Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Wczoraj moje miasto tj. Czestochowe nawiedzila burza, dzis spedzilem w pracy 10h na lokalizacje i usuwanie zawieszonych switchy albo nawet spalonych jak nie portow to calych switchy. Sprzet jest roznych firm i nie ma reguly ktorego producenta czesciej wysiadaja. Moje pytanie brzmi, czy da sie zabezpieczyc te urzadzenia aby w przyszlosci burza nie dala sie tak we znaki, dodam ze umieszczone sa roznie, na klatkach schodowych i piwnicach.
żeby twoje switche były bezpieczne, w budynkach w których je stosujesz powinny być zainstalowane ochronniki przeciwprzepięciowe klasy B i C, oraz powinieneś we własnym zakresie dołożyć popularną listwę przeciwprzepięciową oraz urządzenia filtrujące porty ethernet (listwa + filtry ethernet to klasa D).
jeżeli budynki, w których udostępniasz net są z epoki późnego gierka, to na pewno takiej ochrony nie mają. nie jestem na 100% pewien, ale wygląda na to, że nawet obecnie nikt nie ma obowiązku instalować urządzeń ochrony przeciwprzepięciowej w nowo powstających budynkach. koszt takiej instalacji w wolnostojącym domu to 1500-2500 PLN - w starym bloku dużo wyższy, bo właściwie wiązałby się z wymianą całej instalacji.
ale nawet gdyby były te wszystkie zabezpieczenia, to ty i tak do każdego swojego switcha musiałbyś dokupować listwę + filtry (~40 PLN za port). tak więc summa sumarum taniej ci wyjdzie wymieniać sfajczone switche.
Do tego dochodzi "bramka na kabel sieciowy" 10zł sztuka, samemu można zrobić ciut taniej jak trochę pojęcia z elektroniki. Skuteczność jako taka ale jak puści switch po kablach to nie powinno spalić następnych i kart sieciowych.
piorunowi nie da rady, ale tłumienność jakąś tam ma, jak idzizie przepięcie od przełącznika a da rade zabespieczyć to lepiej żeby szlak trafił 10zł niż następne 5 urządzeń wpiętych w ten sprzęt
albo takzwane netprotektory, proste można kupić za około 30zł, zakłada się to na kabel sieciowy i jak są przepięcia indukcyjne itp to ten sprzęt zbiera to na siebie.
1. co to są "przepięcia indukcyjne"? :P
2. za 30 PLN możesz kupić 10 browarów. jak je wypijesz to będziesz tak skuty, że będziesz miał w dupie pioruny - to jedyny znany mi sposób, w jaki można się przed nimi zabezpieczyć za tę kwotę ;)
1. co to są "przepięcia indukcyjne"? :P[/quote]
Dobrze to ujołeś (że w cuzysłowiu), to potoczna nazwa gwałtowego wyładowania nagromadzonego ładunku indukcyjnego. Przykład: kodensator sprawny rozładowywuje się "stopniowo/powoli" uszkodzony puszcza wszystko na raz powodując przepięcie. i takie tam...
No i nic nie zadekowaliśmy
Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny
"Strzępy zbłąkanych wspomnień scementowanych śmiercią" - [b]OMamo[/b]
aha. u mnie taki rodzaj przepięć nazywa się "impulsowymi". kwestia nomenklatury ;)
kurka, mam wrażenie, że nie powiedziałem wszystkiego, co mi wisi na języku. można se kupować listwy i inne gówna, ale jak piorun przypierdoli, to szmaty fruwają, ludzie giną albo ulegają paraliżom do końca życia, zaś switche są zwyczajnie wędzone i trafiają do kibla.
jeśli ktoś wierzy, że za parę złotych kupi jakieś czary mary, które skutecznie obronią jego misiowe ruterki i switche przed piorunem - pozdrawiam i życzę tyle szczęścia w życiu, co naiwności i optymizmu.
chodzi o to, że piorun jest to mnóstwo energii w bardzo krótkim czasie: miliony woltów i setki tysięcy amperów w ułamku sekundy. tego nie da się ominąć za pomocą ściemy za 10 PLN. poza tym wszystkie zabezpieczenia, o których pisałem wcześniej (w tym nasze ulubione listwy) są jednorazowe!
No ok, jak caly switch sie sfajczy to trudno, ale czy mozna jakos zabezpieczyc sie przed spalaniem sie portow w switchu ? Czy po prostu tak jest juz czasami padaja porty.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00124 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.40.195' WHERE u.id=1 |
0.00098 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.40.195', 1732230369) |
0.00072 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732230069 |
0.00071 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8384 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00225 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8384 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00111 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8384 |
Total query time: 0.00729 s |