Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Szef mi kazał ułożyć 5 pytań na test związanych z informatyką lub pokrewnymi np ochroną informacji to jest na stanowisko Specjalista ds. promocji i rozwoju. Ułózyłem 3 może ktoś mi jakieś podpowie tylko takie żeby nie wykończyć kandydata z miejsca.
Ułozyłem takie:
Których informacji NIE wolno udostępniać na stronie internetowej BIP?
a) adres zamieszkania
b) imię i nazwisko
c)telefon
Który program generuje pliki *.pdf?
a) Microsoft Word,
b) OpenOffice,
c)Microsoft Access
CDRW jest nośnikiem:
a) jednokrotnego zapisu,
b) wielokrotnego zapisu,
c)wyłącznie odczytu
Ale nawet takie:
Środowiskiem graficznym systemów operacyjnych NIE jest:
a) Gnome,
b KDE,
c) kernel32
Uważam że jest pytaniem za trudnym.
co do drugiego to moga być 2 bo teraz tyle tych dodatków do worda a 4 pytanie wymiata :D
Patrząc na stanowisko na ktorym m pracować delikwent to pytania linuksowe chyba będą krzywdzące bo niby sąd ma to wiedzieć. Chyba że takie ma wymagania firma.
ja bym zaczął od zadania pytania szefowie czym dokładniej ma się ten specjalista zajmować..
Ale każdy ma zadać pytanie ze swojej działki, dlatego nie zadaje pytań typowo informatycznych bo wiem że kandydaci nie odpowiedzą. no nic coś wymyśle może Excell?
Ja bym raczej zrobił jakiś test na umiejętność wyszukiwania informacji. Pytanie mogą by łatwe, byle nie banalne i nie za łatwe, i testowany powinien umieć szybko znaleźć na nie odpowiedź w sieci, dokumentacji lub gdziekolwiek zechce.
Dobra myśl Czadman tyle że kandydatów będzie 11 a nie mam tyle kompów w jednym pokoju a szefostwo chce zeby załatwić to w pół gdziny dlatego zadałem łatwe pytania. A sprawa szybkiego wyszukiwania informacji jest ciekawym tematem zastanowie się nad tym
Pytania z linuxa rzeczywiście mogą zabić :)
ale np. pytanie dotyczące korespondencji seryjnej ???
Da Ci to pogląd o tym czy umie pisać w Wordzie, ale równocześnie czy potrafi skorzystać z bazy danych. Jako bazę do korespondencji seryjnej można potraktować np accesa, *sql, ale też excela lub nawet zwykłą tabelkę w Wordzie
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00148 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.103.185' WHERE u.id=1 |
0.00097 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.103.185', 1732816027) |
0.00067 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732815727 |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6813 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00136 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6813 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6813 |
Total query time: 0.0061 s |