Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Telefony komórkowe które działają na Linuksie. Można zapisywać na nich lub na zewnętrzną kartę pamięci pliki.
Motorola:
- E398 (Zapisywanie i odczyt z karty... USB)
- C651 (komunikacja przez kabel USB - do zapisu w pamieci wew. potrzebny program moto4lin)
- L7 (Zapisywanie i odczyt z karty... USB)
Samsung:
- SGH-X700 (Zapisywanie i odczyt z karty... USB)
Sony Ericsson:
- K750i (Zapisywanie i odczyt z karty... USB)
Nokia:
- E61 (Zapisywanie i odczyt z karty... USB)
Siemens :
- S65 (Wymiana plikow przez montowanie partycji siemensa, za pomoca [url=http://chaos.allsiemens.com/siefs/]sieFS[/url])
- S45, ME45, SL45 ([url=http://chaos.allsiemens.com/siefs/]sieFS[/url])
- S55, SL55, M55, MC60 ([url=http://chaos.allsiemens.com/siefs/]sieFS[/url])
- CX65, M65, C65, S65 ([url=http://chaos.allsiemens.com/siefs/]sieFS[/url])
Vario:
SPV M3000 ( znany jako Mda Vario , HTC Wizard ) . Linux widzi go jako USB storage jak na telefonie zainstaluje się wm5storage
Witam.
Jak w temacie. Zamierzam wybrać ten model, jednak co mi po nim, jak mi pod debianem nie będzie działał. Czy jest z nim podobnie ja z Motorolą E398, że karta pamięci jest rozpoznawana jako pendrive? Jeśli nie to czy jakiś program umożliwi mi komunikację z telefonem?
PS. Może ktoś ma ten telefon (nokia 5300) i powie co o nim sądzi. Słyszałem niezbyt pochlebne opinie, jednak wiadomo, ze im większa próba w ankiecie tym lepiej. :)[/quote]
Przepraszam, że pisze post za postem. ale musze deacdo gory...
Ponieważ prośba z pierwszego posta nie doczekała się odpowiedzi, może zmienimy wątek na taki, że wypiszemy telefony działają z Linuksem (np. wrzucanie na kartę zewnętrzną muzyki).
Napewno działa:
Motorola E398 (widzi jak każdy pendrive podłączony do USB)
W ten sposób zrobimy sobie listę (mi będzie łatwiej wybrać model, ale i inni na tym skorzystają, a ja postaram się odświeżać 1 post.
Sony Ericsson K750i (Zapisywanie i odczyt z karty... USB)
Motorola C651 kabel USB. Mozliwy zapis/odczyt z pamieci wewnetrznej telefonu. Bardzo latwa i przyjemna instalacja. Obsluga przez program moto4lin
Nokia 6280 - transmisja po USB. Karty pamięci widziana jako usb storage, odczyt/zapis bez problemu.
Nokia E61system widzi go jako USB storage
Motorola L7 widziana jako USB storage
SPV M3000 ( znany jako Mda Vario , HTC Wizard ) . Linux widzi go jako USB storage jak na telefonie zainstaluje się wm5storage . Ponoć można go synchronizować poprzez synce osobiście tego nie testowałem .
siemens s65. Wymiana plikow przez montowanie partycji siemensa, za pomoca sieFS. http://chaos.allsiemens.com/siefs/
Nokia 6021 - dostęp tylko przez program obex. Strasznie wredna, bo każda usługa działa na innym kanale, a jest ich 15
Ogólnie idzie wszystko zrobić
A moze ktos wie cos o nokii 6131 najlepiej przez bluetooth'a :)
witkacy :)
odświeżam wątek, bo po 2-letnim posiadaniu sony-ericsson k500i postanowiłem wymienić na jakiś nowszy/inny model
rozważam zakup nokii 6300 lub sony-ericsson w850i
i zwracam się do was z prośbą o zaopiniowanie tych modeli jeżeli chodzi o współpracę z debianem (w zasadzie opartą na usb, bo bluetootha nie posiadam - ew. dokupię jak cza będzie)
mówiąc współpraca mam na myśli proste czynności typu - wymiana danych (fotki, muza), obsługa książki, kalendarza telefonu itp...
