Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam pilota na podczerwień jak w temacie. Wszytko pięknie niby działa po zainstalowaniu lirca. Tylko jedna rzecz która mnie wnerwia to że działa on jak mysz. Mogę sobie śmigać kursorem po ekranie ale nie mogę w tym cholerstwie ustawić poszczególnych przycisków zgodnie z opisem :/ Chciałem sobie wszytko ładnie pięknie ustawić pod mplayera a tu zonk. Nawet znalazłem opis jakis w necie:
http://www.missl.cs.umd.edu/~adam/cy/
I jak tu skonfigurować te guziki w nim? Btw ten opis jakiś porypany się wydaje.
Do tworzenia konfigu do pilota służy polecenie irrecord. Nim możesz sobie ponazywać wszystkie przyciski jak chcesz w pilocie.
Fajnie :) Już się naczytałem o tym i mi się tylko bajzel większy zrobił w bani i kupa wiem. A może prościej jak do członka samoobrony machającego na co dzień widłami w polu a od święta blokującego drogi :D Wpisuje te całe irrecord i to mi nic nie daje. Modzę z parametrami tez mi nic nie daje. Jedynie w trybie tej cholernej myszki działa. Co najzabawniejsze od razu mi to działało po zainstalowaniu pakietów bez zbędnej konfiguracji :D
Piszesz:
irrecord plik.conf
Następnie postępujesz wg instrukcji, która się pokazuje.
Najpierw należy trochę poprzyciskać, a następnie nazywasz przyciski
wpisujesz nazwę <Enter>, naciskasz nazwyany przycisk i <Enter> i tak wszystkie przyciski. Na końcu kopiujesz wynikowy plik do /etc/lirc/lircd.conf (zachowaj ten stary na wszelki wypadek).
Następnie restartujesz lirca.
irrecord: could not init hardware (lircd running ? --> close it, check permissions)
A jak mam te lircd wyłączyć?
/etc/init.d/lirc stop
No zrobiłem według Twych rad i nadal to samo wyskakuje. Demon się wyłącza ale gdy wklepuje irrecord to znów te samo info od systemu.
Dodatkowo jak odpalam w konsoli mplayera to wyświetla mi się:
mplayer: could not open config files /home/pete/.lircrc and /etc/lirc//lircrc
mplayer: No such file or directory
Failed to read LIRC config file ~/.lircrc.
No i? :/
Czy masz uprawnienia do zapisu /dev/lirc albo czy robisz to z konta root?
Jak najbardziej z konta root to robiłem.
Instalacja lirca nie jest zadaniem banalnym. Może napiszę jak ja to robię. Mam 2.6.20rc i odbiornik podłączony do portu szeregowego.
Wygląda to mniej więcej tak:
[img]http://lnx.manoweb.com/lirc/thumbs/img_3332.jpg[/img]
Tyle, że ja mam z metr kabla między wtyczką, a diodą. Dla złotych rączek jest [url=http://lnx.manoweb.com/lirc/]przepis[/url] jak to cudo zbudować (można kupić za 10 zł na allegro).
Ściągam lirca:
cvs -d:pserver:anonymous@lirc.cvs.sourceforge.net:/cvsroot/lirc login cvs -z8 -d:pserver:anonymous@lirc.cvs.sourceforge.net:/cvsroot/lirc co lirc
Albo dzisiejsze wydanie 0.8.1 :)
Kompiluję w katalogu ze źródłami:
./autogen.sh ./configure --sysconfdir=/etc/lirc --with-driver=serial --with-irq=4 --with-igor --with-port=0x3f8 make && make install
Instaluję pakiet [color=darkblue]setserial[/color].
Zakładam plik /etc/init.d/lircd o zawartości:
#!/bin/sh
# for LIRC port
/bin/setserial /dev/ttyS0 uart none
/sbin/modprobe lirc_serial
/usr/local/sbin/lircd -p 666 -P /var/run/lircd.pid[/quote]
Do katalogu /etc/udev/rules.d/ wrzucam plik lirc.rules o zawartości:KERNEL=="lirc0", SYMLINK+="lirc"
KERNEL=="lirc", GROUP="lirc"[/quote]
do pliku /etc/udev/rules.d/z20_persistent-input.rules dopisuję:KERNEL=="lirc[0-9]*", GROUP="video"[/quote]
Odpalam:Kod:
/bin/setserial /dev/ttyS0 uart noneOczywiście jako user należę do grupy video.
