Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chciałem się dowiedzieć jak prawidłowo podłączyć AP w sieć lan...
Sprawa sie miewa nastepująco:
Mam 2 AP Edimax takie same chce połączyc kompa do sieci LAN
podłączyłem u siebie jednego AP1 wpisalem jego mac na serwerze by dostawał neta z serwera, AP1 ustawiam AP bridge point to point i antenka :)
teraz drugi AP2 u klienta ustawiam rownież jako AP bridge point to point ????? czy moze jako zwykły AP i podpinam go pod sieciówke jej mac wpisuje jako odbiorca w AP2...
czy moze wpisuje mac AP1 i ustawiam inna opcje??
Ktoś może pomoc?
Chodzi o to by komp za AP2 widział sieć LAN i mógł korzystać z jej zasobów...
zalezy jak laczy sie w trybach klienckich.
Masz do wyboru:
a)AP <=> client AP
b)AP <=> ethernet bridge (lub czasem point to multipoint )
c) bridge <=> bridge
Nie mialem do czynienia z tymi
AP wiec nie wiem jak dzialaja jakie tryby i czy sa wogole obecne. NP. w D-Linku 900AP+ tryb client dzialal jak bridge w 2 OSI.
Hej. mam pytanie, chcesz podłączyć więcej niż jednego kompa??jeżeli tak, to tego Edimaxa ustawiasz jako Ap a drugiego jako Ap Client i kolejne Ap tak samo. Jeżeli chcesz stworzyć Brigde. To ustawiasz w obydwu Ap tryb Bridge i wpisujesz Mac Addresy do Ap z 1 wpisujesz do 2 a z 2 do 1 i wsio, powinno chodzić:) Nie musisz wpisywać Mac Adressów do serwera, jest to niepotrzebne. pozdrawiam Ps.wyłącz dhcp serwer na AP.pozdrawiam
narazie tylko jednego kompa. ustawiłem oba jako brigde point to point.. jak ustawic antene w polaryzacji poziomej czy pionowej ??
Obojętne jaka polaryzacja, ważne aby obydwie anteny były w tej samej. Zabawa polaryzacją ma znaczenie jak dużo sieci pracuje na np.poziomej wtedy zmieniasz na pionową i Ciebie nie zakłócają:)
Kornel, w teorii, bo budowa anteny spolaryzowanej jest w ch** trudna i podobnie droga. Zawsze bedzie "walic" jak jej sie podoba z tym, że silniejszy bedzie sygnal w wybranej tudziez natywnej dla anteny.
Polaryzacje ustaw na taką samą jaką ma antena.
No i teraz wystapil taki problem... ustawilem wszystko i dzialalo jakies 2 godzinki ;/ pozniej przestalo i za ch** nie chce sie polaczyc ;/;;/ co moze byc przyczyna zauwazylem ze jak ruszalem ap to czasem pingi lecialy moze to byc skretka uszkodzona ?
@b4mbus
Może być przyczyną skrętka, zaciśnij wtyczkę jeszcze raz, sprawdź też kabel od anteny. ja miałem taki problem, że podczas zaciskania (pierwsza moja wtyczka w życiu), stopiła mi się izolacja i miałem zwarcie i nie umiałem zestawić połączenia.
@qluk
Masz racje, że antena nigdy nie będzie idealna w jednej płaszczyźnie, jednak są anteny, których można zmieniać polaryzację przez obrót. Ja miałem okazję bawić się Panelami Interline 14 dbi, służą one wraz z Ovislinkami jako most. Zamontowałem jedną na domu w polaryzacji pionowej, dałem skan sieci i wyskoczyło mi jakieś 6 sieci na różnych kanałach, zmieniłem na poziomą dałem skan i eter czysty:) według mnie działa jak należy:)
Ok sprawdze skretke a hmm mozesz powieidzec co moze byc przyczyna ze jak jeden AP pracuje jako Ap a drugi jako Station czyli klient widza sie a jak chce brigde poit to point to lipa;/ ?