ewentualnie moze byście polecili jakieś inne telefony tej klasy, z którymi macie doświadczenie, a z którymi nie ma problemów pod debianem
pozdrowienia
miłosz
jeszcze dziala bez zadnych sterownikow nokia n-gage.
kabelek USB karta pamieci mmc i system widzi to..hm..brak mi tu slowmm:-)...no normalnie mozna przegladac zawartosc komorki bez zadnych sterownikow czy programow:-)
Samsung Z630 działa z programem wammu. Odczyt i modyfikacja:
kontaktów
kalendarz
Nie doszedłem jeszcze jak się dobrać do karty pamięci, ale się zrobi i to :)
Sagem my411X
Działajacy pod Debianem Sid (nie sprawdzłem na innych distrach)
Usb
Blootuth
lista kontaktow i cała reszta innych funkcj z telefonu wyświetlana jest w kompie
działa na wammu na innych szkoda gadać był nie wykrywalny
[url]http://www.kmobiletools.org/blog[/url]
Ciekawy program walczę żeby za jego pomocą podłączyć nokie 6020 zobaczymy czy się uda:P
witkacy
otóż ostatnimi czasy zanakupiłem nokię 6300 i adapter bluetooth do mojego peceta i powiem, że wymiana danych działa (używając kdebluetoothd), w sensie iż wymieniam sobie dane (fotki, muzyka, tapety itp.) między telefonem a komputerem bez żadnych problemów, ale jeszcze nie testowałem żadnego programu do synchronizacji kalendarza, sms-ów itp. (choć nie za bardzo mi to jest potrzebne, to jak będę się nudził i najdzie mnie ochota, to się tym pobawię i spróbuję)
pozdrawiam
miłosz
Działa też motorola v3 z wammu - ale tylko odczyt/zapis kontaktów. Wiadomości i kalendarz nie są obslugiwane. I w końcu można tel ładować z USB.
Uruchomił ktoś jeszcze jakieś funkcje? kopiowanie plików ?
A u mnie siemens C 65 podłaczony pod USB jest wykrywany prawidłowo przez programy WAMMU , KMOBILETOOLS jesli jako "port" podłaczenia wpisze /dev/ttyUSB0
Moge wtedy kopiowac adresy , kontakty , sms-y ale nie moge kopiowac plików .
Skompilowałem wiec FUSE skompilowałem SIEFS . Zamontowałem komórke ;
mount /dev/ttyUSB0 siefs /mnt/fon/
Ale gdy w konsoli dałem polecenie ;
cd /mnt/fon/ a potem "vdir" to wtedy wywaliło
INPUT/OUTPUT ERROR Nie wiem już co zrobiłem źle .
Próbował ktoś kontaktować z Debianem:
Nokia 5200 lub Sony Ericsson W200 ?
Mam podczerwień i kable USB do obu telefonów.
Chodzi o przerzut zdjęć i plików muzycznych.
SE K550i bez karty pamięci działa wyśmienicie jako zwykła pamięć wymienna, należy tylko pamiętać by odmontować po zakończeniu przesyłania plików.
Z kartą pamięci przetestuję w tym tygodniu, bo już kupiłem na allegro.
[quote=morys]Nokia 5200[/quote]
Żona sobie taką kupiła. Po kablu USB kulturalnie jej muzykę wgrałem. Wykrywa jak pena. W tym tygodniu będę próbował połączyć się przez ten telefon z internetem via bluetooth.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00022 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00233 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.16.69.243' WHERE u.id=1 |
0.00142 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.16.69.243', 1732231034) |
0.00074 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732230734 |
0.00154 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='17.241.227.186' |
0.00139 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.143.235.104' |
0.00124 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.16.47.89' |
0.00133 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.193' |
0.00161 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7012 AND t.moved_to IS NULL |
0.00015 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00942 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7012 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00128 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7012 |
Total query time: 0.02273 s |