Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-11-15 10:34:39

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Troche teorii - siec

Witam.
Mam pytanko. Powiedzmy ze mam taki schemat

komp1, komp2 itd----serwer/router-------mostek----mostek----zakonczenie lacza.
Pytanie brzmi, czy serwerek w srodku, moze miec od strony mostku zew ip, a to co na mostku pierwszym, za serwerem - kompy z klasy prywatnej? Cos mi sie wydaje, ze to banglac nie bedzie... Daloby sie to jakos zrobic?

#2  2006-11-15 10:59:01

Libo - Użytkownik

Libo
Użytkownik

Re: Troche teorii - siec

Czy mozesz wyjaśnic pojecie "mostek" ?? w twoim schemacie

Nie ma nie idzie... jest nie umiem.

#3  2006-11-15 15:12:13

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Mostek - bridge, np punkt dostepowy w trybie bridge. Nie wiem jak mam to jeszze inaczej ujac.

#4  2006-11-15 17:33:09

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Moze dodam jeszcze linka - ciut wyjasnienia. Obecnie wszystko co dziala to lok01 i lok02, reszta ma zostac odpalona. Problem tylko - jak to zrobic?
Wydaje mi sie, ze tak jak mi sie marzy nie da rady. Chcialem trzymac wszystkie uslugi, lacznie z autoryzacja userow, (PPPoE) traffic shappingiem, poczta nat (????) na serwerze/routerze), tyle. Topologia jest debilna. Nic na to nie poradze. Jak to rozwiazac?

tutaj link do schematu
www.secretfan.yoyo.pl/schemat1a.jpg

Myslalem, ze dobrze byloby dac serwer w lokalizacji 2, ale wowczas pojawilby sie innego rodzaju klopot. co obrazuje schemat nr 2. Czyli nadmiarowa ilosc polaczen miedzy lok1, gdzie jest np punkt dostepowy i dsl a serwerem, przez ktory mialby przechodzic caly ruch. Pytan mam mnostwo. Jako, ze sa dwa lacza, dsl mialby isc na www itp, a reszta symetrykiem, to chociazby po dst portach da sie zrobic.  Tylko ta wymiana. Czy w ogole bez ceregieli to tak pojdzie, czy trzeba bedzie kombinowac. Z gory dziekuje za jakiekolwiek wyjasnienia.

www.secretfan.yoyo.pl/schemat2.jpg

#5  2006-11-15 20:21:37

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Pytanie brzmi, czy serwerek w srodku, moze miec od strony mostku zew ip, a to co na mostku pierwszym, za serwerem - kompy z klasy prywatnej? Cos mi sie wydaje, ze to banglac nie bedzie... Daloby sie to jakos zrobic?[/quote]

jezeli mostki umozliwia taka sztuczke to moze ... gdy nie to pozostanie tunelowanie ip

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2006-11-16 11:21:58

Libo - Użytkownik

Libo
Użytkownik

powiem szczerze ze strasznie nieprecyzyjny masz ten schemat. zakladam ze narazie dziala tylko lok1 i lok2, w lok1 jest  dsl-serwer-switch-ap(w ap) i ap(bridge) a w lok 2 jest ap(bridge)-switch-ap(tryb ap), do switch przychodza kompy po kablu + klienci z apeka(ap) tak ??

pytanie czy mozesz przenies serwer do lok2?? oczywisce. accespointy dzialaja w warstwie 2 modelu iso/osi ( tak jak switche ) wiec sa transparetne dla protokolu ip.

raczej nie przejmowal bym sie "nadmiarowoscia" bo przepustowość wifi jest stosunkowo wieksza niz lacze ktore spewnoscia posiadasz. a predzej ze ktos wpisze sobie zewnetrzne ip ( w lok1) i bedzie mial net z pominieciem twojego serwera.
prostym rozwiazaniem byloby zakupienie 2 switch cisco i zestawienie paru vlanow a przez most puscic trunka, lub jakiegokolwiek zarzadalnego switch a z mozliwoscia odizolowanie portow w lok1.
oczywiscie mozna to zrobic na kilka sposobow ( rowniez z wykorzystaniem mechanizmow warstwy 3)...