Ładuję moduł lirc_serialKod:
modprobe lirc_serialUruchamiam programik mode2 i patrzę czy pilot działa.
Konfiguruję pilota programem irrrecordKod:
irrecord -d /dev/lirc0 /etc/lirc/lircd.conf.newDalej wg instrukcji w programie.
Tworzę plik:
~/lircrc o zawartości np.:Kod:
#Mplayer include ~/.mplayer/lirc_sony_md #Mplayer #include ~/.mplayer/lirc_sony_md.kmplayer #Audacious include ~/.audacious/lirc_sony_md #Beep Media Player #include ~/.bmp/lirc_sony_md begin button = continue prog = irexec repeat = 0 config = sudo /usr/bin/ddccontrol -r 0xdc -w 1 pci:03:00.0-2 end begin button = shuffle prog = irexec repeat = 0 config = sudo /usr/bin/ddccontrol -r 0xdc -w 2 pci:03:00.0-2 end begin button = program prog = irexec repeat = 0 config = sudo /usr/bin/ddccontrol -r 0xdc -w 3 pci:03:00.0-2 end begin button = d prog = irexec repeat = 0 config = sudo /usr/bin/ddccontrol -r 0xdc -w 4 pci:03:00.0-2 end begin button = e prog = irexec repeat = 0 config = sudo /usr/bin/ddccontrol -r 0xdc -w 5 pci:03:00.0-2 endDalej plik ~/.mplayer/lirc_sony_md z mięchem jak poniżej:
Kod:
begin button = cdpl_next_track prog = mplayer config = volume 1 repeat = 1 # delay = 0 end begin button = cdpl_prev_track prog = mplayer config = volume -1 repeat = 1 # delay = 0 end begin button = cdpl_pause prog = mplayer config = pause end begin button = a.space prog = mplayer config = brightness -2 repeat = 1 delay = 2 end begin button = m.scan prog = mplayer config = brightness +2 repeat = 1 delay = 2 end begin button = repeat prog = mplayer config = contrast -2 repeat = 1 delay = 2 end begin button = a-b prog = mplayer config = contrast +2 repeat = 1 delay = 2 end begin button = ffwd prog = mplayer config = seek +5 repeat = 1 delay = 0 end begin button = rew prog = mplayer config = seek -5 repeat = 1 delay = 0 end begin button = display prog = mplayer config = vo_fullscreen delay = 2 end begin button = scroll prog = mplayer config = get_vo_fullscreen end begin button = name prog = mplayer config = gui_loadfile end begin button = char prog = mplayer config = osd end begin #exit program button = cd_standby prog = mplayer config = quit end begin #stop playing button = cd_stop prog = mplayer config = gui_stop end begin #play trakc button = cd_start prog = mplayer config = gui_play end begin button = b24 prog = mplayer config = sub_delay -0.1 repeat = 1 delay = 2 end begin button = b25 prog = mplayer config = sub_delay +0.1 repeat = 1 delay = 2 end begin #play trakc button = num prog = mplayer config = seek 0 1npause endNastępnie plik ~/.audacious/lirc_sony_md z zawartością:
Kod:
begin Button = play prog = audacious config = play end begin Button = stop prog = audacious config = stop end begin button = next_track prog = audacious config = next repeat = 0 delay = 2 end begin button = prev_track prog = audacious config = prev end begin button = ffwd prog = audacious config = fwd 10 delay = 2 repeat = 1 end begin button = rew prog = audacious config = bwd 10 delay = 2 repeat = 1 end begin button = t.rec prog = audacious config = vol_down 1 delay = 2 repeat = 1 end begin button = music_sync prog = audacious config = vol_up 1 delay = 2 repeat = 1 end begin button = bt_pause prog = audacious config = pause # repeat = 1 # delay = 2 endOdpalam polecenie (z roota):
Kod:
/usr/local/sbin/lircd -n -p 666 -P /var/run/lircd.pid /etc/lirc/lircd.conf.newPowinno się pokazać coś takiego:
lircd: lircd(serial) ready[/quote]
Jak odpalam mplayera (z użytkownika) to się wyświetla linia o treści:lircd: accepted new client on /dev/lircd[/quote]
Jeśli sterowanie mplayerem działa to naciskam Ctrl+C, kopiuję /etc/lirc/lircd.conf.new do [color=blue]/etc/lirc/lircd.conf[/color] i odpalam skrypt:
/etc/init.d/lirc i używam. :)
Gdzieś do skryptów startowych użytkownika dodaję sobie polecenie irexec i jak na przykładzie powyżej mogę sobie przypisać jakieś komendy do przycisków.
