Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ok mam laptopa na którym chciałem zainstalować linuxa. Jest już na nim ładnie działający Icewm ale dźwięk niestety niedziałał więc postanowiłem przekompilować jądro. Na początku próbowałem 6.17 a następnie kilka innych ale w każdym mam ten sam problem przy starcie grub sie ładuje idzie kawałek dalej i dostaje komunikat:
VFS: Cannot open root device "hda1" or unknown-block(0,0) Please append a correct "root=" boot option Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
Teraz o tym jak robie jąderko. Przy użyciu "make-kpkg kernel_image" config wziąłem z katalogu /boot i dodałem tylko obsługe dźwieku potem poprostu zainstalowałem pakiet dpkg -i i wszystko ładnie dodało się do gruba. Co robie źle ?? Czy może ten config z /boot nie jest dobry normalnie mam jądro 2.4.27. Próbowałem kompilacji z jądrem 2.6.17 ; 2.6.14 i 2.6.12 a naprwde na PII 233 to troche trwa :)
Ja miałem taki sam komunikat jak system plików roota jako moduł zapodałem, a powinien być na stałe.
W którym miejscy to jest w menuconfig tak mniej wiecej ?? to sprawdze ten trop :)
--initrd ?? W 2.6 też jest potrzebny ?? Pytam bo do tej pory nie potrzebowałem.
Nie jestem specem, mało się znam, ino mi trzy razy wywałał się kernel z dokładnie takim samym komunikacie jak twój. jak go robiłem bez initrd, a jak zrobiłem z initrd, to zadziałał.
Nie wiem, co mogło być innego, bo nic nie zmieniałem specjalnie w configu, tylko powywalałem te stery,do których nie sprzętu ( karty wifi, ethernetowe, ) i radio amatorskie.
To teraz jak zrobić paczke przy pomocy make-kpkg z initrd ?? Albo jak wogóle zrobić paczke z initrd :>
Ogólnie najgorsze jest to że też przepatrzyłem config i nie widze przyczyny nawet wziąłem sam config działający z /boot i nic niedodawałem/odejmowałem skompilowałem i też niedziała :/
[b]AgayKhan[/b] naprowadziłeś mnie na pewien trop. Zastanowiłem się p co 2.4 wykorzystuje initrd i dlaczego bez tego może niestartować. No i chyba znalazłem winowajce. W 2.4 dzięki temu że jest initrd obsługa dysków IDE jest jako moduł i nie jest wkompilowana w jądro a że wziąłem sobie konfig z 2.4.27 to faktycznie to było jako moduł dlatego dostawałem ten błąd, przynajmniej mi się tak wydaje. Bo jak ma mi widzieć dysk jak sterownika niema :) ok już robie kompilacje jak tego w ten sposób nieprzeskocze to rzeczywiście dam sobie spokój i zarzuce to initrd.
Teraz troszke inne pytanie jak zrobić kompilacje rozproszaną ?? Bo laptop ma słaby procek 233 a mam jeszcze dwie 300 które też mają debiana a nic nierobią :>
przejżyj ten wątek
http://kerneltrap.org/node/970
Więcej informacji :) ok narazie kompiluje zobaczymy co z tego będzie.
3 rzeczy:
1. chipset płyty na stałe
2. kanały IDE na stałe
3. system plikół na stałe
nie ma mowy żeby jądro nie wstało
Dzięki Bodzio. Bo ja tylko system plików na stałe i byłem zdziwiony, że mam kernel panika.
( a kto mi te kity wciskał, iz tylko system plików na stałe, reszta moduł?)
Z kąd mam wiedzieć jaki chipset ?? Znaczy nazwe czy to nie jest przypadkiem lspci i to co mam na górze
Host bridge: Intel Corp. 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (AGP disabled) (rev 02)
A tak nawiasem mówiąc nie wyszła mi poprzednia kompilacja bo dałem stary menuconfig i po 3h okazało się że mam nie wkompilowane ide :[ no ale dzięki temu teraz robie kompilacje równoległą na dwóch kompach pentium 333 i P 233 zobaczymy co to będzie :) zaraz odpalam. I gdzie ten chipset się ustawia :) reszte mam dodaną na stałe.
