Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=misioooo]nie zapominajmy jak linux wyglądał zanim serwer X powstał[/quote]
nie wygladal :-) - X window jest duzo starsze od Linuxa
[quote=misioooo]Nie ma grafiki - ale po co?[/quote]
jezeli masz framebufer i zainstalujesz fbi to mozesz przegladac pliki graficzne, a takze ps'y i pdf'y ...
[quote=misioooo]I jak się to pozna to potem można się bawić graficznymi interfejsami i iksami...[/quote]
nie to zebym mial cos przeciwko konsoli, ale nie popadajmy w fanatyzm ;-) X'ow mozna zaczac uzywac od poczatku (ale odpowiednio ;-) ) - jest sporo rzeczy ktore w X'ach robi sie zdecydowanie przyjemniej, np. odpalanie wielu konsol i rownoczesna praca na nich, rownoczesne przegladanie www i ogladanie tv
@ bercik
1. Zwracam honor - mój babol/niewiedza :D
2. Chodziło mi o grafikę taką windowsowom - okienka, ikonki etc. O tym, że można grafike oglądać w konsoli pisałem przecież ;P Podobnie z filmami.
3. Fanatyzm ponad wszystko! ;) Oczywiście, że Xy ułatwiają/umilają niektóre rzeczy. Jednak jak ktoś siądzie na takiego skonfigurowanego Debiana czy jakieś *buntu to czego się nauczy? Nawet nie bedzie wiedział, że tutaj nie ma C:\system\, d:\programy etc... I więcej popsuje niż skorzysta - kilka dni(tygodni) z konsolą i pozna +/- "o co biega" - przynajmniej ja poznałem i nie próbowałem zapisywać pobieranych plików na /download/ bo "porządek na dysku musi byc" i nie głowiłem się po czorta tu tyle katalogów etc.
Wracając do głównego wątku - mi tam fluxbox się bardzo podoba - i to bez iDeska. Wszystko pod dwoma kliknięciami mychy dostepne etc i wygląd oryginalny. Do tego żaden matołek jak siądzie do mego kompa nic nie namota:
1. nie jest rootem ani nie zna hasła ;P
2. Zobaczy goły pulpit, brak ikon i menu START... I sopbie pójdzie kogoś innego maszynę psuć, hehe.
Obecnie korzystam z XFce - wczoraj debka zainstalowałem po przerwie długiej... Na razie brak czasu na konfigurację fluxa, ale na pewno go zapodam sobie - chociażby jako druga opcja :D I jeszcze jakieś KDE + CompizFusion żeby "zaszpanować" przed tymi, co to twierdzą, że Viśta(wio) jest najpiękniejsza, najszybsza i wogóle naj. No i żonka będzie mogła coś pośmigać i sie podszkolić w takim windopodobnym środowisku. We fluxie wogóle się nie łapie - kiedyś raz siadła i po 5 minutach próby odpalenia filmu zrezygnowała i komputera już nie ruszała :D
[quote="misioooo"]We fluxie wogóle się nie łapie - kiedyś raz siadła i po 5 minutach próby odpalenia filmu zrezygnowała i komputera już nie ruszała :D[/quote]
[url=http://grml.org/download/]Pobierz taką wersję opartą na Debianie[/url] --- zainstalowałem to obecnie na dysku i uaktualniam do Lenny. Zasuwa to i dobre będzie dla żony po odinstalowaniu niektórych narzędzi. Domyślnie Fluxbox jest bardzo dobrze skonfigurowany.
moja dziewczyna uważa, że flux ma wszystko co trzeba, bez pierdół. jakoś nie musiałem jej przekonywać. zrobiłem tak, żeby wszystko działało, a ona tylko użytkuje.
[b]fnmirk[/b] zaraz zassam grml i postawię w virtualboxie. o ile pamiętam [b]Azhag[/b] to silnie zachwalał...
uaktuaniasz do Lenny....czyli to jest oparte na Etch?
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2008-05-01 12:38:13)
[quote=fnmirk][url=http://grml.org/download/]Pobierz taką wersję opartą na Debianie[/url] --- zainstalowałem to obecnie na dysku i uaktualniam do Lenny.[/quote]
grml bazuje na sidzie, więc chyba dość ciężko go do testinga uaktualnić ;)
btw, skoro po instalacji usuwasz pakiety, to nie lepiej było zainstalować na dysku wersji medium?
ps. propaganda działa jak widać ]:->
Czyli że jak niby... Mam debianka wywaliś i na tym grml pracować? o.O Czy to jest zwykły, normalny debian ale troszkę bardziej skonfigurowany niż "golas"?
[quote=misioooo]Czyli że jak niby... Mam debianka wywaliś i na tym grml pracować? o.O Czy to jest zwykły, normalny debian ale troszkę bardziej skonfigurowany niż "golas"?[/quote]
zasadniczo to jest live* bazujący na Debianie (w pełni z nim zgodny), jak każdy live jest już jakośtam skonfigurowany
*) właściwie to live nad live'y ;)
zaraz by wywalał wszystko.
ja zaraz zapodam sobie tą wersję medium na virtualu.
