Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Używam na serwerach lstatów, choć nie do końca jestem z nich zadowolony. Czy używacie coś lepszego?
pozdrawiam
tripoli przez weekend na wingrozie:(
Munin
Przyklad http://remes.pl:81/munin/
Witajcie
Na pierwszy rzut oka nie widze różnic pomiędzy cacti a muninem. Z waszego doświadczenia co jest lepsze, lepiej konfigurowalne itd.
Dzięki za help
Pozdrawiam
tripoli przez weekend na wingrozie
Munin daje statystyki dla maszyny na której on jest zainstalowany. Cacti może zbierać statystyki z wielu innych urządzeń.
A czy nie uważacie, że Munin i Cacti to nie za duże kombajny w stosunku do lstatow, obudowane featurami, które i tak nikt nie używa?
Pozdrawiam
tripoli
zainstalowałem munin na probe i wywalilem ,fajne mi mo wszysto ale skrypt uruchamia sie na prawach root ,zmienilem to na uzytkownika munin z ograniczeniami ,ale staty są dziurawe i latwo przesc z apache na root w system !
[quote=szewczyk]zainstalowałem munin na probe i wywalilem ,fajne mi mo wszysto ale skrypt uruchamia sie na prawach root ,zmienilem to na uzytkownika munin z ograniczeniami ,ale staty są dziurawe i latwo przesc z apache na root w system ![/quote]
Zastanawiam sie jak mozna wejsc do systemu poprzez PNG i HTML...? Munin tylko tego używa do przedstawiania wykresow... Idąc tym tokiem rozumowania nie należy używać jakichkolwiek procesów na prawach roota?
nie tylko png. pewnie ma jakieś cgi, albo coś innego w zanadrzu, co można umiejętnie wyexploitować ;)
calosc jest w perlu ( munin ) i zacholere niemozna zmusic go do pracy w root ,uruchamia sie na prawawch uzytkownika ,ale przy zamykaniu sesji ,pozostaje proces przez kilka sekund i wtedy mozna --- > IN
[quote=szewczyk]calosc jest w perlu ( munin ) i zacholere niemozna zmusic go do pracy w root ,uruchamia sie na prawawch uzytkownika ,ale przy zamykaniu sesji ,pozostaje proces przez kilka sekund i wtedy mozna --- > IN[/quote]
Munin parsuje tylko tekst zawarty w katalogu proc oraz logach. Wyniki zapisywane są w RDD, a później z nich tworzone są wykresy. Czy jakoś taki skrypt może zaszkodzić bezpieczeństwu?
Witam
Również zainteresowało mnie Cacti i zainstalowałem je sobie ;)
Wykresy które dodały się przy instalacji działają mi ładnie ale chciałbym wycisnąć z Cacti trochę więcej. Chciałbym mieć statystyki pinga oraz zliczanie ruchu na łączu przez userów, tak jak miałem w lstacie.
Mógłby ktoś kto zna się na Cacti opisać jak skonfigurować jakieś standardowe wykresy :) Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
W debianie też już poprawione.
A może coś takiego - [url=http://dmr.ath.cx/net/darkstat/]darkstat[/url] ?
a nikt nie wspomniał o MRTG, tym tez można robić niezłe wykresy
[quote=HunteR]a nikt nie wspomniał o MRTG, tym tez można robić niezłe wykresy[/quote]
A MRTG to nie narzedzie do tworzenia wykresow, z korego korzysta Cacti, taki jakby frontend (poprawic mnie jak nie mam racji :P)
[quote=bns][quote=HunteR]a nikt nie wspomniał o MRTG, tym tez można robić niezłe wykresy[/quote]
A MRTG to nie narzedzie do tworzenia wykresow, z korego korzysta Cacti, taki jakby frontend (poprawic mnie jak nie mam racji :P)[/quote]
Cacti korzysta z rrdtool.
mrtg niestety nie moze przedstawiac wartosci ujemnych..
A jakie statystyki najmniej obciążają kompa?
wszystko zalerzy co te statystyki monitoruja z kad pobieraja informacji i np jesli monitorujemy ruch userow to ile ich jest...
A wlasnie dla niewelkich sieci dosc ciekawe monitor ruchu per user bandwidthd
ale które w porównaniu z innymi są nalżejsze dla koma?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.113.79' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.113.79', 1732225924) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732225624 |
0.00065 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.40.216' |
0.00081 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9814 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00459 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9814 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00122 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9814 |
Total query time: 0.00963 s |