Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich użytkowników! To mój pierwszy post na tym forum.
Debiana ETCH używam od 2 miesięcy.
Problem w tym, że sane nie widzi mojego skanera.
Oprogramowanie pobrane ze strony producenta przerobiłem na deby alienem i zainstalowałem, uruchamie się ale skanera nie wykrywa.
Po wpisaniu:
dpkg-reconfigure sane
[/quote]wywala:Próba wykonania /usr/share/menu/cdd-menu nie wygenerowała danych lub zwróciła błąd.
[/quote]
Żeby znazeźć id skanera wydałem polecenie i otrzymałemdebian:~# cat /proc/bus/usb/devices | grep 04b8
P: Vendor=04b8 ProdID=012d Rev= 1.00 [/quote]
nastepnie dopisałem liniescanner vendor=0x04b8 product=0x012d [/quote]do /etc/modules :
# /etc/modules: kernel modules to load at boot time.
#
# This file contains the names of kernel modules that should be loaded
# at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored.
loop
scanner vendor=0x04b8 product=0x012d [/quote]
i jak wydaje polecenie żeby załadować moduł jądra do pamięci wywala mi:debian:~# modprobe scanner vendor=0x04b8 product=0x012d
FATAL: Module scanner not found.
[/quote]
w tym momencie rozkładam ręce. Nie wiem od czego zacząć.
Dodam że jeszcze jądra nie kompilowałem.
nowicjuszOffline
Informacje debugowania
Time (s) Query 0.00009 SET CHARSET latin2 0.00004 SET NAMES latin2 0.00101 SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.222.3' WHERE u.id=1 0.00062 REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.222.3', 1738443218) 0.00054 SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738442918 0.00059 SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9435 AND t.moved_to IS NULL 0.00006 SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring 0.00076 SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9435 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 0.00084 UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9435 Total query time: 0.00455 s