Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Jak streamery działają pod linem? Czy jest jakiś software do backupu?
A co z rozpoznaniem sprzętu. Czy wystarczy go wsadzić?
Pozdarwiam
tripoli
Ustawiasz zworki. podłączasz, sprawdzasz czy jądro rozpoznało sprzęt
Jeśli wszystko jest OK, to streamer pewnie będzie urządzeniem /dev/st0 (SCSI)
Do "obsługi" służy polecenie mt w pakiecie mt-st (włączanie kompresji sprzętowej, przewijanie, wysuwanie, itp.)
Programy do backupu prawie wszystko co znajdziesz ;-): tar, cpio, afio, amanda i inne.
Ja się troszkę podepnę do tematu.
Wie ktoś jak jest rozwiązywana kompresja 2:1 w urządzeniach HP bo mam kasetki 72 GB i nie chce mi sie tam zmieścić około 50 GB danych, nadmienię że dane są wrzucane przez afio.
Ja nigdy nie używałem stremerów zawsze sceptycznie podchodziłem do taśmy i cały czas robię kopie danych na płytach dvd. Czy jest coś co sprawia że taśmy są lepsze od płyt?
Najczęściej dostępne płyty mogą przechowywać do około 2 lat (nie patrz na specyfikację) a na taśmach jak są dobrze przechowywane to nawet kilkadziesiąt lat. Według mnie są pewniejsze i pojemniejsze policz ile musisz mieć płyt DVD aby zarchiwizować 40 GB.
No a dlaczego tylko około 2 lat skoro zapis jest przez tzw. wypalenie na trwałe danych?
Większość płyt które nagrałem kilka lat temu już nie działa, sreberko(nie wiem jak to się fachowo nazywa) odpada.
Ktoś mi kiedyś powiedział że najlepiej wykonywać kopie zapasowe na wszystkim co jest dostępne, a tylko najtwardsi z najtwardszych nie robią backupów.
Ostatnio edytowany przez skotx (2008-12-05 15:21:31)
do backupu mozna tez spokojnie polecic dysk twardy (najlepsza cena za 1GB, a i trwalosc niezla) albo wrecz jakas macierz lub cos takiego http://www.sun.com/servers/x64/x4500/ ;-)
Hmm no jak masz na myśli dyski SATA to zgoda ale jak już mowa o SCSI to chyba cenowo się nie opłaca. Co do trwałości to po 3 latach (jak nie wcześniej) na dyskach tam gdzie dane nie zostały odświeżone następuje "starzenie się danych" no i się dane ulatniają :). Ważne dane trzeba odświeżać a pazłotko (pigment) odpada bo jest tani, dzięki czemu tanie płytki są.
<offtop, w dodatku lekko hermetyczny>
[quote=skotx]Ktoś mi kiedyś powiedział że najlepiej wykonywać kopie zapasowe na wszystkim co jest dostępne[/quote]
np. na papirusie?
BP, NMSP
</offtop>
Wie ktoś jak jest rozwiązywana kompresja 2:1 w urządzeniach HP bo mam kasetki 72 GB i nie chce mi sie tam zmieścić około 50 GB danych, nadmienię że dane są wrzucane przez afio.[/quote]
Kompresja jest sprzętowa realizowana przez streamer, niestety to czy zadziała (włączy się) zależy od nośnika jaki włożysz do streamera. Generalnie dedykowane nośniki HP działają prawie bezproblemowo, z innymi różnie bywa (najczęściej nie działa).
PS. Włączyłeś kompresje przy pomocy [b]mt[/b]?
[tt]mt -f /dev/st0 compression
mt -f /dev/st0 defcompression 1[/tt]
Piszę z pamięci, bo nie pamiętam co wpisałem w skrypcie, było to w 2002 roku, a serwer w pracy... przetestuj...Ja nigdy nie używałem stremerów zawsze sceptycznie podchodziłem do taśmy i cały czas robię kopie danych na płytach dvd. Czy jest coś co sprawia że taśmy są lepsze od płyt?[/quote]
Mają dłuższą trwałość, coś koło 30 lat, oczywiście prawidłowo przechowywane. No i prostota robienia kopii, wkładasz taśmę i masz na niej np. 24GB danych - a płytek ile zużyjesz? - rw będziesz używał? A są jeszcze biblioteki taśmowe, ale to inna bajka...Ostatnio edytowany przez andreq (2008-12-06 21:39:34)
no to chyba trzeba będzie wziąść pod uwagę ten streemer w nowym roku. Ale dzisiaj sprawdzałem kopie które nagrywałem 5 lat temu no i wszystko jest OK. Wziąłem 5 płyt z różnych miesięcy no i działają.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00135 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.11.13' WHERE u.id=1 |
0.00125 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.11.13', 1738504855) |
0.00068 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738504555 |
0.00067 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9740 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00382 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9740 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00154 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9740 |
Total query time: 0.00952 s |