#7  2006-11-16 23:44:37

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Libo, widze, ze jestes chyba osoba, ktora mi trzeba. Moze i temat jest nieprezycyjny, ale tylko dlatego, ze po prostu nie wiem od czego zaczac.
Mam mnostwo pytan.  Tak jak napisalem. Zgodnie ze schematem dziala lok 01 i 02.
W pierwszej jest AP do niego podp. paru klientow. Przez tego samego AP przerzucam lacze do lok 02, ktory dalej (wysoki punkt) rozysla sygnal do klientow.
Ponadto w lok01 mam smiesznego dsla i oczywiscie serwerek. Serwku NAT, tc itp.
Na temat sieci niewiele wiem :-/ co wlasnie wychodzi w tej chwili.

Glowny problem polega na tym, iz musze teraz z lok02 zestawic link radiowy do lok 04, gdzie bedzie zakonczenie lacza symetrycznego. Ponadto niedaleko lok03 czyli blisko zakonczenia lacza symetrycznego chcialbym odpalic w przyszlosci kolejny punkt dostepowy. Pytanie zatem - jak zbudowac stworzyc optmalny routing, wraz ze wszystkimi uslugami i miec to na jednej maszynie (wydaje mi sie, ze tak sie nie da).
Co innego, gdybym mial lan od jednej strony i "dwa lacza" na wyjsciu serwera. Tutaj sa dwa lacza, ale jakby na dwoch koncach sieci :-) i te same apkiety przechdzilyby ta sama trasa po kilka razy (co np opisalem na schemacie nr 02) Siec nie wiadomo jak wielka nie bedzie, na pewno bedzie mocno rozrzucona, ale max kompow szacuje na 100, nie wiecej.

Wbrew pozorom nadmiarwosc moze zaszkodzic. Pingi pojda w gore, ruch pakietowy wzrosnie (dla radia raczej zabojcze), nie wspominajac o ograniczeniach sprzetowych danych platform, ktore powyzej ilis tam ppsow zwyczajnie wymiekaja...

Od czego by tu zaczac... Jak wlasciwie powinien w tym momencie, funkcjonowac ten serwer/router. Moze powiedz mi najpierw to, a ja wowczas bede mogl zadac pytanie o rzeczy ktorych nie rozymiem, tak bedzie latwiej. Powiedz, gdzie Ty bys umiescil ten serwer i jak sterowal ruchem OK? Bede wdzieczny ^^))

#8  2006-11-17 23:37:26

Libo - Użytkownik

Libo
Użytkownik

musisz sie na cos zdecydowac, albo stawiasz 1 serwer np w lok2 ale wtedy wlasnie dochodzi to zwiekszenia liosci pakietow jakie przeplywaja przez mosty, albo... stawiasz 2 serwery w lok1 i lok4 ale wtedy rosna koszty i komplikuje sie troche administracja. obydwa rozwiazania maja swoje wady i zalety.

dla niewielkich sieci 1 jak i 2 wyjscie powinny sie sprawdzic, choc ja raczje postawil bym 2 serwery i jakos podzieli siec a w razie awrii 1 serwera zawsze mozesz caly ruch puscis tym dzialajacym.

co do administracja 2 serwerami w takiej konfiguracji to ja bym sobie je zestawil w jakims pseudo trybie "klient -  serwer", na jednym trzymal wszyskie dane administracyjne a na 2 przy wykorzystaniu skryptow pobieral tylko niezbede dane.

#9  2006-11-18 10:22:22

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Witam ponownie. Nie wiem, ale te dwa serwery mi nie pasuja do konca ;-). Za chwile musialby byc 3 :-) Specjalnie do konca by mi to problemu nie rozwiazalo.
Aby zmniejszyc ilosc polaczen ludzi z AP1 (lok01) a lok02 (AP2) + serwer, bylbym zklonny.

a) puszczac ruch bezposrednio z AP1 na dsla - jest tam pare osob czyli lok01--dsl
b) puszczac ruch w calosci symetrykiem, aby pakiety nie krazyly w kolko. czyli lok01 - -- lok02---lok04

Kolejki na ap01 (w lok01) moge stworzyc, porty wyciac, zlimitowac ilosc polaczen,  PPPoE, wiec teoretycznie przezyje.

Odnosnie awarii serwer. Wczesniej padnie mi ktores z lacz niz serwer :-)

Powiedzmy, ze ta kwestia zostala rozstrzygnieta. Teraz powiedz mi - czy ja jestem na tym routerze w lok02 NAT`owac polaczenia. Tutaj teoretycznie jestem wewnatrz sieci lokalnej (ap z lok02, ktory bbedzie laczyl sie z ap  lok03 a ten z 04 posiadalyby ipki z puli prywatnej)
Chyba, ze przypisalbym im zew ipki, ale troche mi ich szkoda. Mozna to jakos obejsc?

Stopka forum