Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Oto problem.
Debian stable (to samo jest na testing, unstable) – tylko system podstawowy
Xorg – sterownik vesa – na razie nie mogę znaleźć mojej karty (lspci nie działa)
wykonuje startx – uruchamia się środowisko graficzne – i juz wtedy przestają działać konsole F1-F6
Co może być tego przyczyną?
Dodam, że sprawdzałem to też uruchamiając KNOPPIX'a i efekt jest ten sam – odpala się KDE na vesa – F1_F6 już nie działa – oczywiście do trybu graficzne juz nie ma powrotu.
Jakiej paczki mi brakuje do działania komendy lspci - dodam że lsusb dziala
Z góry wielkie dzięki
lspci jest w admin/pciutils. Przydatna rzecza do wyszukiwania jest [url]http://www.debian.org/distrib/packages[/url]
Jakiej paczki mi brakuje do działania komendy lspci - dodam że lsusb dziala [/quote]
pciutils
//spoznilem sie kilka sekund
Powered by Debian and Gentoo
[img]http://img.userbars.pl/79/15642.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/99/19689.png[/img]
Jak masz większy dysk i każde mega nie jest na wagę złota to polecam apt-file.
i tak:
apt-get install apt-file
apt-file update[/quote]
a potemapt-file search lspci
debian-installer: usr/share/doc/debian-installer/devel/hardware/arm/netwinder/info/lspci
debian-installer: usr/share/doc/debian-installer/devel/hardware/mipsel/cobalt/info/lspci
manpages-ja: usr/share/man/ja/man8/lspci.8.gz
manpages-pl: usr/share/man/pl/man8/lspci.8.gz
manpages-tr: usr/share/man/tr/man8/lspci.8.gz
manpages-zh: usr/share/man/zh_CN/man8/lspci.8.gz
manpages-zh: usr/share/man/zh_TW/man8/lspci.8.gz
pciutils: bin/lspci
pciutils: usr/bin/lspci
pciutils: usr/share/man/man8/lspci.8.gz
upstreamdev: usr/share/upstreamdev/log-modules/lspci.py
[/quote]
apt-file jest bardzo miłe, kiedy cosik sie pakietuje lub kompiluje. Jak zaś lspci nie działa, to strace lspci polecam. Poda info, co jest bee.
born to be root
linux register user #362473Offline
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00135 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.157.133' WHERE u.id=1 |
0.00076 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.157.133', 1732690645) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732690345 |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8436 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00081 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8436 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8436 |
Total query time: 0.0051 s |