Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej panowie,
Na poczatku od razu mowie ze sobie trenuje konfiguracje gruba na QEMU zeby nie bylo ofiar ;)
Wszystko pieknie ladnie, proste konfiguracje dzialaja ale nie wiem jak skonfigurowac gruba gdy mam dwa dyski. Grub ma uruchamic sie z pierwszego dysku a system odpalic z drugiego.
Oczywiscie probowalem ale niestety cos niezbyt mi to wyszlo:
Grub sie uruchamia z pierwszego -> wybieram start gruba z drugiego dysku -> wybieram partycje z systemem -> jadro itp sie laduje -> wysypuje sie gdy chce zczytac reszte z dysku(szuka struktury root w nieskonczonosc).
Dzieki z gory za porady ;]
Pozdrawiam
Opisz swój problem! Napisz jak dyski podłączone, podaj swoją konfiguracje, która nie działa.
Problem przeciez opisalem :/
Tak jak napisalem to wszystko robie na wirtualnej maszynie qemu. Jeden dysk master drugi slave.(hda, hdb)
A grub.conf to dostaniemy?
Ja na master ( 200 Giga ) mam home, na slave mam system. grub jest instalnięty na masterze, system jest na slave. Działa. Przy instalacji skonfigurowało się samo.
Na poczatku od razu mowie ze sobie trenuje konfiguracje gruba na QEMU zeby nie bylo ofiar ;) [/quote]
Z z QEMU wsio ok w 100%?
born to be root
linux register user #362473
Hahaha no niezle ;]
Wiec tak AgayKhan mi nie chodzi o automatyczna konfiguracje a reczna bo po to to robie zeby sobie umiec poradzic w trudnych sytuacjach :)
Owszem z QEMU wszystko w porzadku, jakby tak nie bylo to bym nie zadawal takiego pytania jakie zadalem :P
Co do grub.conf to chyba chodzilo o menu.lst?
Jezeli tak to nie widzialem potrzeby tego wklejac bo mi chodzilo po prostu o rade jak to w ogole zrobic a nie o naprawe czegos.
A na koniec dobra wiadomosc: udalo mi sie to zrobic, chodzilo o parametr root przy uruchamianiu jadra ;]
Pozdro
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00143 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.28.217' WHERE u.id=1 |
0.00092 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.28.217', 1732552830) |
0.00080 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732552530 |
0.00108 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8458 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00242 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8458 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00112 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8458 |
Total query time: 0.00808 s |