Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-08-31 15:40:53

maciejewski - Użytkownik

maciejewski
Użytkownik

praca a angielski

kilka miesiecy temu zadalem pytanie jaka sciezka podazyc, zeby jakos zdobyc w pl prace.
wracam z UK i obralem juz droge : CCNA (juz w trakcie) --> sciezka Red Hat (tak daleko jak pieniazki pozwola :/ )
nadrabiam zaleglosci, wabikiem sa tez angielskie dyplomy, bo to dalej w polsce egzotyka.
natomiast najbardziej zastanawia mnie znajomosc angielskiego.
kiedy dzwonie i probuje sie czegos dowiedziec , pojawiaja sie takie terminy jak "bierna znajomosc jezyka angielskiego"  :)
bierna tzn. pozwalajaca na czytanie dokumentacji technicznej :/
a jesli ktos opanowal angielski naprawde dobrze(CPE) i w tematach stricte branzowych zaczyna sie sprawnie poruszac, ale nie ma doswiadczenia, to czy jest to jakis atut?
znajomy ostatnio powiedzial mi ze to naprawde duzy plus, ale mnie sie wydaje to troche za kolorowe :/
macie jakies doswiadczenia z rozmow?
jak z tego typu wymaganiami?
pozdrawiam

set your deamons free...freedom is just a state of mind.

#2  2008-08-31 21:25:16

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Re: praca a angielski

Generalnie pracodawca wymaga od speca z IT umiejtnosci czytania dokumentacji w j. angielskim chyba, ze pracujesz w srodowisku miedzynarodowym to wtedy trzeba umiec sie dogadac.
Co do poczatkow to sa zawsze trudne polecam poszukac jakis praktyk i posiedziec z 6 miesiecy by wejsc troche w technologie. Raczej nie masz co liczyc na 6k PLN netto na dzien dobry nawet gdybys mial prof. z filologii angielskiej ;)
Poszukaj sobie jakis ciekawych praktyk bys mogl jak najwiecej zalapac a jezyk zapunktuje tak za jakis czas jak sie rozkrecisz w IT.

#3  2008-09-01 17:38:52

maciejewski - Użytkownik

maciejewski
Użytkownik

dzieki.
co do wymagan zarobkowych to jestem realista i 1500 na lape (a nawet 1200) mnie zadowoli (jak na warszawe to raczej chyba malo ).
gdybym wracal do pl dla pieniedzy, bylbym idiota :P
jesli chodziloby o kase to wolalbym cierpiec z powodu recesji w uk , niz cieszyc sie CUDEM GOSPODARCZYM w Polsce :))))))
po prostu chce wystartowac (znam swoje umiejetnosci i na poczatek tylko helpdesk, tak zeby troche czasu na nauke bylo ).
a co do tego angielskiego, to koles z RHCE powiedzial mi mniej wiecej tak:
w Warszawie jest zajebiste ssanie na informatykow i biora jak leci , ale kasa jest gowniana, chyba ze doswiadczenie,
a jak znasz zajebiscie angielski to masz pozamiatane ( no i to mnie sie nie podobuje, bo co z tego ze na interview bede mowil pieknie , jak merytorycznie wcale nie musi to byc najpoprawniejsze :P )

#4  2008-09-02 20:12:45

Outlaw - Użytkownik

Outlaw
Użytkownik
Serwis

[quote=maciejewski]dzieki.
co do wymagan zarobkowych to jestem realista i 1500 na lape (a nawet 1200) mnie zadowoli (jak na warszawe to raczej chyba malo ).[/quote]
To bardzo mało wymagasz... Dla przykładu w Bydgoszczy można dostać 1000zł na pół etatu ale umowa zlecenie. Bez jakieś dobrej znajomości angielskiego ;) Chociaż trzeba bardzo dobrze szukać żeby taką fuchę wychaczyć.