Device Drivers --->
ATA/ATAPI/MFM/RLL support --->
<*> ATA/ATAPI/MFM/RLL support
i poniżej wybierasz to co twoje
lspci pokaże ci co masz
polecam jeszcze sekcję SCSI - warto
Dzięki :))
ok jutro po pracy nad tym posiedze a teraz na noc zostawiłem kompilacje zobaczymy o ile zmniejszy się czas :)
szukałem na sieci distcc knoppix ale jakoś zniknęła strona domowa :) może ktoś cokolwiek widział cokolwiek wie ??
Update:
Rano sprawdziłem czas i 3.5H kompilacji na samym laptopie zeszło do 2.1 przy uzyciu laptopa i drugiego kompa P 333. Nieźle spróbuje do tego dożucić coś niepodłączonego bezpośrednio i zobaczymy jak czas się zmieni.
Jajko mi wstało ale nie mam obsługi pcmci i iptables. Przeoczenie spowodowane poprzednimi porażkami :) ale w tunelu jest jasne światło :)
Nie martw sie xanax ja tez jestem głupi nie umim po prostu jajeczka skompilować ;D I w tej kwestii mam pytanie ;D zrobiłem kernel-image metoda debianowa ale cos nie wyszlo i chce to teraz wywalić ;( i nie wiem jak ;D HELP ;P
dpkg --purge kernel-image-x.x.xx w x'y wstawiasz np 2.6.17 a jak niewiesz jakie jajko masz wywalić to zrób sobie dpkg -l kernel-image-* to Ci pokaże jakie masz zainstalowane :)
Kolejna kompilacja ale ze zmienionymi ustawieniami distcc. W zmiennej dotyczacej na jakich kompach ma kompilować dałem PC1 PC1 PC1 localhost, gdzie PC1 to komputer 333 który pomaga w kompilacji dzięki temu wiecej zadań płyneło po sieci do PC1. Połączenie było wykorzystywane podczas kompilacji to max 130Kb/s :) a sama kompilacja trawała tym razem 1,9h więc znowu poprawa. I kolejny problem co dokłanie trzeba mieć wkompilowane w jądro żeby mieć pcimce ?? Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czemu jak wziąłem config z jądra 2.4.x i dodałem ide zmieniłem typ procka to niektóre rzeczy nadal niedziałały np. iptables niechodziło musiałem dorzucić no a teraz pcmcia. Wcześniej na 2.4.x działało wiec wydawało mi się że reszta na 2.6 też powinna ruszyć.
Ja teraz poraz kolejny miałem ten sam "kernel panic" a robiłem z initrd.Wie ktoś co może być źle??
A w jaki sposób dokłądnie robiłeś jąderko ?
make-kpkg --revision=kernel1 kernel_image --initrd
Czy jest gdzieś z tego log??
No zrobiłem make menuconfig pozaznaczałem co trzeba (przynajmniej tak mi sie wydaje] i dałem make-kpkg.A ten old config to jest ta sama konfiguracja co była w starym jądrze??pozdrawiam
A ten lol leciał tak:
VFS: Cannot open root device "hda7" or unknown-block(3,7) Please append a correct "root=" boot option Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(3,7)
na tej samej partycji mam inne jajko działające.I ma ono takie same ustawienia.
.A ten old config to jest ta sama konfiguracja co była w starym jądrze??pozdrawiam
[/quote]
Nie, lecą Ci po kolei pytania z konfiguracji, na które po kolei odpowiadasz. Po 100. dostajesz szału.
Zro” sobie coś takiego make-kpkg --config xconfig ( musisz mieć paczki developerski qt ) jak się pojawi graficzny konfig , to tam jest w menu otwórz , otwórz do edycji config działającego jajca z /boot, zmień tylko to co uważasz za słuszne i zamknij konfigurator. Ale musi być z initrd. Nic innego nie podpowiem, bo tak zrobiłem, jak mi pojawiały się błędy takie jak twój to właśnie stary congig i initrd mi pomógł.
I w tym momencie moja wiedza się wyczerpała .
born to be root
linux register user #362473
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00102 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.145.189' WHERE u.id=1 |
0.00111 | UPDATE punbb_online SET logged=1731813630 WHERE ident='18.217.145.189' |
0.00076 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731813330 |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4541 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00227 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4541 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00125 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4541 |
Total query time: 0.00724 s |