Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
czy ktoś wie jak zrobić żeby skype działał na alsie??
specjalnie kompilowalem jajako 2.6.11.11
i dzwięk owszem dziala ale nie moge zrobic emulacji oss.
cos czytalem o dmix'ie .
Dobrze jest to polisane dla pld ale w debianie nie ma tego pliku:/
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_alsa_step.html
chodzi mi aby skype dzialalo i xmms??
czy ktos ma recepte na to?
Co do xmms zainstaluj xmms-alsa (chyba tak sie paczka zwie). Co do skype to nie wiem, bo nie używałem dawno. Ale jak miałem to mi działało, po prostu nie pamietam.
Dmix to była dobra rada. :) Więc stwórz sobie w katalogu domowym plik .asoundrc o takiej treści
pcm.!default { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dsp0 { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "hw:1,0" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 44100 } bindings { 0 0 1 1 } } ctl.mixer0 { type hw card 0 }
Dzięki temu oss będzie podpięty pod dmix'a. Do co xmms-alsa (i wszędzie tam gdzie trzeba podać urządzenie alsa) wpisujesz default. Możliwe że będziesz musiał zmienić hw:1,0 na coś innego (np. hw:0,0) ale powinno działać beż żadnych zmian. Ale po dodaniu tego pliku lepiej zrestartuj sesję X-ów.
Wszystko zrobiłem tak ja było w opisach i stworzyłem ten plik ale dalej coś mi nie działa . postanowiłem wie wywalic alse i jeszcze raz zainstalować, ale teraz to juz nie mam żadnego głosu. przydał by sie jakiś artykuł jak krok po kroku zrobic alse i emulacja oss. w debianie. Ale zycie toczy sie dalej i pokompiluje sobie ze żródeł alse....
Nic nie musisz kompilować ze źrodeł. Poinstaluj tylko wszystkie potrzebne paczki: libasound2, alsa-base, libasound2-plugins, alsa-utils, może przydać ci się też alsa-oss, alsamixergui. Jak coś pominąłem to uzupełnijcie listę. ;)
Ja tez mam ten sam problem z skype, dzwiek mi dzieli spox w alsie wszystko chodzi w kadu jest dzwiek, ale jak uruchomie # ./skype to wywali mi ze urzadzenie zajete i nic nie da sie zrobić , a przez aoss (mam zainstalowane alsa-oss) czyli # ./aoss skype to dzwiek jest jak dzwonie i jak odkladam sluchawke, ale ja nie slysze rozmowcy i on mnie tez nie slyszy! cos jest nie tak... macie jakas koncepcje ?
udalo sie mam skype i alse,
poprostu poczytalem troche zainstalowalem
-alsa-base
-alsa-oss
-alsa utilis
oczywiscie to wszystko na jajku z serii 2.6.X (nawet chyba to co bylo na plytce sarge)
-pozniej alsaconf (enter, enter....)
po ty mialem dzwiek slyszalem druga osobe, ale ona mnie nei slyszala
wiec cos z mikrofonem
mislalem ze w kmix mi sie uda alew sie nie udalo
wiec alsamixer
i ttam testowalem to najlepsze metoda.(M -sie zaznacza)
i wtedy sie udalo.....
teraz pora na: dmix...
zoczymy jak to wyjdzie..
mam nadzieje ze troszke pomoglem...
a jeszcze zapomnialem sciagnelem sobie najnowszego skype 1,2,0,17
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00108 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.59.124' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.59.124', 1732295217) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732294917 |
0.00047 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=909 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00243 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=909 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00122 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=909 |
Total query time: 0.00642 s |