tego czy konfigurowałeś cups`a?
w przeglądarce wpisz:
127.0.0.1:631
potem zakładka printers i dodaj swoją drukarke jeśli tam jest.
po drugie podaj jakie środowisko graficzne używasz (kde?)
mozesz też zainstalować pakiet ze steropwnikami to jest chyba hpoj i hplip
apt-get install hpoj hplip
jak konfingrowalem? - dodalem tylko drukarke, trzeba cos zmieniac?
no wlasnie to hplip zainstalowalem wczesniej ale hpoj nie, lecz roznicy zadnej na choryzoncie nie widac. Ten hpoj mial zadawac mi pytania?
uzywam na co dzien Kde, ale zajdzie potrzeba moge wlaczyc Gnomka :)
Teraz warto jeszcze wspomniec o jeszcze jednej rzeczy przezemnie zaobserwowanej, mianowicie jak w konsoli wpisze
lol:/home/user/Desktop# /etc/init.d/cupsys restart Restarting Common Unix Printing System: cupsd. lol:/home/user/Desktop#
a w Kde w urzadzeniach peryfyjne i drukarki na gorze jest restartuj serwer druku, kliknolem i pokazalo sie
Nie można zrestartować serwera wydruku. Komunikat o błędzie otrzymany od menedżera: Unable to find a running CUPS server
dziwne...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00105 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.216.186.244' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.216.186.244', 1738324844) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738324544 |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3967 AND t.moved_to IS NULL |
0.00012 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00139 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3967 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3967 |
Total query time: 0.00532 s |