Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy ktoś próbował już zrobić swoje distro oparte na Debianie za pomocą tego pakietu? Mi się w sumie udało (jedna komenda do wpisania tylko z poziomu roota), ale nie wiem, jak bez ponownego ściągania pakietów ponownie utworzyć plik .iso. Na wiki projektu też nie znalazłem odpowiedzi na to.. Ktoś może pomóc?
Na wilki jest odpowiedź. Tylko nie dosłownie.
cd /home/(user)/debian-live;rm -f binary/casper/filesystem.*;rm -f *.iso;mksquashfs chroot binary/casper/filesystem.squashfs;mkisofs -A "Debian Live by tu wpisać" -p "Live-CD" -publisher "tutaj wpisać" -o binary.iso -r -J -l -V "Debian Live `date +%Y%m%d`" -b isolinux/isolinux.bin -c isolinux/boot.cat -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table binary
P.S.: Trzeba uzupełnić o nazwę usera i zamienić to co jest pomiędzy " "
P.S.2: Nie tworzysz własnego distro tylko live-cd. W sumie sam chce sobie zrobić własne distro (tak jak w ubuntu - live-cd + instalator).
P.S.2: Nie tworzysz własnego distro tylko live-cd. W sumie sam chce sobie zrobić własne distro (tak jak w ubuntu - live-cd + instalator).[/quote]
No niby tak, ale jakby nie patrzeć, to Knoppix też nie był pisany od zera i w zdecydowanej części to Debian, podobnie jak DamnSmallLinux, Elive i masa innych. Więc mogę napisać, że tworze własna dystrybucję typu live opartą na Debianie:P
A co do tego .iso - sprawdze i dam odpowiedź:)
Niestety, nie działa, po wpisaniu:
mkisofs -A "Debian Live by tu wpisać" -p "Live-CD" -publisher "tutaj wpisać" -o binary.iso -r -J -l -V "Debian Live `date +%Y%m%d`" -b isolinux/isolinux.bin -c isolinux/boot.cat -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table binary
odpowiada
I: -input-charset not specified, using iso-8859-2 (detected in locale settings) genisoimage: Uh oh, I cant find the boot catalog directory 'isolinux'!
Mam jeszcze jedno pytanie - czy można uruchamiać programy X w środowisku chroot? I nie chodzi mi tutaj o podmianę plików /etc/X11/xorg.conf i uruchamianie osobnego gdm (tak jak tutaj jest to opisane http://www.debian.org/doc/manuals/reference/ch-tips.pl.html), bo chyba nie odejdzie się bez instalacji sterowników nvidia w chroocie. Chciałbym tylko mieć dostęp do możliwości skonfigurowania iceweasela, thunara itp. Oczywiście, jeśli jest jakaś metoda pozwalająca na uruchomienie całego gdm, to byłbym wdzięczny za opisanie jej:)
mkisofs -A "Debian Live by tu wpisać" -p "Live-CD" -publisher "tutaj wpisać" -o binary.iso -r -J -l -V "Debian Live `date +%Y%m%d`" -b isolinux/isolinux.bin -c isolinux/boot.cat -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table binary
Nie zmieniłeś tego "tu wpisać" na to co chcesz. Przez to są polskie znaki i wywala błąd
Co do X'ów. To ja se kupiłem cd-rw i teraz co jakiś czas nagrywam sobie obraz i testuje. I jak ustawisz np KDE to wystarczy, że zamontujesz partycje linuxową i przegrasz z live cd katalog /home/(user) do /home/(user)/debian-live/chroot/home/
[quote="pablo"]
Nie zmieniłeś tego "tu wpisać" na to co chcesz. Przez to są polskie znaki i wywala błąd
No a ten drugi z isolinuksem, bo przez przypadek skasowałem całą zawartość katalogu binary... Już działa, dzięki:)
Co do X'ów. To ja se kupiłem cd-rw i teraz co jakiś czas nagrywam sobie obraz i testuje. I jak ustawisz np KDE to wystarczy, że zamontujesz partycje linuxową i przegrasz z live cd katalog /home/(user) do /home/(user)/debian-live/chroot/home/[/quote]
A nie fajniej na vmware bądź qemu?
Wiesz może, czy jest możliwość, aby dany użytkownik logował się automatycznie? Nie chodzi mi tutaj o tego domyślnego, casper (którego nawiasem mówiąc chciałbym wywalić), tylko własnego.
ja prubowalam robic recznie iso systemu ale musze sie tym czyms pobawic :]
jakos tak to wygladalo :]
http://dug.net.pl/texty/distro.php
ale nie wiem na ile jest to aktualne na dzien dzisejszy
Make-live to ogólnie rzecz biorąc bardzo wygodna komenda.
Ściąga za nas system bazowy, instaluje pakiety potrzebne do wpakowania debiana na CD.
Co do casper. To oczywiście możesz zrobić swojego użytkownika i wywalić casper(pakiet), ale sądzę, że
1) Nie jest to potrzebne, bo casper może robić za normalnego usera
2) Po tym zabiegu Live-CD zapewne stanie się bezużyteczny:P
Witam
Dzieki temu make-live musze stworzyc plytke gdzie za kazdym razem musi byc:
- inny hostname
- statyczny adres ip
- brama inna
to z takich rzeczy najwazniejszych
Proboje to ustawic wchodzac na chroota no ale jak zbuduje CD i nagram to znowu mam hostname live , a niby w /etc/casper.conf ustawilem jaki ma byc hostname oraz w /etc/hostname, ip statyczne niechce dzialac chodz w /etc/networks/interface wszystko poprawnie ustawione
Najdziwniejsze jest to ze jak wydam ifconfig to niepokazuje zadnego interfejsu, moduly do karty zaladowane przy dmesg jest wykrywana karta
Ktos ma jakis pomysl?:
Time (s) | Query |
---|---|
0.00007 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00074 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.8.79' WHERE u.id=1 |
0.00076 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.8.79', 1732229650) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732229350 |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7425 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00225 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7425 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7425 |
Total query time: 0.00584 s |