Nazwy plików (oprócz ~/.lircrc) i przycisków oczywiście należy wpisać własne takie jak są w /etc/lircd/lircd.conf
Nie wiem czy o czymś nie zapomniałem. :)
No i przy usb będzie to inny moduł, nieco inne parametry kompilacji i setserial nie będzie potrzebne.
Tak to wygląda w szybkim skrócie. Skoro masz lirca z pakietów zacznij od załadowania modułu. Nie bardzo znam się na konfiguracji debianowej.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]Offline
#11 2007-01-07 17:47:13
czadman - Bicycle repairman
- czadman
- Bicycle repairman
Re: Pilot RC-201 na podczerwień.
Kontynuując.
Plik konfiguracyjny do pilota masz załączony, nie musisz go tworzyć:
http://www.missl.cs.umd.edu/~adam/cy/intervideo.conf
Masz podaną komendę jaką uruchamiać oraz zestaw modułów do załadowania. To się odbyło automatycznie, bo sterowanie kursorem Ci działa (to urządzenie w standardzie HID służące do wprowadzania danych), jeśli chodzi o sterowanie przez lirc należy trochę zakombinować.
Załączony plik zapisz jako /etc/lirc/lircd.conf i utwórz pliki ~/.lircrc i do mplayera (możesz wg przykładu wyżej, tylk powpisuj nazwy przycisków jak w pliku konfiguracyjnym wyżej i odpal lircaKod:
lircd --driver=dev/input -n --device=name=*Cypress* /etc/lirc/lircd.conf
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]Offline
#12 2007-01-07 23:33:44
PeTe - Użytkownik
- PeTe
- Użytkownik
Dzięki wielkie za pomoc! Jutro z tym się pobawie bo już dziś to mi czacha dymi od tego ;)
#13 2007-05-14 14:19:41
jul - Nowy użytkownik
- jul
- Nowy użytkownik
jaki sterownik/modul trzeba zainstalowac zeby uruchomic tego pilota z tematu (rc-201)? (odbiornik ir jest podlaczany do portu usb)
#14 2012-06-07 12:29:15
vnu007dl - Użytkownik
- vnu007dl
- Użytkownik
Podepnę się do tematu. Ma pilota Leadtek y04G0051. Lirc zainstalowany. Znalazłem do tego pilota pliki lircd.conf i hardware.conf. Lirc działa bo jak odpalę w konsoli irw i naciskam klawisze to pokazuje mi każdy klawisz. Stąd wnioskuję, że Lirc działa i komunikuje mi kompa z pilotem i widzi moje przyciski. Pytanie teraz co dalej. Chciałbym tak skonfigurować pilota, żeby nim sterować odtwarzaniem multimediów, czyli nieważne czy włącze kaffeine, czy vlc, albo smplayera. chciałbym żeby mi działały przyciski play stop itp. Na chwilę obecną działają mi na pilocie przyciski odpowiedzialne za ściszanie i pogłasnianie dźwięku, oraz mute a także wybór kanalów. Jak dalej skonfigurować pilota, żeby te wszstkie programy dały się bardziej sterować pilotem?
Informacje debugowania
Time (s) Query 0.00009 SET CHARSET latin2 0.00004 SET NAMES latin2 0.00100 SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.198.231' WHERE u.id=1 0.00079 REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.198.231', 1731607274) 0.00046 SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731606974 0.00057 SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6388 AND t.moved_to IS NULL 0.00005 SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring 0.00222 SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6388 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 0.00075 UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6388 Total query time: 0.00597 s