Ustaw na obydwu te same kanały. A dodałeś mac adresy do AP?? pisze co może być, bo nie miałem do czynienia z Edimaxami. Jakie masz te Edimaxy?
dodalem mac AP1 do AP2 i odwrotnie kanaly tez te same;/
Edimax EW-7206APG
Poczytaj intrukcję, może jakiś mały szczegół pominołeś:( ja też sie jej poźniej przyjrzę, może coś wykombinuję:) ps.a restartowałeś je po wprowadzeniu nowych ustawień?
restartowalem owszem :) nawet powracalem do fabrycznych i od nowa konfiguracja :)
no nic narazie to zrobi by klient mial neta :P bo mnei meczy :P
Zobacz tak to wyglada od strony ustawien...
http://83.13.193.58/www
Tutaj jest link do manuala http://www.edimax.nl/new/images/Image/manual/Wireless/EW-7206APg/EW-7206APg_M.pdf
Ustaw na Brigde-Point To Point, wpisz Mac adresy (uważaj aby były radia), wyłącz kodowanie, jak zestawisz połączenie to później je włączysz(nawet nie jest potrzebne bo mosty z zewnątrz nie są widoczne:), jednak jak jest taka opcja to ją włącz, ale później. Powinno hulać:))
Ok dzieki sprawdze :) przyczyna nie domagan AP u klienta byla hmm koncowka zlacze SMA antenowe :) Aktualnie dziala :)
Kornel, mylisz się samo obrócenie anteny to nie zmiana jej polaryzacji ale powierzchni rozchodzenia sie fal. Po drugie polaryzacja zalezy od ANTENY. Mamy do cyznienie z dwoma typami polaryzacja liniowej i eliptycznej (szczególny przypadek to kołowa - w antenach helikalnych zostala zastosowana). Liniowa dzieli sie na pionowa, pozioma, +45 i -45st. To w dużym skrócie. Musialbym poszukac notatek z fizyki gdzie liczylem straty np. przez niepoprawna poparyzacje anteny odbiorczej z nadawcza.
@qluk co studiujesz???
informatykę, choć były plany fizyki lub maty :)
Ja po chemii chcę iść na infę:p sorrki za OT:) a wracając do anten, czyli to co podają producenci to jest za przeproszeniem g... prawda??http://www.interline.pl/html/modules/content/index.php?id=1&s=showcard&prod_id=p142401
jeszcze na obudowie jest napisany kierunek polaryzacji.
Nie do końca, to jest panel kierunkowy i tutaj dzięki "wadą" technologii oraz kierunkowości anteny (małe kąty poziome i pionowe) obrócenie panelu jest w stanie zrobić z niego H- lub V-polarny. Oczywiście wtedy dochodzi do tego analiza polarności i technologii wykonania pozostałych anten z którymi będziemy sie łączyć.
Co do tłumienia to z tego co pamiętam tłumienia pomiędzy anteną H-polarną, a V-polarną jest na poziomie 30-35dB. Mówiąc to prościej, przejebanie duże ;).
To w sumie miałem trochę racji:p Dzieki za trochę teorii:)
ja mam inny problem, moze ktos pomoze, ja mam router wifi edimax'a i jak go skonfiguruje zeby mi rozdzielal z wifi na lan to skubaniec ustawia sie jako AP a nie jako klient :/ juz nie mam sily do niego a wczesniej dzialal poprawnie
Zresetuj go i skonfiguruj na świeżo, poczynając od ustawienia APC i zapisania tego, a następnie reszta.
probowalem i dalej lipa, jak ustawie mu ispa itd to jak mu wlacze routing na lan on sam sie przestawia na AP
Spróbuj wgrać do niego nowy soft,może to pomoże. tylko uważaj aby go nie upierdzielić:( ps. poszukaj czasem czy nie ma do niego alternatywnego softu np. Tomato. lub coś podobnego.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00125 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.249.63' WHERE u.id=1 |
0.00226 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.249.63', 1732219346) |
0.00062 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732219046 |
0.00095 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.119.125.240' |
0.00111 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.14.143.149' |
0.00122 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7592 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00532 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7592 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00134 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7592 |
Total query time: 0.01431 s |