Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A czy radio działa ci na takich ustawieniach ? U mnie poprawne parametry dla karty KWORLD LTV 883 RF sa CARD=16 TUNER= 62 , 63 , 68 , 44 , 38 , RADIO=1 , 5 , 61,
Radio nie działa na zadnej z kombinacji liczb które próbowałem .
Gdy uruchomie np KRADIO , RADIO , GRADIO wo widzi sygnał ale tylko
szszszszszsszszszszszszszszszszsz.[/quote]
Pokaż dokładnie jak wyglądają twe wpisy w /etc/modprobe.d/aliases
Teraz przy przegladaniu tematu zaskoczyłem że masz kartę na cx88 a nie na saa.
EDIT:)) Sorry za post pod postem ale zagłębiajac się w temat nie zauważyłem że mój jest ostatni.
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]
Moje wpisy w pliku /etc/modprobe.d/aliases wygladaja tak ;
alias char-major-81 cx8800 alias char-major-81 videodev alias char-major-81-0 cx88xx options cx88xx card=16 tuner=38 nicam=1 i2c_scan=1 audio_debug=0 radio=1
I radio tylko szumi choc programny widza sygnał . Dlaczego ?
Zobacz to http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=15452
Tam masz inny tuner podany.
(choć podejrzewam ze to twój post sądząc po Częstochowie i podobnym nicku)
Pozdrawiam
Tak przyznaje ; to moj post .ten na forum fedory
Jeszcze na kilku innych forach linuxowych zamiesciłem posty na ten sam temat .I brz zadnych rezultatów
Próbowałem takich ustawien jak mi tam doradzano.
Nawet telewizja u mnie nie chodzi na takich ustawieniach , juz nie mówiac o radiu.
To wina chyba tego ze producenci montuja w tych kartach tunery tv o podobnych ale jednak nieco innych parametrach. I nie wiadomo jaki model czy podtyp jest aktualnie zamontowany . Mam juz te karte tv od roku i od tej pory tocze nezowocna walke o to by cześć FM czyli UKF zadziałała .
A w ogóle to pierwszy dobry opis konfiguracji tej nieszczesnej karty tv znalazłem prawie rok temu na forum ubuntu ale i tam autor ostatniego posta pisał wtedy ;"teraz tocze walke z radiem "
Na forum suse znalazłem cois takiego
alias char-major-81 cx23883 alias char-major-81 videodev alias char-major-81-0 cx23883 options cx88xx card=16 tuner=68 radio=1 nicam=1 (chodzi też np na tuner=11, 44, 63...) restart i chodzi tvtime, kdetv, MoTv, Xawtv niestety brak radia, ale.... rmmod cx8800 rmmod cx88xx zmiana card=0 modprobe cx88xx modprobe cx8800 i dopiero wtedy do czasu wyłączenia kompa jast radio i tv
Tylko ze nie wiem jak to dokładnie napisac to co on podaje na koncu CARD=0 ?? a TUNER ? ile ma byc
Niezrozumiała jest dla mnie koncówka tego posta
Dziwnie to napisane (choć czuję ze tu jest tez inny tuner)
Ja bym to widział tak.
Zrob te wpisy do /etc/modprobe.d/aliases co podaje
alias char-major-81 cx23883 alias char-major-81 videodev alias char-major-81-0 cx23883 options cx88xx card=16 tuner=68 radio=1 nicam=1
Zobacz czy zagada TV (choc wątpię)
Jeśli tak to w konsoli
rmmod cx8800 rmmod cx88xx modprobe cx88xx card=0 modprobe cx8800
Chyba o to mu chodzi.
Możesz też tę operację konsolową spróbowac przy tych wpisach co masz.
Czy coś to da wątpię ale jak nie probujesz nie będziesz wiedział.
Pozdrawiam
To ze tv gada na tym ustawieniu to juz sprawdzałem i jest to prawda .
ZA chwile sprawdze to tak jak doradzasz .
W tej chwili mam zainstalowanego brazylijskiego klona debiana czyli DREAMlinuxa .
Sprawdziem ustawienie CARD=0 przy takiej opcji nie istnieje w ogle w katalogu /dev/ ani urzadzenie RADIO0 ani RADIO nic sie tam w /dev/ nie pojawia
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00091 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.58.45.238' WHERE u.id=1 |
0.00084 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.58.45.238', 1732227308) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732227008 |
0.00063 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.119.161.216' |
0.00053 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.78.117' |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6177 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00366 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6177 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00111 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6177 |
Total query time: 0.00881 s |