Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam dysk:
Disk /dev/hda: 160.0 GB, 160041885696 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 1 1945 15617700 7 HPFS/NTFS Partition 1 does not end on cylinder boundary. /dev/hda2 1946 15175 106269975 c W95 FAT32 (LBA) /dev/hda3 * 16884 19314 19527007+ 83 Linux /dev/hda4 19315 19457 1148647+ 82 Linux swap / Solaris
Chciałbym:
- zmniejszyć hda2
- przesunąć w wolne miejsce hda3 (Debian/Lenny)
- przesunąć hda4 (swap dla Debiana)
- stworzyć hda5
Tu jest przepis http://jakilinux.org/instalacja/podzial-dysku-za-pomoca-ubuntu-live/ ale
- czy jeśli GRUB jest na hda3 wstaną mi potem Winda i Debian?
- piszą tam ,że jest to bezpieczne dla danych, czy ktoś już to wypróbował?
Czy ktoś zna jakiś inny sposób na zrobienie takiej operacji (reinstalacje odpadają :) ) ?
na pewno można to zrobić partition magic pod dosa, wersję 4 można zassać legal za darmo. po przesunięciu partycji z linem będziesz musiał przeinstalować gruba, czyli potrzebujesz jakiegoś livecd
LiveCD Knoppix/Kubutu
i jazda z QTparted , GTparted
super narzędzia,
a gruba odzyskujesz z chroota, opis w dziale faq na tej stronie ;)
powodzenia
tylko nie probuj resetować podczas opracji na partycjach, utrata danych boli ;]
Ja polecam livecd [i]gparted[/i] do zabaw z partycjami. Przy operacjach na partycjach powinno sie niby zabezpieczyc dane, ale ja zmienialem rozmiar partycji ntfs i przesuwalem inne i nie bylo zadnych problemow.
Z większością zadania poradziłem sobie, z problemami, ale poszło.
Nie wiem jak ruszyć temat swap. Partycja hda4 (podstawowa) była likwidowana, stworzyłem rozszerzoną i teraz Debian jej nie widzi.
Nie mam pojęcia jak to ruszyć, uruchamianie zatrzymuje się na:
kinit: name_to_dev_t (/dev/hda4) = hda4(3,4)
.
.
hda4: rw=16, want=8, limit=2
I/O error swsusp image
Gdzieś powinienem wskazać nowe położenie swap, tylko gdzie?
Ponieważ muszę wkrótce uruchomić tego Debiana, proszę, pomóżcie:
Jak zamontować partycję swap w Lenny'm?
mkswap /dev/partycja swapon /dev/partycja
no i wpis do fstab
Z tego to sie można domyślić co zrobileś to pewnie hda5 albo 6, jak masz live-cd ubuntu to możesz sprawdzić
W tej chwili Twoje hda4 to partycja rozszerzona. Swap masz na hda5 lub hda6. Nie wiem ile masz ramu i jak mocno chcesz używać kompa, ale możesz spróbować awaryjnie wyłączyć swap, i zająć się nim w wolnej chwili.
Dzięki za odpowiedzi, niestety nadal się nie wstaje.
Wszystkie powyższe rady zastosowałem:
chroot /mnt/hda3 (z Elive na hda6)
mkswap /dev/hda5 (poszły jakieś komunikaty, generalnie OK)
swapon /dev/ (komunikat, że swap jest busy ?!)
wpis do fstab: /dev/hda5 none swap sw 0 0
Startuje Lenny i zatrzymuje się w tym samym miejscu:
[b]Opening /scripts/local-prem....[/b]
kinit: name_to_dev_t (/dev/hda4) = hda4(3,4)
.
.
hda4: rw=16, want=8, limit=2
I/O error swsusp image
Przeszukałem chyba wszystkie katalogi Lenny'ego i nie znalazłem zaznaczonego, na mój chłopski rozum tam coś trzeba zmienić.
Ktoś wie jak to ruszyć?
jesteś w elive (hda6), wykonujesz:
mkswap /dev/hda5 mount /dev/hda3 /mnt/hda3 mount -t proc /proc /mnt/hda3/proc chroot /mnt/hda3 /bin/bash
i potem
swapon /dev/hda5
nie musi być nawet wpisów do fstab, jeśli masz wpis co podałeś wyżej to powinno starczyć
swapon -a
Zrobiłem wszystko jak powyżej.
Po komendzie:
swapon -a
jest komunikat:
swapon: /dev/hda5: Device or resource busy.
i start Lenny'ego zatrzymuje się w tym samym miejscu.
Czy ten ostatni komunikat nie informuje może, że Elive zajął już swap?
Jak to ruszyć?
EDIT:
Komendy w terminalu ELive z płyty:
eliveuser@Elive[~]$ su root@Elive[/home/eliveuser]# mkswap /dev/hda5 Setting up swapspace version 1, size = 1077473 kB no label, UUID=e1ff1513-db50-46a6-90d3-82bccabe6ed7 root@Elive[/home/eliveuser]# mount /dev/hda3 /mnt/hda3 mount: /dev/hda3 already mounted or /mnt/hda3 busy mount: according to mtab, /dev/hda3 is already mounted on /mnt/hda3 root@Elive[/home/eliveuser]# mount -t proc /proc /mnt/hda3/proc root@Elive[/home/eliveuser]# chroot /mnt/hda3 /bin/bash Elive:/# swapon /dev/hda5 swapon: /dev/hda5: Urządzenie lub zasoby zajęte Elive:/# swapon -a Elive:/#
A tak w terminalu w ELive z dysku:
darek@Elive[~]$ su Password: root@Elive[/home/darek]# mkswap /dev/hda5 Setting up swapspace version 1, size = 1077473 kB no label, UUID=d9819a49-db1b-4900-b350-a14674867cd9 root@Elive[/home/darek]# mount /dev/hda3 /mnt/hda3 mount: /dev/hda3 already mounted or /mnt/hda3 busy mount: according to mtab, /dev/hda3 is already mounted on /mnt/hda3 root@Elive[/home/darek]# mount -t proc /proc /mnt/hda3/proc root@Elive[/home/darek]# chroot /mnt/hda3 /bin/bash Elive:/# swapon /dev/hda5 swapon: /dev/hda5: Device or resource busy Elive:/# swapon -a Elive:/#
Zauważyłem też, podczas startu kiedy sprawdzał partycję, że ELive dyskowy montuje sobie swap na hda5
Pomocy!!!
Ja chcę na mojego Lenny'ego, mam dosyć ELive!
Już nigdy nie zdradzę Debiana :)
Witam
Jestem zdesperowany :(
Jeśli do poniedziałku nikt mi nie podpowie jak to ruszyć, będę musiał
reinstalowac całego Lenny'ego.
Na [url]http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=2634[/url] bliźniaczym forum
też żadnej pomocy.
No to kiszka...
Nie wiem czy dobrze myślę, ale na razie, aby uruchomić system to partycji swap wcale nie potrzebujesz.
Odpal qtparted, usuń swap. Chrootuj się na Lennego i usuń wpisy swapa z fstab. Przeładuj gruba. Zrebotuj i zobacz co z tego wyszło .
Niestety żadne metody nie pomogły :(
Jak za starych "dobrych" czasów: reinstalacja.
Kiedy pomyślę o ustawianiu: flash, java, czcionki, Opera... ehhh.
Przynajmniej sobie to wszystko przypomnę.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.42.41' WHERE u.id=1 |
0.00087 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.141.42.41', 1732837730) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732837430 |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8225 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00260 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8225 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00072 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8225 |
Total query time: 0.00656 s |