Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam :-)
Czy istnieje szansa, że następne stabilne wydanie Debiana będzie wreszcie zoptymalizowane pod i686? Debian to moja ulubiona dystrybucja, ale z przykrością zauważam, że jest wyraźnie wolniejszy od dystrybucji paczkowanych pod 686 [jak np. szybki Arch Linux - swoją drogą super dystrybucja, dla mnie druga po Debianie] albo 586 [np. PC Linux OS - znakomita dystrybucja dla zielonych ;-)]. Przecież komputery tanieją, nowy, złożony z markowych podzespołów komp można kupić razem z monitorem za około 2000 PLN brutto i to w nie najtańszym przecież Komputroniku [Celeron, 1 GB pamięci, płyta główna Gigabyte ze zintegrowaną grafą za trochę ponad 200 PLN, napęd LG, monitor 19" LG , obudowa z zasilaczem Modecom 350 W itp.]. Czemu zatem żałować optymalizacji - bo grupka ludzi ma starocie, którymi się bawi? ;-) A cierpi na tym szybkość i to znacznie - testowałem ze stoperem w ręku i wiem. Po co odbierać atut szybkości najlepszej dystrybucji świata? :-D
P.S.
Jednak sid nie jest dla mnie - ponoć jest stabilny, ale miał chyba gorszy dzień, gdy go instalowałem - za nic nie mogłem odpalić Amaroka i Kaffeine - musiało być coś zepsute w xine - tak myślę. Jak wrócę z urlopu, przesiądę się być może na testing - na razie stable naprawdę jest stable i skoro wszystko działa, to po co zmieniać - cyba tylko z nudów ;-)
Rozumiem, że kernela zoptymalizowanego na i686 masz zainstalowanego?
P.S.
Jednak sid nie jest dla mnie - ponoć jest stabilny, ale miał chyba gorszy dzień, gdy go instalowałem - za nic nie mogłem odpalić Amaroka i Kaffeine - musiało być coś zepsute w xine - tak myślę. [/quote]
Jeszcze nie miałem takiego przypadku aby te programy nie odpalały.
A Sida używam od dawna.(choć od pewnego czasu przestałem tych programów używać )
Pamiętam że kiedyś nie szło zainstalować vlc bo brakowało jakiejś zależności ale po kilku dniach ja dorzucili.
Co do szybkości to nie znam szybszej dystrybucji od Debiana pod warunkiem że nie ma się uruchomionych jakichś zbędnych procesów.
Dużo zależy od sposobu instalacji bo jak sie instaluje z plyt instalacyjnych to nawłazi dużo niepotrzebnego syfu który jest domyśnie ustawiony w instalatorze.
Ja preferuje debootstrap lub netinstall gdzie mogę skroić sobie system do swoich potrzeb
Pozdrawiam
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]
@czadman
Tak, mam jajko na 686.
@ilin
Cóż, na konkurencyjnym forum znalazłem juz u kilku osób ten sam problem na sidzie z xine, Kaffeine i Amarokiem - więc nie jestem sam ;-)
Acha, też instalowałem z net-install z podstawowym Gnomem, bez żadnych zbędnych bajerów. Czy coś jeszcze [i w jaki sposób] można wyrzucić:
mmw@chello084010109224:~$ top top - 14:45:41 up 4 min, 2 users, load average: 0.07, 0.25, 0.13 Tasks: 64 total, 2 running, 62 sleeping, 0 stopped, 0 zombie Cpu(s): 0.0%us, 0.0%sy, 0.0%ni,100.0%id, 0.0%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st Mem: 1028544k total, 258628k used, 769916k free, 7980k buffers Swap: 1156672k total, 0k used, 1156672k free, 94072k cached PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND 2281 root 15 0 347m 16m 7632 S 0.3 1.6 0:04.18 Xorg 1 root 15 0 1944 636 544 S 0.0 0.1 0:00.93 init 2 root RT 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 migration/0 3 root 34 19 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 ksoftirqd/0 4 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.02 events/0 5 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.01 khelper 6 root 11 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kthread 9 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kblockd/0 10 root 20 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kacpid 106 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.02 kseriod 145 root 25 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 pdflush 146 root 15 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 pdflush 147 root 20 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kswapd0 148 root 20 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 aio/0 595 root 12 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 khubd 627 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 khpsbpkt 704 root 16 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 knodemgrd_0 mmw@chello084010109224:~$
A jak tam u Ciebie z dma na dyskach?
To może bardzo zwolnić system.
Xine i kaffeine dziala przed chwilą sprawdzałem.
Amaroka nie mam zainstalowanego więc nie powiem.
