Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak, normalnie mógł działać odtwarzacz, komunikator, przeglądarka i każde wydawało dźwięki.
To zrób inaczej.
jako domyślną w /etc/alsa-base.conf ustaw tę zintegrowaną.
Wówczas bez asoundrc będzie grała normalnie.
Jak dasz ten asoundrc wówczas dzwiek poleci z tej usb.
On mówi programom użytkownika,że mają czerpać z drugiej karty.
Niestety nic to nie zmieniło. Odtwarzanie wielu zadań na jednej karcie wraca dopiero po usunięciu pliki .asoundrc. Najlepiej by było gdyby sprawnie działało PA, ale niestety.
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2013-10-11 17:09:24)
No przecież jak zintegrowaną masz jako pierwszą to nie potrzeba żadnego asoundrc.
Nie rozumiem o co ci biega.
Już tłumaczę. Tym zabiegiem w pewien sposób zatoczyliśmy koło, bo po stworzeniu pliku
.asoundrc
i ustawieniu jako domyślną kartę integre Intela w alsa-base.conf jak już wspominałem dźwięk nie działa na jednym urządzeniu z wielu źródeł/programów. Jak np. odpalę Amaroka to muzyka płynie przez kartę USB, ale nic poza tym (np. dźwięki komunikatorów) i reszta dźwięków odtwarzana jest za pomocą integry, więc źle. W przypadku ustawienia karty USB jako pierwszą w alsa-base.conf i dodaniu do folderu domowego pliku
.asoundrc
jest prawie dobrze, bo po odłączeniu karty USB dźwięk płynie przez integre, ale tylko z jednego źródła/programu, więc też niestety źle.
Wyrzuciłem plik
.asoundrc
i przywróciłem priorytet karty USB jako najwyższy, bo w tym przypadku wszystkie dźwięki idą przez kartę USB tylko po odłączeniu integra nie odtwarza w ogóle dźwięku.
Jak widzisz każdy wariant jest zły.
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2013-10-11 19:30:27)
Amaroka to muzyka płynie przez kartę USB, ale nic poza tym (np. dźwięki komunikatorów) i reszta dźwięków odtwarzana jest za pomocą integry, więc źle[/quote]
Nie ma prawa nic leciec przez integrę chyba że na nią przekierujesz.
Albo jest błąd w sztuce.
Po stworzeniu asoundrc musisz odpalic od nowa programy ktore używają dzwieku.
Np zrestartowac komunikator.
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]
Nic nie przekierowywuje wtedy na integre. Po prostu po odpaleniu jakiegoś programu następuje takie coś jakby dla jednej karty był tylko jeden wolny slot dźwięku odtwarzanego w danym momencie. Też mnie to dziwi. Po każdej zmianie restartuje cały system.
Po stworzeniu asoundrc nie musisz restartować systemu.
Wystarczy program zrestartować..
Inaczej.
Bo nie dojdziemy do porozumienia.
W /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
options snd slots=snd_hda_intel,snd_usb_audio
~/.asoundrc
pcm.!default { type hw card 1 } ctl.!default { type hw card 1 }
Wszystko powinno iśc przez usb
Chyba ze jedna aplikacja pójdzie a reszta będzie głucha.
W takim przypadku nie ma prawa nic iśc przez integrę.
Przełączanie na integrę polega na wykasowaniu ~./asoundrc i zrestartowaniu aplikacji odtwarzających dxwięk.
Kompa nie trzeba restartować.
Może pomogę (może...)
całkim inna karta, ale ten sam problem: na raz odtwarzany dźwięk tylko z jednego "źródła",
rozwiązanie: taka oto zawartość ~/.asoundrc
pcm.!default { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "hw:1,0" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 4096 rate 44100 } bindings { 0 0 1 1 } } ctl.dmixer { type hw card 0 }
czyli dla wieloźródłowego odtwarzania [b]dmixer[/b]
ale jak to dostosować do twojej karty?...
Ostatnio edytowany przez jacekz (2013-10-11 21:47:15)
Wydaje mi się,że ten powyższy asoundrc jest sam w sobie błędny.
Najpierw jest druga karta
pcm "hw:1,0"
potem powrót do pierwszej
ctl.dmixer { type hw card 0 }
@ilin mimo wszystko działa
Źródłó: http://www.alsa-project.org/main/index.php/Asoundrc#Software_mixing
U mnie nie.
Ale jak poprawię na
pcm.!default { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "hw:0,0" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 4096 rate 44100 } bindings { 0 0 1 1 } } ctl.dmixer { type hw card 0 }
To owszem.
@ilin
Wydaje mi się, że różnica wynika z prostego faktu: używasz w tym momęcie (masz podł. głośniki do) karty nr 0 a ja używam nr 1
przy ustawieniu pcm [b]"hw:0,0" ... card 0[/b] u mnie brak dźwięku (deadbeef odmawia odtwarzania)
a przy ustwieniu pcm [b]"hw:1,0" ... card 1[/b] wszystko działa, ale boję się że nie usłyszę dźwięku po HDMI (karta 0)
Mam nadzieję, że dalej przyczyniamy sie do rozwiązania problemu autora wątku...
Ostatnio edytowany przez jacekz (2013-10-12 14:03:53)
Zgoda.Tak jest.
