Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 12 13 14 15 16 … 18 ▶
[quote=pioki]Tak poza tym to gimp na Wheezy jest trochę popsuty...[/quote]
Hę? SOA #1.
[quote=pioki]Debian Wheezy, Trinity.[/quote]
Na Wheezy wchodzi czysto ?
[quote=azhag][quote=pioki]Tak poza tym to gimp na Wheezy jest trochę popsuty...[/quote]
Hę? SOA #1.[/quote]
Ok, mój błąd, nie zauważyłem, że przy robieniu zrzutu ekranu z kursorem rozbiło mi obrazek na dwie warstwy i stąd wynikły moje problemy...
Ale i tak, nie za bardzo mi się podobają wprowadzone w nim zmiany.
[quote=ilin]Na Wheezy wchodzi czysto ?[/quote]
Nie wiem, ja sobie na razie przebudowałem pakiety do kdebase ;)
Ostatnio edytowany przez pioki (2013-01-26 10:25:04)
@pioki,
I jak się sprawuje to Trinity? Pierwsze kroki z Linuksem u mnie to właśnie stare KDE, jeszcze na Mandrake'u. Zawsze lubiłem to środowisko - używałem go aż do Lenny'ego. Może by tak wrócić?...:]
@davidoski
Ja nie płaczę za Gnome 1x, KDE 1x, KDE 2x, KDE 3x
Aczkolwiek jak testowalem Trinity to działał dobrze, więc jak chcesz - jednak Trinity prawdopodobnie nie wspiera takich cudów jak PulseAudio i innych tego typu technologii
Fervi
[quote=ilin][quote=pioki]Debian Wheezy, Trinity.[/quote]
Na Wheezy wchodzi czysto ?[/quote]
Tak, właśnie sobie zainstalowałem przed chwilą z repo dla Squeeze.
Wygląda na to, że przez kolejnych kilka lat można będzie używać KDE 3. :)
[quote=fervi]@davidoski
Ja nie płaczę za Gnome 1x, KDE 1x, KDE 2x, KDE 3x
Aczkolwiek jak testowalem Trinity to działał dobrze, więc jak chcesz - jednak Trinity prawdopodobnie nie wspiera takich cudów jak PulseAudio i innych tego typu technologii
Fervi[/quote]
To dobrze - właśnie te "tego typu technologie" spowodowały, że zarzuciłem KDE.
[quote=davidoski]@pioki,
I jak się sprawuje to Trinity?[/quote]
Mi kdm-trinity sporo zamieszał w systemie, ale to może dlatego, że moja instalacja trochę odbiega od zalecanej. Po jego usunięciu jak na razie bez większych problemów.
Ogólnie jestem zadowolony, w końcu to stare, dobre KDE.
U mnie trzeba było dodac repo Squeeze:
aptitude search '~i (!~Atesting ~Astable)' i A libaudiofile0 - Otwartoźródłowa wersja biblioteki audiofil i A libqt3-mt - Qt GUI Library (Threaded runtime version), i A libssl0.9.8 - Biblioteki współdzielone SSL
aptitude why libaudiofile0 i kde-core-trinity Wymaga arts-trinity (>= 1.5.5) i A arts-trinity Wymaga libarts1c2a-trinity (>= 4:3.5.13-1debian0+ax2~squ eeze) i A libarts1c2a-trinity Wymaga libaudiofile0 (>= 0.2.3-4)
aptitude why libqt3-mt i kde-core-trinity Wymaga kdelibs-trinity (>= 4:3.5.5) i A kdelibs-trinity Wymaga kdelibs4c2a-trinity (>= 4:3.5.13-1debian0+ax5~squ eeze) i A kdelibs4c2a-trinity Wymaga libqt3-mt (>= 3:3.3.8d)
aptitude why libssl0.9.8 i kde-core-trinity Wymaga kdebase-trinity (>= 4:3.5.5) i A kdebase-trinity Wymaga kcontrol-trinity (>= 4:3.5.13-1debian0+ax3~squeeze) i A kcontrol-trinity Wymaga libssl0.9.8 (>= 0.9.8m-1)
Sprawdzałem tylko kde-core-trinity, ale wygląda na to, że ładnie działa na Wheezy.
[quote=yossarian]U mnie trzeba było dodac repo Squeeze:[/quote]
Ja mam repo stable w sources.list cały czas, także nawet nie zauważyłem. ;)
[quote=ArnVaker][quote=yossarian]U mnie trzeba było dodac repo Squeeze:[/quote]
Ja mam repo stable w sources.list cały czas, także nawet nie zauważyłem. ;)[/quote]
Ale to tylko szczegół bo poza tym czysto wchodzi.
Szybko zapierdziela w porównaniu z 4 ;)
"Jakie środowisko graficzne najbardziej lubimy?"