Pozdrawiam
Hmmm.... Jak interpretować te wyniki:
hello084010109224:/home/mmw# hdparm -tT /dev/sda2 /dev/sda2: Timing cached reads: 1646 MB in 2.00 seconds = 822.44 MB/sec Timing buffered disk reads: 162 MB in 3.02 seconds = 53.65 MB/sec chello084010109224:/home/mmw#
Źle, dobrze, czy przeciętnie? :-)
Owszem, można narzekać na to, że debian jest optymalizowany na 486. Natomiast szybkość działania arch linux nie jest spowodowana optymalizacją na 686 lecz raczej tym, że jest to dystrybucja pomyślana jako lekka dystrybucja, z mniejszą ilością zależności w pakietach (ma dużo mniejsze repo). Mniejsza ilość zależności to szybsze uruchomienie programu, bo trzeba wczytać mniej bibliotek. Być może subiektywnie to czyni ją szybszą, cokolwiek przez to rozumiemy.
Dużo zależy też od konfiguracji jądra.
Te pakiety w debianie, których optymalizacja ma zauważalny wpływ na szybkość działania, są zoptymalizowane dla 686, jądro, libc oraz wszelkiego rodzaju moduły do wirtualnych maszyn czy algorytmów szyfrujących. Podobnie jest w ubuntu.
Uniwersalność debiana jest jego zaletą. To, że to jest dobry kierunek potwierdzają [url=http://www.desktoplinux.com/cgi-bin/survey/survey.cgi?view=archive&id=0813200712407]badania[/url]
Hmmm.... Jak interpretować te wyniki:
Kod:
hello084010109224:/home/mmw# hdparm -tT /dev/sda2 /dev/sda2: Timing cached reads: 1646 MB in 2.00 seconds = 822.44 MB/sec Timing buffered disk reads: 162 MB in 3.02 seconds = 53.65 MB/sec chello084010109224:/home/mmw#Źle, dobrze, czy przeciętnie? :-)[/quote]
Dobrze.
Powered by Debian and Gentoo
[img]http://img.userbars.pl/79/15642.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/99/19689.png[/img]
Napewno za chwile zacznie sie temat taki
Bedziemy z stpoerem mieżyć czas ładowańia systemu porównywac szybkość jajka kompilowanego i dystrybucyknego
Ja juz w optymalizacje nei wieże jakiś system budowane z zrodel czy jakiś softy amd64 i386 i tak dalej juz nei wieże
AMEN i Enter
P.S gotuje teraz Leczo i chyba w kuchńi jestem najlepszy niz w komputerach tak sądze
Pierwszy wynik dobry, natomiast drugi trochę nie za bardzo.
U mnie:
sudo hdparm -tT /dev/sda2
/dev/sda2:
Timing cached reads: 878 MB in 2.00 seconds = 438.68 MB/sec
Timing buffered disk reads: 202 MB in 3.01 seconds = 67.03 MB/sec[/quote]
Mam różne wyniki dla różnych partycji na tym samym dysku.
ps. "kocham" ludzi, którzy tryskają "argumentami" w takich rozważaniach
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
@lordvader20
Dzięki za interpretację wyników ;-)
@czadman
Fakt, o wczytywaniu dodatkowych bibliotek nie pomyślałem.
Ale i tak uważam Archa za dystrybucję, która wnosi coś oryginalnego, godnego zainteresowania do świata Linuksa: skrypty rodem z BSD, dobry program Pacman, optymalizację pod i686, lekkość i szybkość, swobodę wyboru. W przeciwieństwie do klonów Debiana, które oprócz Ubuntu przyprawiają mnie o mdłości: Mint w kilku odmianach, Mepis, Linspire, reszta *buntu, Sidux itd., itp.
Ubunciak w sumie wniósł coś pożytecznego, bo zainteresował wielu ludzi Linuksem - jest też niezłym wstępem do Debiana ;-). Jego dalsze odmiany, klony podobnie jak klony Debiana uważam ze totalny bezsens i marnowanie potencjału czasu i sił programistów. Po co bowiem produkować kolejne dystrybucje różniące się liczbą zainstalowanych kodeków, tapetą, środowiskiem graficznym czy też dwoma/trzema dodatkowymi narzędziami automatyzującymi czynności, których można nauczyć się z pierwszej lepszej wiki/HowTo?
