Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Przepraszam, ze wałkuję ten sam temat pewnie już 100-tny raz ale sam nie dam sobie rady.
1. Zainstalowałem poprzez NetInst tylko system podstawowy Sarge r3 oraz serwer plikow - nie chciałem ciągnąć masy niepotrzebnych mi rzeczy, jakie jak przypuszczam instalowane są automatycznie po wybraniu opcji instalacji środowiska graficznego - poszło bez bólu
2. Zainstalowałem podstawowe pakiety X-ów oraz XFC4, gdm,Kate, synaptic i firefoxa na początek - żadnych problemów oprócz braku polskich czcionek np. na stronach wzyswietlanych przez firefoxa. Troche pogooglałem i dzięki temu opisowi
[url]http://dug.net.pl/faq/faq-7-51-Polskie_fonty_w_KDE.php[/url]
udało mi się uzyskać wyświetlanie polskich fontów w aplikacjach Xów.
3. Niestety ciągle nie mam możliwości wprowadzania polskich fontów np. w xterm czy Kate, sprawdziłem plik /etc/X11/XF86Config-4 i mam tam takie ustawienia:
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "keyboard"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection
Według opisów jakie do tej pory udało mi się wygooglować to wszystko powinno być u mnie OK a jednak nie jest. Czy problem może stanowić to, iż nie pracuję lokalnie na stacji tylko łączę sie z nią zdalnie a jako xhosta używam cygwin na XP ? W trybie tekstowym, np. poprzez putty polskie litery dają sie normalnie wprowadzać.
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Zastanawiam się już nad ostatecznością i przeistalowaniem Debiana z wyborem opcji instalacji środowiska graf. podczas instalacji systemu - może wtedy zadziała.
Pomóżcie.
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Zastanawiam się już nad ostatecznością i przeistalowaniem Debiana z wyborem opcji instalacji środowiska graf. podczas instalacji systemu - może wtedy zadziała.
Pomóżcie.[/quote]
Heh, desperat :D
Skoro używając ssh widzisz polskie krzaczki - wszystko jest OK.
A cygwin ... odkąd pamiętam były problemy z lokalizacją.
Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik
Problem sie rozwiazal - wystarczy poinformowac cygwina jaki schemat klawiatury ma uzywac - wykonujemy "setxkbmap pl -model pc105" i po klopocie.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00088 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.139.108.99' WHERE u.id=1 |
0.00073 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.139.108.99', 1732754635) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732754335 |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.101.75' |
0.00064 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5950 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00153 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5950 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5950 |
Total query time: 0.00601 s |