Odp.
XFCE
ponieważ:
- "Olivier Fourdan started the project in 1996.", a więc jest to środowisko z własną tradycją. Jeżeli coś przetrwało w sieci kilkanaście lat, to znaczy, że tak łatwo się nie zmieni. Wolę siedzieć na czymś co ma kilkanaście lat, niż kilka miesięcy, bo wtedy doświadczenie się kumuluje i nawarstwia... po co ciągle testować nowe rzeczy? szukać nowych opcji?
- XFCE jest małe i będzie małe (taka filozofia)
- im coś jest mniejsze, tym mniej skomplikowane. Im coś jest mniej skomplikowane, tym rzadziej się psuje a równocześnie łatwiej to zrozumieć
- podobne jest do Windows XP którego używałem kawał czasu
- raczej kompatybilne z GNOME. W każdym razie doinstalowanie pakietów GNOME to nie jest problem, system przeważnie nie będzie się krzaczył jak dołoży się software z GNOME (chociaż bywa różnie)
- Debian z XFCE zajmuje mi w RAMach ~100MB, czyli mało. Fajnie tak:)
- po prostu mi się podoba, może być bardzo eleganckie i gustowne
- pójdzie na każdym kompie/laptopie jaki mam. Pójdzie dzisiaj, i bardzo prawdopodobne że pójdzie za wiele lat. A ja nie lubię inwestować co chwilę w nowy sprzęt
- podstawowe programy dla Linuxa i tak są w konsoli, a środowisko graficzne przykrywane jest przeważnie przez przeglądarkę internetową, więc nie trzeba tutaj cudów
- widziałem na YouTube filmik jak można pliki konfiguracyjne XFCE4 zachować w Dropboxie, a więc mieć takie samo XFCE na każdym komputerze
- skórki (themes) nie są trudne w instalacji, a równocześnie świetnie się prezentują
Ostatnio edytowany przez klakierKRK (2013-04-15 00:52:33)
1. Openbox - ponieważ jest lekki, bardzo konfigurowalny i przy odrobinie zaciętości można z niego zrobić niezwukle użyteczne środowisko pracy.
2. Gnome - ponieważ jest fajne out of the box i przy niedużym wkładze własnym jest użyteczne - idealne środowisko dla laika
KDE 3.5 miało fajną rzecz:
Mając dwa monitory mozna bylo zrobic separate screen.
Było tak jakby dwie instancje KDE byly odpalone. (Po jednej na kazdy monitor, i co wiecej,
programy odpalone na lewym monitorze, nie pokazywaly sie na prawym i vice-versa)
Czy teraz jakies srodowisko to oferuje ?
Może dałoby się w KDE 4 to samo osiągnąć przy użyciu [i]Activities[/i].
@anonimek - pogrzeb w ustawieniach karty graficznej. Z mojego doświadczenia wiem, że dało się takie cuda robić niezalężnie od środowiska.
Jak sprawa na dzień dziś wygląda ? Środowiska dość często się zmieniają Ciężko tu pisać o wyborze środowiska bo tak na rzeczy to środowisko raczej wybiera użytkownika :D Mimo wszystko świeże relacje mile widziane
Obecnie Openbox. Jeśli miałbym używać czegoś większego, to prawdopodobnie KDE.
Z większych środowisk korzystnie wypada nowy cinnamon choć to nakładka na gnome ale w moim odczuciu bliżej mu do kde niż gnome :)
@ArnVaker Ty znasz bardzo dobrze OB Można tam jakieś skórki z devianart doinstalować ? Korci mnie prostota i piękno tego środowiska ukryte w pełnej swobodzie konfiguracji Zniechęca natomiast brak czasu (tak jak kiedyś) na dłubanie
Nie wiem czy akurat tam są motywy do Openboxa, ale generalnie oczywiście tak. Dodatkowo żeby to jakoś wyglądało trzeba zadbać o styl aplikacji qt/gtk (no chyba, że nie używasz żadnych ;)).
W KDE instalowałem GTK2 bo aplikacje wyglądały trochę jak z win95
U mnie do niedawna fluxbox, teraz awesome. Z przesiadki jestem zadowolony - owszem konfiguracja nie tak przyjemna jak flux no i ogólnie mniej mniej materiałów w sieci, ale jak ktoś lubi dłubać to myślę, że warto.
Motywy dla boxów masz tu:
[url]http://box-look.org/[/url]
MATE. Na to powinni przejść w Debianie 8.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2013-11-20 15:00:12)
Strony: ◀ 1 … 12 13 14 15 16 … 18 ▶
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.196.150' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.196.150', 1732198959) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732198659 |
0.00061 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.188' |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8144 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.03439 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8144 ORDER BY p.id LIMIT 325,25 |
0.00101 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8144 |
Total query time: 0.0389 s |