Edycja:
Z tymi dodatkowymi bibliotekami to chyba trochę tak jak w Gentoo: można skompilować z mniejszą lub większą liczbą flag - szybkość kosztem funkcjonalności lub zdolności do współpracy z innymi programami. Debian jako system uniwersalny ma zapewne dużo tych zależności, jak mówił czadman. Swoją drogą - postawiłem Gentoo, ale długo nie zagościło na moim dysku. Byłem bliski zapalenia spojówek od nocnego wysiadywania nad tym systemem :-P Ale coś niecoś się nauczyłem - to fakt ;-)
podobnie jak klony Debiana uważam ze totalny bezsens i marnowanie potencjału czasu i sił programistów. [/quote]
A Knoppix ?? :> Bez obrazy ale to dystro jakos polubilem w plenerze szczegolnie ze mam na USB. Do sprawdzania sieci moim subiektywnym zdaniem nadaje sie idealnie :) Oczywiscie nie porownuje np. z BT2 ale to juz nie jest pochodna Debiana :)
L[color=red][i]i[/i][/color]nux Registered User #452519
COMPUTER IS LOGICAL WAY OF HUMAN EVOLUTION:
INTELLECTUALS WITHOUT MORALITY
[url=http://www.el0him.net][img]http://www.el0him.net/Images/google.gif[/img][/url]
@ELOHIM
Knoppix jest specyficzną dystrybucją - jest to Live cd dobre dla celów ratunkowych, chrootowania, naprawiania gruba, szukania pomocy w necie gdy komp nie wstanie, partycjonowania etc. :-) Dlatego go nie wymieniłem, bo uważam go za pożyteczną dystrybucję. Natomiast strzeżcie się instalacji Knoppiksa na dysku - są potem ogromne problemy z zależnościami, z racji mocnego wymieszania pakietów. Jako live cd - jak najbardziej.
Swoją drogą - postawiłem Gentoo, ale długo nie zagościło na moim dysku. Byłem bliski zapalenia spojówek od nocnego wysiadywania nad tym systemem :-P Ale coś niecoś się nauczyłem - to fakt ;-)[/quote]
Szczerze?
Moim zdaniem lepiej czas poświęcony na optymalizację przeznaczyć, np. na zbieranie złomu, żeby go pchnąć i dołożyć sobie do wypaśniejszego sprzętu. :)
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Szczerze?
Moim zdaniem lepiej czas poświęcony na optymalizację przeznaczyć, np. na zbieranie złomu, żeby go pchnąć i dołożyć sobie do wypaśniejszego sprzętu. :)[/quote]
Zgoda - ale przyznasz, że dokumentacja Gentoo należy do szczególnie uporządkowanych, kompleksowych i pomocnych - jej rola edukacyjna nawet dla użytkowników Debiana jest duża - i nie myślę tu o optymalizacji ;-)
MMW
KDE
Lenovo S510 SFF (10KY000SPB)
@MMW
w plenerze szczegolnie ze mam na USB[/quote]
A o czym mowilem przeciez nie o tym aby instalowac. Ale jak nie mamy Lapcia, lub poprostu (tak jak mi) nie chce sie go nosic. To Knoppix na Penie jest moim subiektywnym zdaniem idealnym rozwiazaniem :) (chodz na jednym Pendrive mam Knoppixa 5.1.1 wersja DVD, A na drugim Pendrive Ophcrack 2.4.1)
L[color=red][i]i[/i][/color]nux Registered User #452519
COMPUTER IS LOGICAL WAY OF HUMAN EVOLUTION:
INTELLECTUALS WITHOUT MORALITY
[url=http://www.el0him.net][img]http://www.el0him.net/Images/google.gif[/img][/url]
strzeżcie się instalacji Knoppiksa na dysku - są potem ogromne problemy z zależnościami, z racji mocnego wymieszania pakietów. Jako live cd - jak najbardziej.[/quote]
Dobrze wiedzieć.
Miałem zamiar kiedyś spróbować.
Pozdrawiam
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]
Dobrze wiedzieć.
Miałem zamiar kiedyś spróbować.[/quote]
Knoppix łudził mnie perspektywą łatwej instalacji bez potrzeby konfigurowania czegokolwiek. Dwa razy to zrobiłem - z dwiema różnymi wersjami. Pierwsza była fajna do pierwszego upgrade'u. Zaczęła strasznie sypać błędami, chociaż repozytoria miałem sid'a, więc powinna po prostu zaktualizować. Druga zakomunikowała kernel panic i pożegnałem się z Knoppiksem na dysku ;-)
MMW
KDE
Lenovo S510 SFF (10KY000SPB)
Ja juz mam dośyć experementos amigos
spaliłem juz dwa kompy o wartości 2000 zł
Podkrecanie proca i inne badziewiarskie bzdety po to
aby system o 3 lub 4 sekundy szybciej pracował
jesli teoria i praktyka nie pasuje to trzeba zastosowac absurd albo wygrac w pokera
i ch.................
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.82.90' WHERE u.id=1 |
0.00066 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.82.90', 1732837036) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732836736 |
0.00044 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8852 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00106 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8852 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8852 |
Total query time: 0.00469 s |