Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ja pierdziele, ale jestem mądry - postawiłem FreeBSD (przy okazji skasowałem cały dysk) hehehe
Bodzio postawić to jest piard, teraz naucz się tego używać ;>
właśnie, brakuje mi konsoli, nawet nie wiem jak system zamknąć, nie znam poleceń, ale wszystko przede mną. Acha, jak to opanuję to serwer DUG-a przejdzie na BSD :)
Bodzio a mowilam zebys uwazal z partycjami na BSD :]
no systemik jest ciekawy tylko troche zagmatwane filtrowanie pakietow....
musze sie przezstawic z iptables na ipfw ake zeby to drugie dzialalo to trza bdzie jako przekompilowac :]
a polecenia to praktycznie te same co w linuxie :]
Powiem Ci Bodzio, ze BSD jest fajnym systemem ale....... no wlasnie
Trzeba nielada wysilku w opanowaniu jego dzialania :) ale jak juz zalapiesz co i jak, to jest ptostszy od Debiana :) Serwer w mojej sieci smiga na NetBSD
No dobra konczym temat bo zostaniem zlinczowani :)
Ja che postawic server na FBSD na laczu z 2 polpakami po 2 meabity i zrobic sobi ladny balansing......
ale narazie w domowych warunkach musze pocwiczyc z tym BSD :] zeby mi to wszystko dzialo....
To zróbmy osobny topic na "Inne systemy operacyjne" - Rumi będzie szczęśliwy, a o fbsd ja bede molestował jak jeden biskup z poznania :)
no to możę kolejna noiwa dmenka www.bsdug.net.pl ;)) a www.wug.net.pl dla Techa chyba to było ;)
Hej a jaki to jest przykład taka rozmowa o dezercji..............
Nie mnie to oceniać ale napiszcie dla maluczkich co to jest to BSD:P
Odpowiedź :)
masz windowsa i pytasz się kogoś co to jest linux
tu jest dokładnie to samo
Odpowiedź :)
tu jest dokładnie to samo[/quote]
jeszcze neidawno to pomyślałe bym że o mnei ... znaczy ze mnei szydzisz :) bo o linuxie to wiedziałem tyle że jest, a już jak to wygląda...
[url=http://przyklej24.pl][b][color=green]ogłoszenia internetowe[/color][/b][/url]
[url=http://l-ka.gorlice.pl/][b][color=blue]nauka jazdy gorlice[/color][/b][/url]
[url=http://ciasny.net][color=#FF0000][b]Katalog stron[/b][/color][/url]
[url=http://www.abc-prawko.pl][b]Baza OSK[/b][/url]
Ogromna wiekszosc serwow jakie znam stoja na fbsd, reszta na slackach, ja bylem jedyny ktory probowal (z niewielkimi sukcesami) stawiac na debianie, a teraz widze ze nawet DUG z Debiana chce emigrowac... hmm...
Serwer na FBSD ok, ale bardziej zaawansowany routing w tym systemie jest nie wykonalny, a w linuxie odbywa się to bezproblemowo - cytuję tutaj b. doświadczonego w tych sprawach kumpla z 18-letnim starzem jako admin, który zaczynał od prawdziwego unixa
true ... ale krąży opinia ze fbsd ma wzorową implementację protokołu tcp/ip :) ... a z tym routingiem to nie jest dokladnie tak ... na fbsd tez mozna zrobic zaawansowany routing...
...no i raczej nie chciałbym mieć tego na moim skromnym desktopie ;)
tu jest dokładnie to samo[/quote]ee nie ma chyba aż takiej przepaści... windowsy to w sumie zabawka dla dzieciaków, a jak ktoś się otrzaskał z linuchem to i na bsd sobie poradzi
linux regd. user #248790
właśnie zaczynam sobie radzić - desktop mam już ustawiony idealnie.
Teraz walka z kernelem i neostradą hehe.
J a jestem na eta[iepoznawania BSD, ale w przyslosc chialabym przeniesc wasnie na te system wszystkie servery...
bo debian zaczyna sie "psuc"
i mam nadzieje ze "zawansowany routing" hest wystarczajaco "zawansowany" w tym BSD
Sorka jesli pytanie jest glupie, ale co to znaczy ze sie Debian psuje? No bo w woodym chyba sie juz nic nie zmienia specjalnie, wiec skoro tyle lat byl dobry to czemu teraz nagle sie psuje?
Ok moje małe pytania:
Co maja takiego *BSD czego nie mają linuxy ?
Co ma takiego FreeBSD czego nie ma Debian ?
Nawet jeśli jest coś takiego to czy warto dla tego czegoś zmieniać system ?
wystarczy zainstalowac sobie apt-listsbugs i sporobowac zaktualizowac sarge.... wywali mase zgloszonych bugow w pakietach....
sprawa jest taka ze na workstacje debian ok bo jak sie cos rozputnie to nikomu nic nie zaszkodzi.... ale jesli chodzi o servery to jest inna sprawa, niedawno zrobilam aktualizacje systemu na dug'u :] i wszystko ok pakiety sie zainstalowaly tylko....
puzniej przez 3 noce siedzialm i sie meczylam dlaczego server poczty nie dziala, i oczywiscie duzo telefonow musialam podbierac czego ta poczta nie dziala...
kilka dni puzniej znowus byly porblemy z mysqlem ale temat "zwalczylam" w kilka godzin... no i zasintalowalam apt-listsbugs zeby sprawdzac czy sa "zjebane" pakiety i tera praktycznie zadko sie zdaza by wszystkie byly dobre.....
mam troche tych serverow i mnie rozwala jak musze sie meczyc z zepsutymi paczkami.... szczegowlnie ze czesto jest tak ze szybko cos trzeba zrobic....
A co do pytania co ma FreeBSD a nie ma tego debian... mianowice zadbane paczki, moze jest duzo mniej softu pod tego os'a ale do spraw serverowych mi starczy spokojnie :]
I jeszcze mała informacja, Woody jest stable, więc nic się w nim nie rozputnie. Ale większość z nas używa Sarge który jest testing i to już inna bajka.
Z drugiej strony pwiedzcie czego mam sie uczyć nowego na stare lata - Windowsa ??? no wybaczcie.
Poznam BSD to popatrze jeszcze na Solaris, tylko podobno jest płatny ??
Bodzio skoczysz na FM do Andrzeja oni tam kiedys mieli server DNS'ow na solarisie, nawet chwile przy tym serwerze pracowalam... dosc podobny do BSD :]
Bodzio kompiluje Ci sie kernel w tym BSD bo u mnie sie wywala pisze ze nie moze zrobic kernelbuild czy cos takiego?
właśnie sie skompilowało :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00137 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.141.69' WHERE u.id=1 |
0.00108 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.141.69', 1732224929) |
0.00063 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732224629 |
0.00133 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.11' |
0.00078 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='40.77.167.55' |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=671 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00101 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=671 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00114 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=671 |
Total query time: 0.00822 s |