Są problemy ale zbieram doświadczenie. Mam już to tydzień na dysku i jeszcze nic nie popsułem. Następną instalację wykonam już do Sida.
[quote="misioooo"]Mam debianka wywaliś i na tym grml pracować?[/quote]
Masz to sobie jeżeli zechcesz przejrzeć. Jak Ci się spodoba to zostawić jako jedyny system. Podałem to dlatego, że mnie się spodobał i konfiguracja Fluxa jest bardzo dobrze wykonana.
Ja przeważnie mam na dysku kilka wersji Debiana.
I na to co do tej pory instalowałem na dysku z poziomu livecd, to ta wersja bije wszystkie na głowę.
tak sobie myślę ( w kontekście wątku o Siduxie), że grml jest kolejną extra metodą na instalację Sida. i grml oferuje fuuurę narzędzi, w tym ciekawych konfiguratorów. no naprawdę fajny systemik.
Zassałem mediuma. Odpaliłem z CD. Rzeczywiście śmiga ładnie i sporo pierdołek (takich jak np. orphaner) już jest... Dokładniej się nie przyglądałem - nie potrafiłem pod fluxem znaleźć opcji do zmiany rozdziałki ekranu, a praca w 1600x1200 @ 17" nie za bardzo mi pasowała :D Na razie debiana lennego mam i śmiga - więc wolę nie ruszać. Jak znam siebie to bym wywalił debiana i zainstalował grml... I od nowa się uczył co i jak (choć większość podobnie pewnie) + męczenie się z odpaleniem karty TV i innych pierdół. Na razie muszę na debku jakoś ndiswrappera odpalić (w paczkach nie znalazłem, a kompilować nie umiem jeszcze) coby WiFi moje na USB działało (teraz na przetartym kabelku jadę :( ).
Ale jak pisaliście - wygląda elegancko i oferuje sporo więcej niż CD1 z debianem ;)
[quote=misioooo]nie potrafiłem pod fluxem znaleźć opcji do zmiany rozdziałki ekranu, a praca w 1600x1200 @ 17" nie za bardzo mi pasowała :D[/quote]
xrandr -s 1024x768
(lub inna wartość)
[quote=misioooo]Na razie muszę na debku jakoś ndiswrappera odpalić (w paczkach nie znalazłem, a kompilować nie umiem jeszcze) coby WiFi moje na USB działało (teraz na przetartym kabelku jadę :( ).[/quote]
a jak ci powiem, że grml ma ndiswrappera w standardzie? ;) (podobnie jak moduły do różnych egzotycznych sieciówek)
jak jest w kartami TV nie wiem, ale programy do ich obsługi ma (przynajmniej pełna wersja) — więc prawdopodobnie i moduły są
[quote=misioooo]Ale jak pisaliście - wygląda elegancko i oferuje sporo więcej niż CD1 z debianem ;)[/quote]
a to tylko wersja "-medium", ciekawe co byś powiedział o standardowym wydaniu :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-05-02 07:49:21)
hmmm...zrobiłem partycję za pomocą gparted...wszystko pięknie mi się instalowało. niby reboot i śliczny grml na virtualu powinien być, a tu pupa. czarny ekran, zużycie 100% procka, a log mówi, że system próbuje się zabootować z dysku. grub i w ogóle wszytsko zdawało się bez problemów zainstalować, więc o co chodzi? czy to wina virtualboxa? stawiał ktoś grml na virtualu?
[quote=davidoski]No dobra, a powiedzcie jak odchudzić KDE, to znaczy żeby było tylko to co jest potrzebne do przeglądania dysku, odpalenia przeglądarki i K3b.
Zainstalowałem koledze na starym kompie Debiana Etch z pełnym KDE i trochę się muli. On dużo nie korzysta z kompa, tylko maile, allegro, youtube i k3b. Jak mógłbym mu odchudzić to KDE?
Pozdrawiam[/quote]
Heh, sam znalazłem odpowiedź na własne pytanie. Żeby wywalić metapakiet kde i zostawić tylko kde-core trzeba... nie uwierzycie:
aptitude remove kde
i po tej operacji jest usuwane tylko to co niepotrzebne (gry itp. głupotki) i zostaje samo kde-core.
o popatrz! w życiu bym nie pomyślał. myśłałem, że w kde zawiera się kde-core.
dobra a teraz mówić mnie biegusiem co z tym grml.
Odpal może livecd i porównaj pliki konfiguracyjne z tymi na instalacji.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00020 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00117 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.34.237' WHERE u.id=1 |
0.00091 | UPDATE punbb_online SET logged=1733341848 WHERE ident='3.145.34.237' |
0.00070 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733341548 |
0.00078 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='57.141.0.23' |
0.00102 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9805 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00505 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9805 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9805 |
Total query time: 0.0108 s |