http://blog.outlaw.one.pl
[url=http://siecikomputerowe.bydgoszcz.pl]Okablowanie strukturalne, sieci komputerowe, Bydgoszcz, Poznań, Toruń, Piła.[/url]
[url=http://netria.pl]Internet, Okablowanie strukturalne, sieci komputerowe, Bydgoszcz, Poznań, Piła, Toruń, Czersk[/url]

#5  2008-09-02 20:32:07

owca - Członek DUG

owca
Członek DUG
Serwis

[quote=maciejewski]co do wymagan zarobkowych to jestem realista i 1500 na lape (a nawet 1200) mnie zadowoli (jak na warszawe to raczej chyba malo ).[/quote]
Chcesz to Ci skołuję robotę u kumpla na budowie. 80zł dniówka, więc 2000zł miesięcznie powinieneś uciorać. Robiłem u niego w wakacje - luzy na maksa. Jak nie robisz z szefem, to operdzielasz się cały dzień. Normalnie robota marzenie. Po jakimś czasie mozesz awansowac na murarza. Wtedy masz dniówkę 110zł. Angielski nie jest wymagany, ale majster czasami używa takiego słownictwa, że ciężko załapać.

#6  2008-09-02 20:59:07

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

[quote=owca]Angielski nie jest wymagany, ale majster czasami używa takiego słownictwa, że ciężko załapać.[/quote]
Cos w tym stylu? ;>
[url]http://pl.youtube.com/watch?v=Z2LR0TdoEUA[/url]

[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/ThinkPad_userbar.jpg[/img]
[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/Archlinux_userbar.jpg[/img]

#7  2008-09-02 21:34:24

maciejewski - Użytkownik

maciejewski
Użytkownik

ok moze sie wyglupilem.
ale spojrzmy na to tak:
jestem 3 lata za granica , nie znam kompletnie polskich realiow.
zachwycam sie tematyka i chce isc w tym kierunku.
okazuje sie , ze musze wracac do polski , znajduje sobie takie forum specjalistow jak ccie.pl
i tam szok:
albo nikt za nic w swiecie nie poda ci zarobkow, a jak juz mowa o pieniadzach to czytasz fanaberie pacjenta co ma ponad 10k na miesiac ze trzeba zaczynac od 1500 - 2000 brutto bez doswiadczenia.
wiec pakujesz walizki i wybierasz sie do pl , totalnie zdezorientowany, przede wszystkim zalezy ci na rozwoju , ale filantropem nikt nie jest , wiec zamiast za darmo chcesz tyrac za jakies tam minimum jakie (rzekome ) autorytety na rynku podaja.
ot taka prawda.
moj blad bo powinienem najpierw zapytac tutaj (tu przynajmniej ludzie sensnie odpowiadaja).
wobec tego ile powinienem krzyknac ?

tak zeby wilka nasycic i  owca nie narzekal  :P

#8  2008-09-04 10:19:11

Robot_ - Członek DUG

Robot_
Członek DUG

Pracowałem dla trzech firm gdzie angielski był językiem urzędowym,
Myślałem że nie dam rady ale po pierwszej konferencji gdzie okazało się że hindus po drugiej stronie słuchawki mówi gorzej niż ja to mi się polepszyło :)
Wystarczy że potrafisz się dogadać, przeczytać dokumentacje i naskrobać jakiś dokument i będzie cacy :)

Co do zarobków, hmm w Krakowie trzy lata temu jako programista dostałem 4800 brutto (trochę ponad 3000 na rękę).
Możesz też trafić gorzej, ostatnio koleś mi zaproponował 1500 na rękę (kierownik działu ma 2000 :)), a właściciel ma tyle szmalu że nie wie na co go wydawać.

Jeśli jesteś dobry to minimum 3000-5000 na rękę.
W dużych firmach i tak są stawki ustalone w zależność od grupy gdzie trafisz, i jak naprawdę jesteś dobry i powiesz za dużo to firma Ci powie że więcej niż xxx Ci nie da.

