Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam Debiana na kernelu 2.6.19-rc1-1-486, ale mam problemy z zainstalowaniem sterownikow do mojej karty graficznej(geforce 7600gs). Wedlug poradnika czadmana probuje zbudowaae sobie nvidia-kernel, ale nie wykrywa mi linux-headers. Nie bardzo wiem skad wziasc pakiet linux-headers, bo nie ma go w respozytoriach sid'a. Myslem, ze mam linux-headers, ale
m-a build nvidia-kernel --kernel-dir /usr/src
wywala, ze /usr/src nie zawiera poprawnego drzewa zrodel kernela...
Zobacz:
--kernel-dir /usr/src/linux-nrwersji
O ile sam kompilowałeś jądro.
BTW. Mój artykuł dot. pakietów z repozytorium.
Niestety sam nie kompilowalem jadra. Sciagnalem obraz ze strony Kenshiego. Moze jakies respozytoriu gdzie sa naglowki do mojego jadra?
Dziwne, odpisalem ale nie widac mojego posta, wiec pisze jeszcze raz.
nie kompilowalem jadra. A tak wogule to myslalem nad jakims respozytorium gdzie sa naglowki do mojego kernela, moze to mogloby pomoc?
// edit
Udalo mi sie zainstalowac naglowki. Sciagnalem obraz instalacyjny dodalem go do sources.list i aptitude zainstalowalo wlasciwe naglowki.
Teraz mam pytanie, bo nie bardzo chce mi sie nvidia-kernel zbudowac. Czy trzeba miec gcc w takiej wersji jakiej uzyto do budowania jadra? W moim przypadku jest to gcc 3.3 a teraz mam 4.1.
Ćwiczysz retorykę :>
Tak, musisz zbudowac moduły nvidii tą samą wersją gcc, którą robiono kernel.
Dziwne jest to, ze jak budowalem nvidia-kernel bez gcc-3.3 to wyskoczyl blad oczywiscie ale taki ze modul rivafb jest w konflikcie z NVIDIA. Do tego komunikaty ze brak gcc-3.3 itd. Jak zainstalowalem gcc-3.3 to nie ma juz bledu ze rivafb stwarza konflikt. Oczywiscie zniknal tez komunikat o gcc-3.3.
A w logu sa nastepujace bledy:
warning: wrong type argument to increment
error: unknown field "slave_send" specified in initializer
error: unknown field "slave_recv" specified in initializer
Co wlasciwie powinienen zrobic zeby pozbyc sie tych bledow?
W poniższym wątku jest patch, który mozna zapodać na rozpakowane źródła nvidii.
http://www.nvnews.net/vbulletin/showpost.php?p=1012841&postcount=14
Piszą, że pomaga po prostu usunięcie 2 lini z pliku usr/src/nv/nv-i2c.c (te z minusikami w patchu), albo z
/usr/src/modules/nvidia-kernel/nv/nv-i2c.c jesłi kompilujesz z pakietów.
W sterach 9625 z experimental już chyba tego problemu nie ma.
Za kazdym razem jak usuwam te dwie linijki, po uruchomieniu m-a build nvidia-kernel wywala mi ten sam blad i zmienia plik ktory edytowalem przywracajac jego dawna postac.
Spróbuj rozpakować plik /usr/src/nvidia-kernel-source.tar.gz, zmienić co trzeba i zapakować z powrotem w to samo miejsce. Nie jestem tylko pewnien czy assistant sprawdza sume tego pliku przy budowie pakietu.
Rozpakowanie, wprowadzenie zmian i ponowne zapakowanie przynioslo zadany skutek.
Nie jestem tylko pewnien czy assistant sprawdza sume tego pliku przy budowie pakietu.[/quote]
No i okazuje sie ze module-assistant nie sprawdza sumy pliku.
Mam jeszcze takie male pytanko. czadman, w Twoim opisie na koncu dajesz maly test, no u mnie glxinfo nie wystepuje...
Poza tym malym szczegolem wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Dzieki czadman za pomoc.
Registered Linux User: #417111
[img]http://chyl.org/pub/images/dug_button.png[/img]
glxinfo jest w pakiecie mesa-utils
direct rendering: Yes OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation OpenGL renderer string: GeForce 7600 GS/PCI/SSE2 OpenGL version string: 2.0.2 NVIDIA 87.76 OpenGL extensions:
Czyli wszystko wydaje sie byc wporzadku.
Aha jeszcze jedno, nie bardzo moge urzywac polskich ogonkow. Jak chce zrobic jakas polska literke to nie ma zadnej akcji, po prostu nie dziala prawy alt. Domyslam sie ze cos spartaczylem w ustawianiu klawiatury.
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl
Będziesz musiał tak zrobić według tego opisu http://www.dug.net.pl/faq/faq-6-57-polskie_znki_w_konsoli_locales.php
xorg jaki podalem tak ma być by system gadał po polsku
Cześć-Pozdrawim i Naschle
Dziękuję :)
Ogólnie dla potomnych: problem sprawiała ta linijka
Option "XkbModel" "pc105"
u mnie niestety było
Option "XkbModel" "pc102"
walnąłem się po prostu przy ustawianiu klawiatury w xserver-xorg.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00018 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.01479 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.238.6' WHERE u.id=1 |
0.00217 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.238.6', 1738366983) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738366683 |
0.00083 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5689 AND t.moved_to IS NULL |
0.00044 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00230 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5689 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00275 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5689 |
Total query time: 0.02407 s |