Ale w tym co podałeś raz jest kard 0 raz 1 dlatego zwróciłem uwagę.
@jacekz - twoje ustawienie nic u mnie nie zmienia. Opisze przypadki jak to działa i co odkryłem.
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2013-10-12 12:16:04)
[b]Przypadek 1 [/b]- uruchomienie komputera:
a) aktywna karta zintegrowana (wszystkie dźwięki są),
b) podłączam kartę USB,
c) dźwięk na karcie USB jest tylko z programów korzystających z Phonona, a więc Amarok, Kadu, itp.
d) dźwięki/programy nie korzystające z Phonona lecą przez integre.
[b]Przypadek 2[/b] - uruchomienie komputera z podłączona kartą USB:
a) odłączam kartę USB,
b) programy korzystające z Phonona działają,
c) programy nie korzystające z Phonona są głuche np. VLC, Opera, Iceweasel.
Co wy na no, koledzy?:)
Jest też jakaś dziwna akcja złego adresowania karty USB w Phononie po odłączeniu i podłączeniu na nowo: http://zapodaj.net/images/793504b612315.png
Bo tych wyszarzonych pól "Maya U5" nie powinno być, a one później się jeszcze mnożą.
Pewnie dlatego też PA nie mogło poprawnie puścić dźwięku przez kartę USB, bo gubiło adresy i dźwięk zamiast trafiać do karty trafiał w "czarną dziurę". Czary, normalnie czary...
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2013-10-12 12:16:45)
To akurat normalne i nic nie wnosi.
Programy korzystające z Phonona korzystają z wyboru odpowiedniej karty w ustawieniach KDE.
Musisz to ustawić poziom niżej. Przez .asoundrc/alsa-base.conf właśnie.
Próbuje cały czas. Wpisy .asoundrc ilina oraz jacekz wnoszą tyle, że po podłączeniu karty USB kartę zajmują programy korzystające z phonona albo taki który nie korzysta z phona, np. przeglądarka. Puszczę jakiś filmik z YT przez USB, odpalę w jednym czasie Amaroka to: dźwięk z YT płynie przez USB, dźwięk z Amaroka, Kadu lecą integrą.
Gdy korzystałem z PA 1.1 było ok. Później od wersji 2.0 zaczęły się problemy.
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2013-10-12 12:47:15)
Pedał jego mać już nic nie rozumiem...
Zasada jest taka
Podlączasz usb robisz asoundrca restartujesz programy od dźwięku.
Odłączasz usb kasujesz asoundrca ,restartujesz programy od dźwięku.
Musi wszystko przez jedną kartę lecieć.
Ustaw najpierw programy nie korzystające z Phonona. Najlepiej na czas testów ich nawet nie uruchamiaj.
Jak już to zacznie działać wtedy dopiero możesz sobie zaprzątać głowę programami z KDE.
[quote=ilin]Podlączasz usb robisz asoundrca restartujesz programy od dźwięku.[/quote]
No właśnie w tym układzie jak już mówiłem działa jedno źródło dźwięku, np. tylko dźwięk z przeglądarki. Inne dźwięki są odtwarzane/słyszane z głośników zamontowanych wewnątrz laptopa.
Nie uwierzę jak nie zobaczę.
Puść dźwięki tak jak napisałeś wyżej
W terminalu wklep
lsof /dev/dsp* /dev/audio* /dev/mixer* /dev/snd/*
Pokaż co zwróci.
Proszę:
shevchenko1987@VAIO:~$ lsof /dev/dsp* /dev/audio* /dev/mixer* /dev/snd/* lsof: status error on /dev/dsp*: No such file or directory lsof: status error on /dev/audio*: No such file or directory lsof: status error on /dev/mixer*: No such file or directory COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE/OFF NODE NAME kded4 2558 shevchenko1987 16u CHR 116,11 0t0 1006 /dev/snd/controlC0 kded4 2558 shevchenko1987 30u CHR 116,5 0t0 982 /dev/snd/controlC1 kmix 2835 shevchenko1987 10u CHR 116,11 0t0 1006 /dev/snd/controlC0 kmix 2835 shevchenko1987 16u CHR 116,5 0t0 982 /dev/snd/controlC1 amarok 3011 shevchenko1987 mem CHR 116,4 981 /dev/snd/pcmC1D0p amarok 3011 shevchenko1987 13r CHR 116,33 0t0 586 /dev/snd/timer amarok 3011 shevchenko1987 14u CHR 116,4 0t0 981 /dev/snd/pcmC1D0p opera:lib 3104 shevchenko1987 mem CHR 116,7 1002 /dev/snd/pcmC0D0p opera:lib 3104 shevchenko1987 13r CHR 116,33 0t0 586 /dev/snd/timer opera:lib 3104 shevchenko1987 14u CHR 116,7 0t0 1002 /dev/snd/pcmC0D0p
Czy obecnie jest tak
opera leci przez usb a amarok przez integrę ?
Odwrotnie.
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2013-10-12 16:31:16)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00114 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.192.109' WHERE u.id=1 |
0.00103 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.192.109', 1732214413) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732214113 |
0.00091 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24103 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00438 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24103 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00107 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24103 |
Total query time: 0.00923 s |