Możesz jeszcze spróbować własnej działalności, koszty masz mniejsze i z kwoty brutto wychodzisz realniej więcej niż na etacie.

Pozdrawiam

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

#9  2008-09-04 12:05:38

maciejewski - Użytkownik

maciejewski
Użytkownik

dzieki ROBOT :)
bede lepiej zorientowany , a odpowiedz jak znalazl , bo wlasnie obudzil mnie (pracuje na noc w UK, wiec odsypialem) telefon z PLL LOT , wiec jakby co to lece z motyka na slonce  :P
najwyzej powiem potem "no trudno " :)

#10  2008-09-04 12:44:21

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

powodzenia

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#11  2008-09-04 20:14:03

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Wszystko zalezy jaka dzialka IT chcesz sie zajmowac. Jak helpdesk to daleko nie zajdziesz z kasa ;) jednym slowem mozna zarobic dobra kase ale trzeba byc specjalista z min. 3letnim doswiadczeniem.

#12  2008-09-04 20:28:41

maciejewski - Użytkownik

maciejewski
Użytkownik

powiedzmy tak:
siedze troszke na ERP i tyle z mojego doswiadczenia , bo jeszcze w trakcie studiow a do ccna sie zbieralem pol roku.
chce isc w sieci , dlatego wyladowalem na tym forum, bo zakrecil mnie open source i sieci , a ze mozna te rzeczy pogodzic :)
doswiadczenie trzeba zdobyc , a jako stricte sieciowca mnie nikt bez niego nie zatrudni nawet ze swiezym ccnp.
wiec jakos trzeba nasciemniac w cv z tym doswiadczeniem i daje sobie na to kilka miesiecy.
dlatego chce jakis helpdesk , bo na to najlatwiej , najlepiej w duzej firmie gdzie trzeba pogadac z managerem z np. szwecji , bo to jest dziura dla mnie :)
na naszym rynku jest tak ze albo ktos jest kiepsciutki i z IT i z angielskiego, albo zamiata w obu dziedzinach.a jest troche stanowisk gdzie potrzebna jest wieksza niz elementarna wiedza z bdb angielskim (i tu spece nie pojda , bo jak skill mniejszy potrzebny to i zlotoweczek mniej na pasku ).
chyba ze macie inne porady :)
dopiero zaczynam walczyc :)

ale juz sie na szok zanosi :)

#13  2008-09-04 21:20:27

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Polecam się uczyć programować. Na początek np. python, łatwy i przyjemny.
Napisać własnego sajta, albo odpalić jakiegoś cms'a, w ostateczności bloga, zacząć tam coś pocić o tym w czym się chcesz specjalizować, nie musi być nie wiadomo co, byle regularnie, to zawsze dobrze wygląda. Najlepiej po angielsku skoro wymiatasz w tym języku. Jak widzą, że się interesujesz, a nie tylko na kasę lecisz to duży plus.

[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]

#14  2008-09-05 07:31:13

maciejewski - Użytkownik

maciejewski
Użytkownik

zastanawialem sie nie tyle nad blogiem , co nad tlumaczeniami (tych chyba nigdy za wiele :P )
jesli idzie o programowanie to troche liznalem php5 i niestety na uniwerku katowali nas VB i asp.net :/
na razie i tak musze rozeslac kilkaset cefalek :) a poki co moze macie cosik ciekawego do tlumaczenia ?
szczegolnie tematyka sieciowa, bedzie dobrym poligonem a i potomnosci sie przyda bo na dugaa zarzucimy conieco :)

#15  2008-09-05 07:54:47

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Coś w sam raz do tłumaczenia dla Ciebie - http://linux-ip.net/. :)

[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]

#16  2008-09-05 09:17:09

maciejewski - Użytkownik

maciejewski
Użytkownik

no sporo roboty bedzie ale powalczymy :)
jak przez to przebrne to juz bede po ccna :)
wiec chyba w miedzyczasie pojde za rada owcy i porobie u jego kumpla na budowie :P

Stopka forum