Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Qrcze dzisiaj wlączyłem sobie Debcia i zaczął zachowywać się dość dziwnie pulpit wyglądał normalnie ale nie można było odpalić żadnego programu (komunikat że go nie odnaleziono) stwierdziłem że może się zaloguje jeszcze raz (taki nawyk z łindołsa). Po wylogowaniu nie odpalił się już KDM no więc przełaczyłem się na konsole a tam komunikat kończący sie czymś takim:
..........journaling aborted
dużo lini tego było takich samych, nie pamiętam jak się zaczynał bo stwierdziłem że to mogło być ważne jak po reboocie nie pojawiło się już menu GRUBa...
cały system jest na partycji hda3 która pod Ranish Partition Managerem wygląda całkiem ładnie, montowanie tej partycji z innego systema kończy się takim komunikatem:
mount /dev/hda3 /mnt/hda3 mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda3, or too many mounted file systems
Drogie pany pomóżcie miałem troche ważnych rzeczy tam czy da się coś zrobić?
to pokazuje taki komunikat:
fsck /dev/hda3 fsck 1.35 (28-Feb-2004) e2fsck 1.35 (28-Feb-2004) fsck.ext2: Filesystem revision too high podczas próby otworzenia /dev/hda3 Wersja systemu plików jest zbyt duża dla tej wersji e2fsck. (lub superblok systemu plików jest uszkodzony) superblok nie mógł być odczytany lub nie opisuje prawidłowego systemu plików ext2. Jeżeli urządzenie jest prawidłowe i naprawdę zawiera system plików ext2 (nie jest swapem, ufs-em ani niczym innym), to superblok jest uszkodzony - można próbować uruchomić e2fsck z innym superblokiem: e2fsck -b 8193 <urządzenie>
system plików mam ext3, widocznie popsuł mi sie ten superblok qrde
fsck.ext3
napisz co pokaże
i sugeruj się tym co wypisuje na konsoli tzn. poleceniami jakie sugeruje wykonać
fsck.ext3 pokazuje dokladnie to samo co fsck
spróbuj użyć tego co podpowiada Ci fsck
fsck.ext3 -b 8193
możesz też użyć programu [b]testdisk[/b].
Przed wszelkimi operacjami zalecałbym zrobienie kopii za pomocą [b]dd[/b] i robienie prób na tej kopii.
e2fsck -b 32768 /dev/hda3
oraz ponad godzina wciskania entera (w końcu go przyblokowałem skówkom od długopisa bo mecz był fajny) i dało rade.
Efekt: zniknięty katalog /usr /home ale wszysko co trza znalazłem w /lost+found
Dzięki za rady wszyskie ale dziwi mnie to jak partycja mogła się ot tak sobie posypać
dziwi mnie to jak partycja mogła się ot tak sobie posypać[/quote]
Sprawdź dysk czy nie jest uszkodzony.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00061 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.219.130.101' WHERE u.id=1 |
0.00113 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.219.130.101', 1738325494) |
0.00025 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738325194 |
0.00050 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4028 AND t.moved_to IS NULL |
0.00029 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00156 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4028 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4028 |
Total query time: 0.00532 s |