Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam dziwny problem. Do tej pory mialem tylko jedna karte sieciowa i debian byl podlaczzony do routera z modemem adsl, a do routera inne kompu po windows. wszystko chodzilo ok, ale zachcialem wykozystac serwer jako router + htb. Zakupilem switch, zrobilem odpowiedznie regulki iptables(MASQUERADE) i htb, lecz ku mojemu zdziewieniu interent dzialal na workstations jakies 15s od momentu restartu interfaces. mam taka konfiguracje:
# Lan auto eth0 iface eth0 inet static address 192.168.1.2 netmask 255.255.255.0 # Internet auto eth1 iface eth1 inet static address 192.168.1.3 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.1.1 dns-nameservers 194.204.152.34 194.204.159.1
Poczatkowo, sieci byly podlaczone odwrotnie - eth1 do lanu, a eth0 do inetnetu (oczywiscie odpowiednio pozamieniane adresy), ale w tedy siec wewnetrzna wogole nie dzialala. Zato na serwerze byl internet. A teraz to co zauwazylem, po podlaczeniu netu (z routera) przez eth1 do serwera i restarcie interfaces, pingi otrzymuje przez jakies 15sek, a potem glucho odcina mnie od internetu, a jak podlacze siec lan do eth1 i z workstation probuje pingowac serwer to nie mam zadnej odpowiedzi. Wyglada to na jakis problem z karta, jednak moge wykluczyc wstepnie ta hipoteze bo karta ta sluzyla mi wczesniej 3 miesiace w tym serwerze (w tym samym gniezdzie). Prosze o pomoc... moze ktos mial taki problem. Z gory dzieki.
1. popraw numeracje IP (numery od strony lan i od strony internetu powinny byc w innych sieciach) - w lanie zmien np. na 192.168.2.xxx
2. zobacz czy pomoglo ... jezeli nie to napisz i pokaz regulki iptables (sproboj narazie nie wlaczac htb), wyniki ifconfig -a oraz route -n , zobacz takze pingi z serwera na zewnatrz i do sieci wewnetrznej
Dzieki! To jednak bylo to. Probowalem wczesniej zmienic ta siec ale na interfajsie eth1 (bo juz mialem na worstation ustawione wszystko), ale zwracalo mi blad bo router byl w sieci 192.168.1.x - teraz juz to wiem. Wielkie dzieki za szybka pomoc, glowilem sie nad tym pare dni a to w sumie prosta sprawa. Jeszcze raz dzieki! ;]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00100 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.254.229' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.254.229', 1738456301) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738456001 |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6119 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00137 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6119 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6119 |
Total query time: 0.00529 s |