Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam wkompilowane w jadro :
[*] Generic PCI bus-master DMA support [*] Force enable legacy 2.0.X HOSTS to use DMA [*] Use PCI DMA by default when available <*> SCSI disk support <*> SCSI CD-ROM support <*> SCSI generic support <*> SCSI emulation support
ale nadal mam takie komunikaty przy starcie:
hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21 hda: DMA timeout error hda: dma timeout error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: status error: status=0x50 { DriveReady SeekComplete } ide: failed opcode was: unknown hda: status timeout: status=0xd0 { Busy } ide: failed opcode was: unknown ide0: reset: success hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21 hda: DMA timeout error hda: dma timeout error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: status error: status=0x50 { DriveReady SeekComplete } ide: failed opcode was: unknown hda: status timeout: status=0xd0 { Busy } ide: failed opcode was: unknown
i nie wiem o co chodzi w sumie wkompilowalem chyba wszystko co znalazlem na tym forum zeby dzialalo DMA ale mi nie dziala moja plyta to SOLTEK 75DRV-5 moze na niej nie dziala dma albo cos chrzanie prosze o pomoc
Po wykonaniu testu dysku z wyłączonym DMA:
debian# hdparm -t /dev/hdc
/dev/hdc:
Timing buffered disk reads:16 MB in 3.09 seconds = 5.18 MB/sec
Należało włączyć w konfiguracji jądra poniższe opcje:
[*] Generic PCI bus-master DMA support
[*] Force enable legacy 2.0.X HOSTS to use DMA
[*] Use PCI DMA by default when available
Oraz włączyć obsługę DMA przez wydanie komendy:
debian# hdparm -c1 -d1 -k1 /dev/hdc
Po wykonaniu testu z włączonym DMA:
debian# hdparm -t /dev/hdc
/dev/hdc:
Timing buffered disk reads: 164 MB in 3.01 seconds = 54.49 MB/sec
tak ja to mam wlaczone ale nadal mi nie dziala dma, wlacza sie na chwile i sie wylacza i jak sprawdzam hdparm /dev/hda to mi wyswietla cos takiego:
/dev/hda: multcount = 0 (off) IO_support = 1 (32-bit) unmaskirq = 1 (on) using_dma = 0 (off) keepsettings = 1 (on) readonly = 0 (off) readahead = 256 (on)
to wszystko w jadrze mam co napisalem wczesniej ale dma nadal nie chce sie wlaczyc a chcialbym wiedziec co jeszcze mam wlaczyc zeby mi to dma dzialalo
a co ci pokazuje hdparm -t /dev/hda ?
A może tak :)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=265&highlight=hdparm
hdparm -t /dev/hda pokazuje mi to:
Timing buffered disk reads: 8 MB in 3.13 seconds = 2.55 MB/sec
ten sposub z linku tez nie dziala a przy starcie nadal mam te bledy :
hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21 hda: DMA timeout error hda: dma timeout error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: status error: status=0x50 { DriveReady SeekComplete } ide: failed opcode was: unknown hda: status timeout: status=0xd0 { Busy } ide: failed opcode was: unknown ide0: reset: success hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21 hda: DMA timeout error hda: dma timeout error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest } ide: failed opcode was: unknown hda: status error: status=0x50 { DriveReady SeekComplete } ide: failed opcode was: unknown hda: status timeout: status=0xd0 { Busy } ide: failed opcode was: unknown
moje jajko to 2.6.17.6 wiec moze to wina jajka jak ktos moze to prosze o porade czy jajo 2.6.16.12 bedzie lepsze do tego bo nie mam sily juz kompilowac tego jadra po raz x
z gory dzieki za pomoc
Może to coś z dyskiem?
http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2004/03.2004/9599.php3
Ale pod winda mi dziala dma na
DMA support --> mode 2
nie wiem czy sie w windzie da przestawic na cos innego ale nie wazne, wazne natomiast ze mi pod linuxem nie chce zadzialac czy ma ktos jakis zloty srodek na to zeby mi to DMA chociaz na mode 2 dzialalo? bo szlag mnie trafia przy starcie systemu (ok 5 min) z gory dzieki.
Może to jakiś wymyślony dysk
http://www.linuxnetmag.com/en/issue7/m7hdparm1.html
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?p=40268&sid=85b0205835aa92ae441957b8005ac9cd
Na moje oko jest to problem sprzętu (taśma lub/i dysk). Miałem dokładnie takie same komunikaty na jednym dysku. Na tym samym systemie w tym samym czasie 4 inne dyski śmigały aż miło. Ten felerny dysk miał pourywane i polutowane piny więc miał prawo.
hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21 hda: DMA timeout error
Wczoraj miałem podobny komunikat... Właściwie to identyczny... Errorowi towarzyszył dzwięk parkującej głowiczki więc na mój góst problem z zasilaniem... Po odłączeniu optyków 0 zwiech wcześniej kilka razy w ciągu 2 dni. Nie wiem ale chyba czeka mnie kupno zasiłki.
Witam, zeby nie zaczynac nowego tematu, odswierzam stary ;) mam taki sam komunikat czyli:
kernel: hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x21
Pojawia sie podczas instalacji base systemu dochodzi do 35 lub 80 % i staje. Wymienilem tasme, zresetowalem ustawienia biosu i nic nie dalo, nie wiem czy to dysk uszkodzony, bo ubuntu zainstalowal sie bez problemu i chodzi.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.21.46.68' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.21.46.68', 1732227999) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732227699 |
0.00081 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5224 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00269 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5224 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5224 |
Total query time: 0.00669 s |