Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jest sobie serwer samby i udosępnia katalog w którym znajdują się pliki wykonywalne dla windowsa :
Program1.exe, Program2.exe, Program3.exe.
Do katalogu mają dostęp: user1, user2, user3.
Może wiecie jak zrobić by user1 mógł uruchamiać Program1 zaś nie mógł uruchomić pozostałych i analogicznie user2 uruchamia Program2 ale nie pozostałe, zaś user3 może uruchamiać wszystkie programy w tym katalogu.
proste:
1. zakładasz grupe np. user1
2. na owy plik dajesz chown -R user1.user1 /home/program/program1.exe
3. chmod -R 0770 /home/program
może nie za dokładnie ale oto chodzi pobaw się prawami i dodawaniem userów do grup
Ja zrobiłem tak : stworzyłem grupę program1 ustawiłem ją jako właściciela grupowego pliku program1.exe i dodałem usera1 do grupy program1 ustawiłem prawa wykonywalne dla grupy program1, a dla reszty świata zabrałem wszystkie uprawnienia.
Owszem działa a i tu taka mała ciekawostka i kolejne zapytanie: jeśli zrobię tak jak wyżej ale dodam wpis w sambie
admin users = user1
w udziale gdzie znajdują się te programy to user1 będzie mógł uruchamiać wszystkie programy po mimo iż nie dodam go do grupy będącej właścicielem pliku.
Czy można to tak ustawić że mimo wpisu dla udziału z programami
admin users = user1
mój user1 nie bedzie miał praw do wykonywania wszystkich programów ?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00107 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.208.189' WHERE u.id=1 |
0.00097 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.208.189', 1732489184) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732488884 |
0.00075 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8359 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00160 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8359 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00073 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8359 |
Total query time: 0.00574 s |